Nemoci, které vám hrozí, když řídíte auto | Moje zdraví

Nemoci, které vám hrozí, když řídíte auto

  • Nemoci, které vám hrozí, když řídíte auto
    Nemoci z auta • Autor: iStock.com
    20. ledna 2022 • 06:00

    Nasedáte do auta každý den a není výjimkou, že v něm strávíte více jak hodinu času denně. Dopravní prostředek, který vás vozí za prací i zábavou může být místo klidu a relaxu, ale bohužel i místem hrozeb pro vaše zdraví. Jaké zdravotní potíže s sebou řízení auta přináší?

    Dlouhé sezení v jedné pozici, výfukové plyny, stres z dopravní situace, rychlé jídlo jsou jen některé negativních věcí, které přináší řízení auta. Aby vám cesta autem spíše pomáhala směrem k cílům, dávejte si pozor, jak se v autě chováte. Ať neuškodíte svému zdraví.

    Video se připravuje ...
    Porucha trávicího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

    Auto jako místo mnoha bakterií

    Auto je plné tisíců dotykových bodů, jako řadicí páka, klika dveří, volant, tlačítka na rádiu. Všechny tyto dotykové body jsou citlivé na nebezpečné bakterie a choroboplodné zárodky, včetně výkalů, které mohou obsahovat např. bakterii Escherichia coli nebo salmonelu. K nim se přidávají drobky ze svačin, které v autě jíte a které tam i někdy zapomenete a z nichž se stávají hnijící zbytky jídla, což vytváří živnou půdu pro bakterie.

    Podle studie provedené CarRentals.com se v interiéru auta rozmnožuje průměrně 700 kmenů bakterií. Průměrný volant má asi 629 jednotek tvořících kolonie (CFU) na centimetr čtvereční, takže je čtyřikrát špinavější než prkénko na veřejném záchodě. Pokud se dotknete volantu, pak sníte jídlo, kousáte si nehty nebo si utřete nos, jen vše šíříte a vystavujete se potenciální nemoci. Jednou za pár týdnů určitě své auto vyčistěte antibakteriálními čističi.

  • Nejen klimatizace šíří plísně

    Klimatizace je zodpovědná za to, že je nám v autě příjemně. Ale také je místem, kde se usídlují plísně a skrze výdechy se dostávají ven. Výdechy, ze kterých jde studený nebo teplý vzduch, jsou velmi často namířeny na obličej člověka, na který tyto spory dopadají.

    Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varuje, že neustálé vystavování se plísním může způsobit kašel a sípání, stejně jako podráždění krku a očí. Proto je dobré klimatizaci, stejně jako kabinový vzduchový filtr čistit, neboť když je znečištěný, umožňuje, aby se toxiny dostávaly ven. A  pokud vy nebo vaši rodinní příslušníci máte alergie nebo dýchací problémy, pobyt v autě může tyto příznaky zhoršit. Dostavuje se bolest v krku a ucpaný nos.

  • Můžete si přivézt depresi

    Každodenní dojíždění dle výzkumů může přispívat ke snížení pocitu štěstí. Studie britského úřadu pro národní statistiku dospěla k závěru, že dojíždějící mají obecně nižší pocit, že jejich každodenní aktivity stojí za to, nižší životní spokojenost, úroveň štěstí, ale vyšší úzkost. Studie zjistila, že úroveň úzkosti vzrostla a úroveň štěstí klesla i po prvních 15 minutách dojíždění. Nejdramatičtější negativní dopady na úroveň štěstí vykazovali lidé dojíždějící za prací, kteří za volantem strávili 61 až 90 minut. Chronický pocit nespokojenosti může vést k depresi, která může být zodpovědná za řadu dalších zdravotních problémů, jako jsou změny chuti k jídlu a hmotnosti nebo problémy se spánkem.

    Doporučení: Snažte se, aby vás cesta bavila. Vyberte si zajímavý podcast nebo během jízdy poslouchejte veselou hudbu. I fajn spolujezdec cestu zpříjemní, stejně jako krásy přírody kolem vás.

