20.01.2022 11:55

Únorové divadelní tipy ze Studia Ypsilon

Příjemné zpestření dlouhých únorových večerů nabízí legendární Studio Ypsilon ve Spálené ulici v centru Prahy. Ve stopách osudů proslulé Babičky se na Staré bělidlo vydají herci, herečky a hosté Studia Ypsilon v úterý 1. února od 19.30. Inscenace Babička se vrací (Dichtung und Wahrheit čili vybásněná a pravdivá) patří k léty a příznivými ohlasy diváků i kritiky prověřeným stálicím repertoáru Ypsilonky. Režisér Arnošt Goldflam říká, že je to Babička na rožni Ypsilonky. Babička Boženy Němcové, vysněná a taky trochu skutečná – neboli Babiččin příběh ve třech variantách, jak ho viděla Božena Němcová, jak se s největší pravděpodobností skutečně udál, a jak ho vidíme dnes. A k tomu ještě řada zvláštností a pikantních souvislostí, například dvě Babičky v jedné postavě, ale v několika příbězích. Hrají: Jana Synková/Marie Durnová, Jiří Lábus, Lilian Malkina, Pavel Nový, Jan Jiráň, Jiřina Vacková, Barbora Skočdopolová, Petr Vršek, Martin Janouš a další.

K senzačnímu objevu, který souvisí se vznikem Mozartovy proslulé opery Kouzelná flétna, dojde ve Studiu Ypsilon ve čtvrtek 3.února v 19.30 a v pátek 4.února (školáci mají pololetní prázdniny) v 10.00.  Jak to tenkrát bylo a kdo za vším stál, kdo nejspíš vyprovokoval W. A. Mozarta k napsání několika uměleckých hitů, jež zůstávají nezapomenutelné pro příští časy a jsou srovnatelné vždy s tím nejlepším? Překvapivou odpověď přinese hudební kratochvíle v režii Jana Schmida Sežeňte Mozarta! Hrají: Roman Janál, Petr Vršek, Michaela Šrůmová/Jana Šrejma Kačírková, Jiří Korn, Jana Synková/Máša Málková, Paulína Labudová, Oldřich Navrátil, Jan Jiráň, Pavel Nový a další. Obě představení budou natáčena Českou televizí.

Oblíbenou komorní komedii o manželské nevěře Hlava Medúzy uvádí Studio Ypsilon už více než 25 let a stále baví herce i diváky. Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus, Petr Vacek, Martin Janouš a Miroslav Kořínek na jevišti znovu rozehrají „nejveselejší hru o impotenci, jakou si lze představit“ v pátek 4. února v 19.30 a ve středu 23.února v 19.30. Hru Borise Viana pro Ypsilonku upravil a režíroval Milan Lasica, premiéru měla v roce 1996. Jiří Lábus za roli spisovatele Bonneaua, který nutí svou ženu k nevěře, aby získal materiál k napsání nového románu, získal v roce 1997 Cenu Thálie.

Naopak novinkou v programu Ypsilonky je vydařená adaptace Shakespearovy nejhranější komedie – Sen noci svatojánské, jak se nám zdá (poněkud i jako Svátek osla) – v režii Martina Tichého a ve vynikajícím obsazení s Petrem Vrškem, Renatou Rychlou, Janem Bradáčem, Paulínou Labudovou, Barborou Skočdopolovou, Pavlem Novým, Lenkou Loubalovou a dalšími. Hra o bláznivých proměnách lásky, které se můžeme smát, zoufat si, nebo se z ní radovat. Hra o lásce šťastné i nešťastné, o lásce náctiletých i dospělých, o lásce po letech i o lásce k divadlu. Vzniká láska v očích, nebo v hlavě? Je to jen chemie, nebo za ní je něco tajemného? A proč se zamilujeme i do osla? Možná proto, že láska je největší silou na světě. Těžko se chytá, dělá si, co chce. Prožijte ji na představení v Ypsilonce – v úterý 8.února a v pátek 18.února v 19.30.

Studio Ypsilon v roce 2019 slavilo 55 let od první inscenace a 56 let od založení divadla mimo jiné také premiérou hry Spálená 16, která objevně odkrývá genius loci domu i ulice, v níž Ypsilonka již dlouhá léta sídlí. Od dob Karla IV. až po listopadové události roku 1989. Autorem textu i režisérem inscenace je ředitel Studia Ypsilon, profesor Jan Schmid. Spálená 16 je velkolepé představení s až pětadvaceti účinkujícími, což je snad největší počet v historii Ypsilonky. Kromě herců ve čtvrtek 10.února a 24.února v 19.30 vystoupí například i jeden z našich předních operních pěvců Roman Janál, swingová zpěvačka Jitka Vrbová, klavírní virtuóz Tomáš Víšek, kontrabasista František Uhlíř anebo historik Petr Koura.

https://www.ypsilonka.cz/

Autor článku: Dominika Kučinská

Únorové divadelní tipy ze Studia Ypsilon

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.