Lidé z Jemnice se v anketě vyjádří ke stavbě velkovýkrmny drůbeže. Možná bude i referendum

20. leden 2022

Lidé z Jemnice dostávají do schránek anketní lístky. Můžou se vyjádřit k záměru firmy ZEOBS vybudovat ve městě velkovýkrmnu drůbeže a masokombinát.

Výsledky ankety ale nebudou pro jemnické zastupitelstvo nijak závazné, někteří proto volají po referendu.

Záměr firmy

Velkovýkrmnu drůbeže, obří prasečák a masokombinát původně společnost ZEOBS plánovala vystavět v Jemnici a její těsné blízkosti. Po odporu části obyvatel slevila a z navrhované změny územního plánu je vyškrtnutá výkrmna vepřů.

Ani to se ale některým jemnickým nelíbí a volají po referendu. Na výsledky ankety, která probíhá v těchto dnech, se totiž nikdo nemusí ohlížet.

„Nechci, tady máme pěkný vzduch. Mně se to nelíbí,“ řekly dvě oslovené ženy v ulicích Jemnice.

Referendum

S referendem to ale není jednoduché. V Jemnici se o něm uvažovalo několikrát, mělo se konat s podzimními parlamentními volbami. Vždycky z toho ale sešlo a zastupitelstvo s ním v tuto chvíli nepočítá.

Nelíbí se to řadě obyvatel Jemnice. Sepsali proto petici a na jejich stranu se přiklonil i starosta Miloň Slabý. „Probíhá petice za vyhlášení referenda v této věci, také jsem to podepsal.“ Starosta řekl, že referendum se musí konat, pokud je na petici za jeho uspořádání určitý počet podpisů.

Změna územního plánu

Primárně jde totiž o změnu územního plánu, která by na dotčených pozemcích zemědělské a potravinářské stavby umožnila. Hlasovat se bude už příští měsíc.

Aktuálně lidé dostávají do schránek anketní lístky, mohou tak vyjádřit svůj názor. Výsledek ankety ale nebude pro zastupitele směrodatný. „Jsou to dvě jednoduché otázky, čekáme, že odpoví dost lidí. Předpokládám, že někteří zastupitelé zohlední to hlasování.“

Výsledek referenda – pokud v Jemnici proběhne – by mělo zastupitelstvo brát v úvahu i zpětně a město by se jím mělo řídit minimálně po dobu dvou let. Majitel společnost ZEOPS Josef Kolář Českému rozhlasu potvrdil, že po uplynutí této by o výstavbu usilovat znovu.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související