Hlavní obsah

Řada sportovních klubů si stěžuje na úbytek dětí po covidových lockdownech

Dvě pětiny sportovních klubů a tělovýchovných jednot si stěžují na úbytek dětí po koronavirových uzávěrách, které od jara 2020 do minulého léta několikrát ochromily organizovaný amatérský sport. V září a říjnu, kdy začala nová sezona, se jim nevrátil dostatečný počet dětí. Vyplynulo to z průzkumu České unie sportu (ČUS), do něhož se v prosinci zapojilo téměř 1700 zástupců klubů a jednot.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalista Tomáš Satoranský během kempu pro talentované děti v Praze.

Článek

"S takovým nezájmem dětí o pohybové aktivity jsme se doposud nikdy v historii nesetkali. Tohle může v budoucnu ohrozit zdraví národa, zatížit zdravotnický systém, ale také ohrozit ekonomickou výkonnost státu, protože právě přes sport se získává disciplína, návyky na práci v kolektivu a odolnost vůči stresu. Stát už tohle nemůže jednoduše přehlížet," uvedl v tiskové zprávě předseda ČUS Miroslav Jansta.

Dětský život se kvůli několikaměsíčním uzavírkám škol i veškerých zájmových aktivit přesunul do on-line prostředí. Některé z nich o návrat nestojí. "Děti nesportují, v tréninku se ztrácejí, jenom sedí a hrají hry na PC. Nemají zdravý pohyb. Je strašně těžké motivovat také rodiče, aby se dětem věnovali a vozili je na tréninky. Je pro ně jednodušší nedělat s potomky nic, neobětují svůj čas ve prospěch sportování dětí," komentoval aktuální situaci Tomáš Vlček, jednatel TJ Veselá.

Čtyřicet procent klubů se přes náborové akce potýká s menším počtem mládežnických členů, než měli před koronavirovou pandemií. Nejčastěji se jednalo o úbytek v řádech jednotek, ale někde řeší daleko větší problémy. "Jsou případy klubů a jednot, kde ztratily více než 100 dětí, což je velmi alarmující," uvedl Jansta.

S úbytkem členské základy i klubů se potýká mimo jiné sportovní aerobik a fitness. "Naše členská základna klesla ve výkonnostním sportu o cca 25 procent. Svoji činnost tak bohužel ukončily i některé z klubů včetně trenérů, které vnímáme jako zásadní pro další rozvoj našeho sportu. Kvalitní personální vedení i materiální zázemí je pro podporu sportu dětí zcela nezbytné," uvedla Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Naději vkládá do projektu Děti na startu, kde se děti od čtyř do devíti let učí základní pohybové dovednosti bez sportovní specializace. "Školky, školy i rodiče rozhodně mají o pravidelnou pohybovou aktivitu dětí zájem. Věříme, že budeme mít možnost vytvořit dětem pozitivní zkušenost a tím i celoživotní dobrou vazbu s pohybem. Těm nejnadanějším pak ve věku osmi až devíti let umožníme přejít do výkonnostního sportu podle jejich pohybového talentu," dodala.

Reklama