Hlavní obsah

Chytilová, Svěrák, Hřebejk, Třeštíková. FAMU nabízí streamovací platformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská FAMU spustila vlastní VOD platformu FAMU Films. Stala se tak pravděpodobně první školou, která provozuje VOD. Nabízí filmy svých absolventů a studentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Věra Chytilová s Ferem Feničem

Článek

V nabídce má www.famufilms.cz díla osobností jako Věra Chytilová, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková, Jan Prušinovský a další. Aktuálně přibyl studentským Oscarem oceněný film Dcera.

„Studentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, se k divákům mnohdy dostávají obtížně. FAMU Films nabízí možnost prezentace filmařů a jejich tvorby směrem k veřejnosti, pedagogům či uchazečům o studium. Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál,“ řekla vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu Alexandra Hroncová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Jan Hřebejk

Podstatná je digitalizace a online nabídka starších filmů, nejslavnější díla FAMU, která slaví 75 let existence, pocházejí z šedesátých a sedmdesátých let. FAMU Films představuje nejen studentské filmy napříč žánrovým spektrem od hraných filmů přes dokumenty a animaci po experimentální filmy, ale nabízí i videa shrnující principy studia, v nichž vystupují například Petr Jarchovský, pedagog katedry scenáristiky a dramaturgie, nebo vedoucí katedry režie Bohdan Sláma. V současné době portál nabízí více než 200 filmů.

Filmy jsou v češtině s možností anglických titulků a v budoucnu FAMU slibuje i anglickou verzi. Předplatné je 80 korun za měsíc, nebo 800 korun za rok.

Existenci a rozvoj jedinečného evropského VOD portálu zaměřeného na studentskou tvorbu lze podpořit v rámci donátorství a stát se tak členem klubu I Love FAMU Films. Součástí členství může být předplatné zdarma, čestná vstupenka na FAMU Fest či přehlídku FAMU v kině a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám