Vědci varují před oblíbeným vitaminem. Způsobuje krvácení do mozku a rakovinu, a to i v malém množství

Pokud je užíváte v doporučené dávce, mají nejrůznější doplňky stravy obsahující vitaminy a prospěšné látky obvykle pozitivní vliv na zdraví. Přibývá však nezávislých testů a vědeckých studií, které na některé takové přípravky upozorňují s ohledem na zvýšenou dávku či dlouhodobé užívání. To se totiž v mnoha případech nemusí vyplatit. Naposledy se to ukázalo v případě vitaminu E, který zvyšuje riziko hemoragické mozkové mrtvice v důsledku krvácení do mozku.

Dva typy mrtvice

Jde o jednu z forem mozkové mrtvice, kdy krev z tepny začne krvácet do mozku. Je to ta méně častější forma tohoto závažného stavu. Častější je takzvaná ischemická mrtvice, která nastává tehdy, když se přívod krve do mozku zastaví.

Výsledky vědeckého průzkumu jsou velmi zajímavé. Vychází z nich totiž, že vitamin E vede k nižšímu riziku ischemické mrtvice o 10 %, zatímco poměrně výrazně (o 22 %) zvyšuje riziko té hemoragické. “Vzhledem k poměrně malé redukci rizika ischemické mrtvice a obecně mnohem závažnějšímu průběhu hemoragické mrtvice je třeba zakročit proti masovému užívání vitaminu E,” uvádí autoři studie.

Výzkum byl velmi široký a zahrnoval více než 118 tisíc pacientů sledovaných v průběhu řady let. Zatímco 59 tisíc účastníků užívalo vitamin E, zbytek dostával placebo. Ze skupiny užívající tento vitamin dostalo hemoragickou mrtvici 223 osob, což bylo podstatně více než u skupiny, která ho neužívala.

Foto: Shutterstock

Škodí už v malém množství

Podobně jako drtivá většina ostatních vitaminů, také E je možné primárně čerpat ze stravy. Obvykle stačí konzumovat pestrá a vyvážená jídla a nijak zvlášť se tím nezatěžovat. Odborníci upozorňují, že pokud už chcete vitamin E navýšit formou nějakého doplňku, je třeba to dělat opatrně. Denní dávka by neměla překročit 540 miligramů.

Už toto množství ale některé studie zpochybňují. Například vědci z University of Washington před lety zjistili, že už 400 miligramů vitaminu E za den při užívání po dobu 10 let zvyšuje riziko rakoviny plic o 28 %. Užití 100 mg denně zvýšilo riziko o 7 %.

Velmi dobrý a přirozeným zdrojem vitaminu E jsou rostlinné oleje, ořechy nebo cereálie.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments