Vědci nevěří vlastním očím. Našli potravinu, která do hodiny sníží cukr v krvi o 60 %

Cukrovka patří mezi velmi obávané nemoci, a to především proto, že na ni neexistuje účinný lék a navíc v mnoha případech sníží kvalitu života dotyčného. Jde o chronické onemocnění, které pramení z dysfunkce v produkci inzulínu. Hlavní rolí tohoto hormonu, který mimochodem produkuje slinivka břišní, přitom je regulovat krevní cukr. Pokud tento mechanismus nefunguje, hodnoty cukru v krvi vystřelí velmi vysoko a mohou ohrozit na životě.

Krevní cukr rychle klesne

Jak v případě prevence, tak již zjištěné cukrovky ale naštěstí existuje poměrně spolehlivé řešení. A tím je úprava stravování tak, abyste nekonzumovali potraviny se zbytečně vysokým glykemickým indexem. Tedy takové, které se velmi rychle metabolizují v cukry v krvi a způsobí tělu nejen šok, ale i další hlad.

Pravdou ale je, že nějakým způsobem cukr v krvi stoupne prakticky po každém jídle. Když už diabetem trpíte, může to být někdy problém odhadnout. Vědci ale našli potravinu, která proti zvýšení hladiny glukózy velmi účinně bojuje.

Jde o kurkumu, respektive kurkumin, což je její pigmentová složka, která jí propůjčuje jedinečně zářivě žlutou barvu. Předtím, než si dáte jídlo, byste si měli dopřát právě kurkumu. Ta bude působit na snížení krevního cukru vyprodukovaného zkonzumovaným jídlem. Skvělé přitom je, že funguje do jedné hodiny od požití.

Foto: Shutterstock

Velmi překvapivý výsledek

Studie byla publikována v časopise Scientific Reports. Vědci se zaměřili na to, jak lidé zareagují na jednu dávku kurkuminu nebo rybího oleje z hlediska krevního cukru. Účastníky rozdělili do tří skupin. Jedna spolu s jídlem dostávala tabletu kurkuminu (180 miligramů), druhá potom kapsli rybího oleje a třetí potom oba tyto přípravky najednou.

Sami vědci byli velmi překvapeni výsledkem. Hladina cukru v krvi totiž byla výrazně nižší u jedinců, kteří dostávali kurkumin, a to o celých 60,6 % do jedné hodiny od podání. Fungovala také kombinace kurkuminu a rybího oleje, která glukózu snížila o 51 %. Naopak se ukázalo, že rybí olej sám o sobě tento efekt nemá.

Kurkumu pochopitelně můžete konzumovat jako takovou. Ovšem lze si pořídit také tablety s obsahem kurkuminu. Ten je obvykle kombinován s černým pepřem, protože díky tomu lidské tělo kurkumin lépe absorbuje.

Foto: Shutterstock, zdroj: Scientific Reports

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments