Jsou šťastní, protože se nezabývají ani minulostí ani budoucností, zjistila cestovatelka v Bhútánu

19. leden 2022

Asijskou zemi procestovali partneři Matouš Hurtík a Kristýna Tronečková od východu na západ a od jihu na sever. V Bhútánu strávili celkem devět měsíců. Poznali díky tomu, jak tam lidé doopravdy žijí.

Kristýna Tronečková studuje psychologii. „Velmi mě zaujala pozitivní psychologie a přístup ke štěstí a spiritualitě, tak jsem se rozhodla napsat dizertační práci právě na toto téma. Proto jsem vlastně jela i do Bhútánu,“ vysvětluje.

Matouš Hurtík se zabývá marketingem a podnikáním. Jeho zajímalo, jak Bhútán, který je poměrně izolovaný od okolního světa, podporuje podnikání mladých lidí. „Mně přišlo velmi zajímavé, jak člověk může být u začátku rozvoje takového odvětví a státu, jak to vlastně vypadá,“ dodává.

Čtěte také

Do Bhútánu odjel každý sám. „Dlouhou dobu trvá vyřídit víza. Bhútánci si velmi prověřují, jestli vás tam vlastně chtějí, jestli to, co děláte, souzní s tou jejich tradicí, s tím, co oni potřebují. My jsme se tam nakonec krásně sešli, ale na začátku to vypadalo, že se tam možná jeden z nás ani nedostane,“ popisuje Matouš Hurtík.

Většinu času nakonec partneři strávili v Bhútánu spolu. Objevovali různé kraje a zároveň se zabývali tím, co oba zajímalo, tedy na jedné straně výzkumem štěstí a spirituality, na druhé straně podporou mladých podnikatelů.

Kristýna Tronečková podle svých slov nakonec našla odpovědi na své otázky o spiritualitě a štěstí místních lidí. „Myslím, že tu esenci základu, v čem to spočívá, jsem objevila. A je to úplně jednoduché. Bhútánci nic neřeší, všechno domluví za chodu a to jejich štěstí spočívá hodně v přítomném okamžiku. Oni říkají, že na minulost se mohu vykašlat, tu stejně nezměním, a budoucnost třeba ani nepřijde, tak se tím také nemusím zabývat. Podstatná je přítomnost, protože to je jediná realita, která existuje,“ líčí.

Celý rozhovor s Kristýnou Tronečkovou a Matoušem Hurtíkem o jejich zážitcích z Bhútánu si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.