Otestovali jsme: Lyžařské středisko Kaunertal dne 18.2.2020

Díky slunečné předpovědi počasí jsem se rozhodl vyrazit na hory, v čechách je sněhu pomálu, v některé dny to vypadá jak v druhé polovině jara a tak jsem vsadil na jistotu. Rozhodl jsem se pro Kaunertal.

Při pohledu do lyžařské mapy, volí mnoho lyžařů větší areály a arény, říkám jim továrny na lyžování, kde najdou stovky km sjezdovek. Kaunertal je ale jiný než ostatní. Z mapy lze vyčíst 30km sjezdových tratí, avšak při dojezdové vzdálenosti z ČR, to mnoho lyžařů neláká a to je vlasně škoda, tedy škoda těch co nedorazí a naopak velké plus pro všechny, kteří Kaunertal navštíví. Kaunertal je ledovcové středisko v nadmořské výšce více jak 3100 m.n.m, přičemž je nutné vyjet do výšky 2100m autem. Pro odvážnější je zde možnost vyrazit ještě výše na parkoviště do srdce areálu ve výšce 2750 metrů. samotná cesta do střediska je panoramatický zážitek. Je sice třeba mít opravdu dobré zimní pneu na voze a pro jistotu ještě řetězy s sebou, ale ten pohled při cestě do areálu je nádherný a to nejlepší vás teprve čeká.

Příjezd pod lanovku jsem naplánoval na 8:30, kdy jsem předpokládal spuštění lan a začátek lyžařského dne. Jenže k mému údivu jsem byl s kamarádem a mým autem na parkovišti úplně sám, nikdo nikde, jen klid, sníh, slunce a mráz. Těsně před devátou nasedáme do kabinkové lanovky a těšíme se na první svezení. Přes noc napadlo 3cm sněhu, který přikryl krásně upravené sjezdovky. Následuje první jízda, kdy v celém areálu stále nikdo není a tak si opravdu užíváme kouzelné svezení. Poté opět lanovkou na vrchol, kdy si v prašanu prohlížíme naše vyjeté stopy a hodnotíme ostré krojení našich oblouků. Takto si sami jezdíme ještě další hodinku. Po desáté hodině se již začínáme potkávat i s ostatními lyžaři, i když koncentrace milovníků lyžování, zůstává na svahu minimální.

30km sjezdovek, které Kaunertal nabízí, jsou opravdu excelentní. Od carvingových tratí podél vleků, které jsou jak z učebnice, kam jezdí trénovat mnoho lyžařských týmů, přes dlouhé modročervené, až po nejskvělejší černou sjezdovku. Ta má místy sklon 75% a svezení je na ni perfektní. V nové sezoně 2019/2020 otevřel Kaunertal velkokapacitní a svým způsobem unikátní lanovku, která odolá i silnému větru. Nahradila staré vleky a jízda sama o sobě je zážitek. Také převýšení, které se blíží 1000m je úctyhodné. Kaunertal dává sněhovou jistotu i v takových zimách, které jsou poslední roky stále častější. Nyní je v areálu více jak 350cm sněhu, ale vyjímkou nejsou zimy, kdy se sněhová peřina blíží k 6metrům! Pro milovníky sněhu a zimy opravdu ráj.

Kaunertal neznamená jen skvělé lyžování, užasné výhledy, mnoho sněhu a vlastně ideální zimu. Zážitkem dokáže být i místní restaurace, která je opravdu na úrovni. Výběr jídel je zde pestrý a takové posezení na terase se skvělým obědem a sluncem nad obzorem nemá daleko k dokonalosti.

Rád bych také zmínil zaměstnance areálu, zvláště vlekaře, kteří jsou velmi ochotní a pokaždé když přijedete k vleku, či lanovce vás s úsměvem přívítají. I to patří ke skvělé Image Kaunertalu, stejně tak jako skvělá práce rolbařů, sjezdovky mají opravdu vybroušené a manžestr lajnují s přesností na centimetry.

I přes to, že je to na Kaunertal o trochu dál než do mnoha jiných středisek, rád si sem cestu udělám. Sjezdovky bez lidí a opravdová atmosféra hor je jedinečná.

Rád bych poděkoval všem za super zážitek na lyžích ve středisku Kaunertal, kteří zde s úsměvem pracují na tom, aby si obyčejný lyžař mohl užít opravdu vše na maximum, stejně tak cestovní kanceláři S-Guide za zprostředkování, jedinečného lyžařského dne ve vyjméčném středisku Kaunertal.

Oficiální stránky střediska: https://www.kaunertal.com/en

Testovací jezdec Petr Korecký

Panu Koreckému velice děkujeme za report, za který od nás obdržela skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Kaunertal? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.