Projev Ivana Davida v Evropském parlamentu 19. 1. 2022

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Při projednávání návrhu nařízení Evropské komise o jednotném trhu digitálních služeb nazvaném Akt o digitálních službách (čti nařízení o zavedení cenzury internetu v EU), který předložila Věra Jourová coby komisařka pro evropské hodnoty, jsem v Evropském parlamentu vystoupil s následujícím projevem:

https://youtu.be/5csbDRzHCJU

Vážený pane předsedající, vážení přítomní,

prožil jsem polovinu života v takzvaném „reálném socialismu“, v něm fungovala „reálná cenzura“, potlačování a stíhání lidí, kteří vyjadřovali jiný než schválený názor. Oficiálně systém sám sebe nazýval „socialistická demokracie“. Koloval vtip, že mezi demokracií a socialistickou demokracií je asi takový rozdíl jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou, anglicky „jacked and strait jacket“.

Jedno z hlavních hesel po takzvané „sametové revoluci“ v Československu bylo heslo: „Chceme demokracii bez přívlastků!“ A nově zvolená předsedkyně tohoto parlamentu připomínala našeho bývalého prezidenta Václava Havla.

Uplynulo 30 let a tento parlament, který tak ostře kritizuje totalitní režimy, prosazuje zavedení cenzury. Dnes odpoledne jedna z poslankyň použila pojem „moderní demokracie“. Je to jen nová varianta „socialistické demokracie“ s potlačením základního demokratického práva, tedy svobody projevu.

Prý jde boj za lidská práva a proti nenávistným projevům a dezinformacím. Ale málokdy jsem zaznamenal tolik nenávisti a dezinformací jako od zdejších bojovníků za lidská práva, kteří racionalitu nahrazují ideologií a fanatickými hesly.

Moderní technika umožňuje svobodnou výměnu informací a názorů na sociálních sítích, to je to, co lidem usilujícím o totalitu vadí. Nová totalita chce monopol na vlastní dezinformace, lhaní a prosazování bizarních názorů. Cenzuře se říká moderování obsahu a odvolání prakticky není možné.

Demokrat musí strpět jiný názor a nepříjemnou informaci. Proti podvodům, ponižování a šíření poplašných zpráv, atd., máme zákony a k souzení soudy. Cenzura je v demokracii nepřípustná ať ji provádí stát, poskytovatelé digitálních služeb nebo dokonce neziskové organizace, jak navrhujete. Těmto kolektivním udavačům se říká „důvěryhodný oznamovatel“.

Každá totalita chce mít monopol na ovlivňování vědomí lidí. Tak, jako totalita, kterou budujete. Chováte se stejně snášenlivě , jako církevní inkvizice, která upálila rektora pražské univerzity Jana Husa za kritiku nemravnosti církve, což by se dnes hodnotilo jako šíření nenávisti ke skupině osob, nebo Giordana Bruna za dezinformace o pohybu planet. Doufám, že upalovat zatím nebudete, ale už se pokutuje, soudně trestá a vyhazuje z práce jako za „socialistické demokracie“. V Evropském parlamentu vyhlašujete „cordon sanitaire“. Vaše totalita budiž nazývána „moderní demokracie“.

4.4 117 hlasy
Hodnocení článku
42 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mira
Mira
před 2 lety

Pane doktore
a jaký byl ohlas projevu, když vyslechli věcí, které mnozí zřejmě ani nepochopili nebo nechtěli pochopit?

jsi
jsi
před 2 lety

Vynikající projev, pane doktore. Je moc dobře, že zazněl v EP. Neobáváte se, že ta “moderní demokracie” se může zdokonalit a stát se ještě důslednější než ta “socialistická”? Kéž se tak nestane a bude nám dále dovoleno myslet a vyjadřovat své názory.

Falka
Falka
před 2 lety

Pane doktore Davide, děkuji Vám za Vaši statečnost, za Vaše postoje v tomto politickém blázinci a v neposlední řadě za to, že nás informujete o svinstvech, které se v EU často za našimi zády dějí.

spartak
spartak
před 2 lety

Svět je rozdělen na kapitalismus pravice a kapitalismus levice. Socialistická společnost ,tedy mír pro všechny nemá šanci neboť občané si přejí demokracii ,veřejných domů, drog, hazardu a válku.

Masunta
Masunta
před 2 lety

Minulý režim si potrpěl na politickou diktaturu. Polistopadové režimy mají horší diktatury: ekonomické. A velmi se snaží nezaostávat i v diktatuře (totalitě) politické.

Praded
Praded
před 2 lety

Začínám mít strach o Váš život. Pan doktor David a mnoho dalších, jemu podobných, je potvrzením toho jak byl ten minulý režim hrozný, nemohly se vzdělávat v serešovo školách, pracovat v míru tvorných nadacích, že mnoho nadaných a pracovitých lidí, muselo překonávat elektrické dráty na hranicích, aby po vítězství PRAVDY a LÁSKY, se mohly vrátit do své… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Vy něco organizujete Praděde? Věk vás neomlouvá. Opak je pravdou. Zkušenosti se cení. Tož kde se budeme spojovat?

Jan Kopecky
Jan Kopecky
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Anonymové se mohou spojovat kdykoli a kdekoli.

basos
basos
před 2 lety

Jeste neco… Pane Doktore Davide, jste vlastne jeden z mala kterym to mysli naprosto rovne, a osobne bych Vas videl bud jako presidenta ci jako predsedu vlady, slozenou zase z Davidu, mozne je ze bych tam videl i OKIho, ale hlavne hafo Davidu, nemuseli by to byt ani Mudrove, myslim ze Vy byste byl… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Tak my vám připomínáme stádo splašených ubečených ovcí pane Basosi? A vy se cítíte jako co? Resp. jako KDO?

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Někteří ano. V tom stojím za basos.