Horkovzdušné fritézy: jsou zdravé? Důvody, proč do nich investovat

Smažené jídlo

Fritézy samotné nepovažujeme za příliš zdravé. Jsou plné oleje, do kterého musíme zcela ponořit své potraviny, abychom je tepelně zpracovali. Takové jídlo je ve výsledku křupavé – velice často ale také plné tuku a neobsahuje ani mnoho ze svých původních výživových hodnot. Na druhou stranu ale existují také horkovzdušné fritézy, které pracují pouze s minimálním množstvím oleje. Přitom ale dosáhnou stejné křupavosti, jako fritézy, které jídla smaží. Jsou horkovzdušné fritézy skutečně zdravé?

Jak pracují horkovzdušné fritézy?

Zatímco klasické fritézy vaše pokrmy klasicky smaží, u horkovzdušné fritézyhorkovzdušné fritézy jde spíše pečení. Kolem kousků vašich potravin cirkuluje horký vzduch, který způsobuje, že jsou potraviny opečené dokřupava, aniž by docházelo k vysoušení jejich středu. Oproti troubám se zase liší tím, že jídlo z nich je křupavější a navíc horkovzdušnou fritézu nepotřebujete rozehřívat předem. Výsledné jídlo z horkovzdušné fritézy je křupavé, nevysušené a (podle toho kolik použijete oleje) s nižším množstvím tuku.

FritézaFoto: Pixabay

Na co se dá horkovzdušná fritéza použít?

Na spoustu věcí. Pravdou ale je, že v některých věcech nezastoupí klasickou fritézu. Tak například není vhodná na připravování smažených sýrů. Velmi snadno ale připravíte hranolky, kuře, tofu, semínka (například dýňová), rybí prsty a další potraviny, které jsou vhodné jak pro smažení, tak pro pečení. Nehodí se ale na přípravu příliš tekutých či tučných potravin.

Srdeční choroby

Nejen díky nižšímu množství zkonzumovaných tuků, ale také díky menšímu množství akrylamidu v potravinách, považujeme horkovzdušné fritézy za zdravější verzi přípravy pokrmů. Akrylamid je látka, která se vytváří ze sacharidů, když jsou zpracovávány při vysokých teplotách. Tato látka vede ke vzniku srdečních chorob. Horkovzdušná fritéza „vyrobí“ až o 90 % méně akrylamidu, než klasická fritéza.

Bez toxických sloučenin

Při smažení potravin dochází k produkci toxických sloučenin. Horkovzdušné fritézy nesmaží, proto se jich nemusíme obávat. Olej, který se ke smažení používá znovu a znovu, na jedné straně zbavuje potraviny o antioxidanty, na straně druhé zase produkuje škodlivé chemikálie (reaktivní formy kyslíku).

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/are-air-fryers-healthy

Foto: Pixabay