  • Sedíte příliš dlouho

    Sedíte na cestě do práce i zpět, sedíte osm hodin ve své kanceláři, sedíte u večeře a pak už jen přecházíte v leh při spaní. Všechno tohle sezení vás může skoro doslova zabít. Podle studie publikované v časopise Diabetologia měla většina sedavých lidí o 22 až 49 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí, většinou kvůli jejich zvýšenému riziku cukrovky a srdečních chorob. Přílišné sezení a sedavý způsob života může zvýšit riziko cukrovky 2. typu o 112 % a riziko srdečních chorob o 147 %.

  • Bolesti zad a krku ze špatného sezení

    Chronické bolesti zad z auta bývají právě důsledkem toho, že za volantem sedíme křivě, jsme vychýlení k jedné straně nebo vystrkujeme krk dopředu. „Vždy záleží na tělesných proporcích i modelu auta, ale obecně platí, že opěradlo sedadla by mělo být téměř vzpřímené. Podsedák by měl být tak daleko, abyste i po plném sešlápnutí spojky (u automatu brzdy) měli stále mírně pokrčenou nohu. Když si dáte sedačku moc daleko, budete se po pedálech a volantu natahovat. Tím se pro každý úkon zvednete ze sedačky, což je velmi nekomfortní a bude vás brzy bolet v kříži,“ připomíná správné umístění sedačky Jitka Jechová, PR manažerka Toyota a Lexus Česká republika, a doplňuje i správné postavení rukou.

    „Ruce jsou na volantu lehce pokrčené v lokti a v poloze ,tři čtvrtě na tři‘ podle ciferníku hodin, a to nejen kvůli bezpečnému ovládání vozu a správné funkci pásů a airbagů, ale právě i kvůli rovnému a vyváženému postoji těla. Používejte také ten ,stupínek‘ vlevo vedle spojky, který má funkci opěrky nohy, jež umožní zapřít si záda v sedačce.“

  • Trápí vás bolest kyčlí a nohou

    Bolest kyčle a nohou při dlouhé jízdě je běžná a může být způsobena podrážděním ischiasového nervu. To může způsobit bolest a necitlivost v hýždích a noze. Podle dr. Williama C. Shiela Jr., MD, FACP, FAČR, ischiasové nervy vystupují z pánevní kosti a znovu se objevují v oblasti hýždí, poté se pohybují po stehně a procházejí až dolů k chodidlu. Příliš dlouhé řízení a sezení způsobuje tlak na nerv těsně pod hýžděmi. Pokud se vydáváte na dlouhou cestu, připravte se na časté přestávky. Zhruba každou hodinu se zastavte a před další jízdou si udělejte čas na protažení a procházku. Nastavte si sedadlo do pohodlné polohy, která co nejvíce zmírní tlak.

  • Krevní sraženiny z dlouhých cest

    Krevní sraženiny, označované také jako hluboká žilní trombóza, jsou náchylnější k rozvoji, když sedíte v uzavřeném prostoru po dlouhou dobu. Mezi krevními sraženinami a cestováním existuje přímá souvislost, takže byste si měli dávat pozor na dlouhé jízdy autem.

    Ve většině případů se krevní sraženiny samy rozptýlí, ale ve vzácných případech se část sraženiny může odtrhnout a putovat do plic, což způsobí zablokování. Tento nebezpečný stav se nazývá plicní embolie, a pokud není okamžitě léčen, může být smrtelný. Pokud je vám více než 40 let, jste obézní, nedávno jste podstoupili operaci nebo máte v minulosti krevní sraženiny, vaše riziko vzniku krevních sraženin je mnohem vyšší.

    Proto při dlouhé cestě alespoň jednou za několik hodin zastavte, abyste si na pár minut protáhli nohy. Pokrčte nohy a často zapojte lýtkové svaly. Pokud máte vysoké riziko krevních sraženin, promluvte si se svým lékařem. Může vám doporučit, abyste na jízdu nosili kompresní punčochy či přestali brát léky podporující vznik krevních sraženin. 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.