Hlavní obsah

Babiš se za „zabití lidí cez padáky“ Kalouskovi omlouvat nemusí, potvrdil soud

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se definitivně nemusí omlouvat exposlanci Miroslavu Kalouskovi (TOP09) za to, že o něm prohlásil, že „rozkrádal ministerstvo obrany“ a „zabil lidi cez padáky“. Rozhodl o tom ve středu Krajský soud v Praze, který zamítl Kalouskovo odvolání.

Stanislav Balík právní zástupce Miroslava KalouskaVideo: Novinky

 
Článek

Kalousek se už loni po zamítavém verdiktu okresního soudu nechal slyšet, že Babiš je zbabělec, který se neumí omluvit za své lži, a je proto třeba žádat po něm slušnost soudní cestou.

„Výroky vůbec nebyly způsobilé zasáhnout do osobnostních práv pana žalobce,“ odůvodnila zamítavé rozhodnutí soudkyně Hana Lojkásková. „Šlo o připomenutí kauz, o kterých se veřejně mluví už čtvrtstoletí,“ doplnila. Kalousek podle Lojkáskové „zaútočil na jeho (Babišovo) mužství, rodinu a děti, což každý muž nese úkorně”.

Kalouskův obhájce Stanislav Balík řekl, že spolu s klientem zváží dovolání k Nejvyššímu soudu, případně ústavní stížnost.

Kalousek zažaloval Babiše kvůli jeho výrokům na svou adresu v roce 2018 ve Sněmovně během jednání o vyslovení důvěry vládě. Kalousek tehdy Babišovi vytkl, že se „bojí lidí s jinými názory, kňourá, fňuká, křivě přísahá na zdraví svých dětí, podvádí a kňučí“.

Což Babiš neunesl a pustil se do Kalouska, že prý „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Nadto Kalouska Babiš označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Za tím si expremiér stále stojí a omluvit se Kalouskovi odmítá.

Babiš se nemusí omlouvat za „zabil lidi cez padáky“. Zbabělec se omluvit neumí, reagoval Kalousek

Domácí

Kalouskově žalobě už jednou Okresní soud Praha-západ vyhověl a nařídil Babišovi se za svá slova omluvit, rozhodnutí ale loni v únoru odvolací soud zrušil a vrátil případ k dalšímu projednání. Okresní soud loni v létě, vázán právním názorem nadřazeného krajského soudu, žalobu zamítl.

„S ohledem na závazný právní názor musí soud konstatovat, že se žalovaný dopustil výroků na půdě parlamentu, která zaručuje maximální možnou míru svobody projevu,“ uvedla v červenci soudkyně Simona Kačerová, která podotkla, že se snažila Babiše přimět k omluvě, leč neúspěšně.

Podle Kačerové šlo o tzv. hybridní výroky, které v sobě kombinují skutkový i hodnotící prvek. Kalousek navíc vůči Babišovi rovněž používá expresivní výroky, čím Babiše do určité míry vyprovokoval. Navíc jako bývalý politik je Kalousek povinen snášet vyšší míru kritiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám