Větší fitness centra bojují o každého klienta. Mají asi poloviční návštěvnost oproti době před pandemií

19. leden 2022 15:45

Až o polovinu méně návštěvníků než před pandemií koronaviru hlásí provozovatelé velkých fitness center a cvičebních studií. Propad návštěvnosti potvrdila i Česká komora fitness. Lidé nechodí do větších sportovišť nejspíš kvůli obavám ze šíření nemoci covid-19 a přetrvávajícím opatřením.

Existují ale výjimky – v menších městech a obcích se cvičí pravidelně a v tělocvičnách je plno i v novém roce. „Je to moc fajn rozhýbat celé tělo a je tady dobrá nálada, dobrá parta,“ pochvaluje si paní Zdena.

Lekce vede Vlaďka Pechová a vzhledem k plné tělocvičně se zdá, že tady koronavirus vůbec neúřaduje. „Já si to myslím. Občas někdo chybí, ale lidé chodí pořád. Jakmile nám dovolili zase cvičit, tak přiběhly všechny,“ popisuje.

Jenže podobně optimistický není trenér a lektor Rudolf Leitl z velkého českobudějovického fitness centra. „Ten propad je opravdu velký, znát je to hlavně na skupinových lekcích. Lidé se asi bojí, někdo možná není očkovaný. Celkově to šlo dolů asi o padesát procent,“ uvádí.

Čtěte také

Začátkem roku se každoročně sportoviště plnila lidmi, kteří chtěli po Vánocích zhubnout a zlepšit si kondici. „Každým rokem je to stejné, nějaká předsevzetí jsou. Teď je to malinko vidět na návštěvnosti, ale je to ovlivněné covidem. Jde to hodně pomalu proti tomu, na co jsme byli zvyklí v minulých letech,“ říká Rudolf Leitl.

A slova trenéra doplňuje provozní Fitness Centra 14 Markéta Nováková, která ve statistikách návštěvnosti za dobu před pandemií a teď vidí citelný propad. „Když to srovnám s rokem 2019, který byl pro nás nepříjemný, co se týče návštěvnosti, tak je tam propad minimálně o čtyřicet procent. Samozřejmě liší se to ve wellness zóně, na sálových lekcích a v posilovně, my největší úbytek vidíme v posilovně,“ komentuje.

Do větších center se teď lidé tolik nehrnou a hlavně si nekupují dlouhodobé permanentky nebo roční členství. Provozovatelé sportovišť proto promýšlejí, jak oslovit veřejnost, když navíc energie a další vstupní náklady pořád rostou.

Spustit audio

Související