Hlavní obsah

Je to nesmírně bolestné. Rakušan se vyznal z přátelství k Farskému

Předseda STAN Vít Rakušan přiznal, že hnutí podcenilo, jak bude vnímáno rozhodnutí poslance Jana Farského odjet na osmiměsíční stáž do Spojených států. Farský v noci ze středy na čtvrtek oznámil, že se poslaneckého mandátu vzdá, přičemž Rakušan posléze přiznal, že jednání, na němž mu vedení tento krok doporučilo, bylo nejnáročnější, které absolvoval. Farského označil za svůj vzor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Farský (vlevo) a Vít Rakušan

Článek

„Fungujeme trochu jinak, než jak fungují ostatní strany. Pojí nás přátelství, často obdiv k práci toho druhého. Proto včerejší noční jednání předsednictva hnutí STAN bylo nejtěžší ze všech, které jsem absolvoval,” připustil Rakušan s tím, že Farský byl pro něj vzorem a zároveň jsou i přáteli.

„Přiznávám, že jsme celou situaci podcenili, vnímali ji chybně, neodhadli jsme, jakým způsobem ovlivní politickou realitu, ve které se pohybujeme. Naše současná pozice si žádá těžká rozhodnutí. Upřímně říkám, že je pro mě celá tato záležitost nesmírně bolestná, protože je velmi osobní,” dodal na vysvětlenou k tomu, co předcházelo rozhodnutí vedení, které byl Farský připraven respektovat.

Farský se vzdá mandátu

Domácí

Poslancovo oznámení, že hodlá odjet na osmiměsíční stáž do USA a ponechat si poslanecký mandát, aniž by byť o možnosti této cesty zpravil před volbami voliče, bylo překvapivé pro veřejnost i koaliční partnery. Opozici pak přineslo ideální terč.

I toho si byli Starostové vědomi a nutnost situaci řešit byla patrná již z předchozích vyjádření z minulých dní nejen od nich, ale i od koaličních partnerů.

„Nemůžeme politiku naší vládní koalice zatěžovat tématem, které by nemizelo a ubíralo důvěru,” uznal Rakušan, byť věří, že Farský se nevytratí z politiky natrvalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Farský odletěl do USA

Poslanec STAN Jan Farský přes kritiku opozice i koaličních partnerů odletěl na stipendijní pobyt do Spojených států. Uvedla to mluvčí hnutí Sára Beránková....

Kysela: Farského přimět k rezignaci nelze

Odborník na ústavní právo Jan Kysela považuje postoj Jana Farského – odjet do USA na půl roku a nevzdat se poslaneckého mandátu – za nešťastný. Za překvapivou...

STAN: Nejsme hluší, Farského budeme řešit

O odjezdu Jana Farského (STAN) do USA na půlroční stáž budou tento týden jednat zástupci pětikoalice a také zástupci koalice Pirátů a STAN. Následně chce hnutí...

Výběr článků

Načítám