Tuto zeleninu nesmíte skladovat v lednici. Likviduje další potraviny

Mnoho druhů zeleniny v lednici ztrácí chuť a nepříznivě ovlivňuje i jiné uskladněné potraviny. Může pozměnit jejich chuť nebo zvýšit či urychlit kazivost. Na co brát při skladování zeleniny v chladničce zřetel a která z nich do lednice vůbec nepatří?

Aromatická a kořenová zelenina

Silně aromatická cibule, šalotka a česnek způsobí v lednici nepříjemný zápach a načichnou jím i další uložené potraviny. Navíc díky chladu rychle měknou nebo klíčí. V lednici měkne i čerstvý zázvor a další kořenová zelenina. Dejte ji raději v přepravce do tmavé a suché spíže, nikdy ji však neskladujte v igelitových sáčcích.

Pozor na brambory a dýně

Určitě nedávejte do chladničky brambory, které při přemrznutí, ale i v příliš chladném prostředí zesládnou a znehodnotí. Do lednice nedávejte ani batáty, dýně, cukety a lilky. Využijte sklep nebo tmavou a suchou spíž, kde je nižší než pokojová teplota.

Nechte plody dozrát

I když jsou rajčata vlastně ovoce, stále jej používáme spíše jako zeleninu. Nedávejte je do lednic, stejně jako papriky. Raději je nechte dozrát a rozvinout chuť i aroma v pokojové teplotě. Při nižších teplotách rajčata nedozrají, budou tvrdá, světlá a mdlé chuti. Aroma nerozvinou ani papriky. Do lednice dejte pouze měkké a přezrálé plody.

Stejně jako rajčata, nedávejte do lednice papriky. Raději je nechte dozrát a rozvinout chuť i aroma v pokojové teplotě. / Foto: Shutterstock

Které zelenině vlhké prostředí lednice vyhovuje

Do lednice uložte listovou a košťálovou zeleninu, která potřebuje chlad a vlhkost k zachování chuti a křehkosti. Různým druhům salátů, ředkvičkám, kedlubnám, květáku i brokolici chladné a vlhké prostředí lednice vyhovuje. Listy ledového salátu rozeberte a ponořte do vody.

Jak uskladnit ovoce

Zralé sezónní ovoce podléhající zkáze uskladňujte v lednici. Exotické plody tropického ovoce nechte dozrát při pokojové teplotě. Třeba plody avokáda, manga, ananasu a banánů se k nám stejně jako rajčata dováží nezralé a v lednici nedozrají ani nezměknou. Navíc se pak mnohem dříve kazí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lovefood

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

90% toho, co je zde vyjmenováno, nemá v lednici co dělat 🙁