MAGELLAN A OBŘI

Pigafetta Anton

Pigafetta Anton

autor

20.01.2022 Zajímavosti

V roce 1519 portugalský námořní důstojník a průzkumník Ferdinand Magellan vedl španělskou výpravu, aby našel západní cestu do Východní Indie a dosáhl Moluky nebo Ostrovy koření (v dnešní Indonésii). Flotila asi 270 mužů na pěti lodích opustila Španělsko 20. září 1519, plavila se přes Atlantik a spatřila úžinu, která nyní nese jeho jméno, což mu umožnilo projít jižním cípem Jižní Ameriky do Tichého oceánu (který pojmenoval). Flotila provedla vůbec první přeplutí Pacifiku, zastavila se na území, kterému se dnes říká Filipíny a nakonec dosáhla Moluky, čímž dosáhla svého cíle. Hodně vyčerpaná posádka se nakonec vrátila do Španělska 6. září 1522. Magellan zemřel v bitvě na filipínských ostrovech 27. dubna 1521.

Následuje řada výňatků z přeložených deníků Antonia Pigafetty. Výňatky popisují mnoho týdnů interakcí mezi Magellanem, posádkou a obry vysokými cca. 3,5 m.

Zvedáme se poté, co flotila úspěšně překročila Atlantický oceán, a dorazili do Rio de Janeira. Uvedená země Verzin [Brazílie] je velmi bohatá na všechny dobré věci a je větší než Francie, Španělsko a Itálie dohromady. Je to jedna ze zemí, které portugalský král získal. Její obyvatelé nejsou křesťané a nic neuctívají, ale žijí v souladu s přírodou, spíše po zvířecím způsobu než jinak. Někteří tito lidé žijí sto anebo sto dvacet i sto čtyřicet let, i více, chodí nazí, jak muži, tak ženy. Zůstali jsme třináct dní v této zemi Verzin a pak jsme odjeli a následovali náš kurz, pluli  jsme až na čtyřiatřicet stupňů a třetinu k antarktickému pólu; tam jsme poblíž řeky našli muže, kterým říkají „lidožrouti“, kteří jedí lidské maso, a jeden z těchto mužů, velký jako obr, přišel na kapitánskou loď, aby se ujistil a zeptal se, zda mohou přijít i ostatní.

Tento muž měl hlas jako býk, a zatímco byl tento muž na lodi, jeho společníci ze strachu před námi odnesli veškeré své věci, které měli, na vzdálenější hrad. Když jsme to viděli, vysadili jsme sto mužů z lodí a vydali se za nimi, abychom se pokusili chytit dalš

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.