Startuje nový podcast Čekání na prezidenta. Inteligentní průvodce při hledání nové hlavy státu

20. leden 2022

Jak by měl vypadat příští český prezident? „Pokud možno ne jako současný. Škoda, že nám umřel Karel Gott, protože to by bylo jasné.“ „Já bych chtěla, aby to byl člověk, kterého by na tu funkci nebyla škoda.“ „Podle mě nemá být prezident ústavně nesouladný. Má to být někdo, kdo se do systému vejde, protože mu rozumí a chce být jeho součástí.“ V novém podcastu hledají prezidenta nebo prezidentku Jan Pokorný, Jan Kysela, Petr Nováček a Tereza Matějčková. Na Plusu od 28. ledna.

Přesně za rok už budeme znát jméno nové hlavy státu. Náš audioprůvodce volbou prezidenta bude celou dobu podrobně rozebírat počínání kandidátů a jejich šance. Položí si otázku, zda by se mohla vítězkou stát žena stejně jako na Slovensku, zda přímá volba dál nerozděluje společnost, nakolik je výběr hlavy státu šachová partie a nakolik měření popularity.

Kdo byl nejhorší a kdo nejlepší prezident v naší historii? Měla by mít hlava státu víc, nebo méně pravomocí? A proč jsou prezidentské předvolební kampaně tak ukřičené?

„Demokracie upadá bez hádek, bez sporů, důležité je, že my se neumíme hádat,“ tvrdí filozofka Tereza Matějčková. Je hádka totéž co debata? A chybí nám to první, nebo druhé? 

„Určitou část veřejnosti bohužel nepřesvědčíte o tom, že když Ústavu vykládáte obecně, tak že ji nevykládáte proto, že jste odporný pravičák barvící si vlasy,“ vysvětluje ústavní právník Jan Kysela.

Podcast Čekání na prezidenta je inteligentní průvodce při hledání nové hlavy státu. Terezu Matějčkovou a Jana Kyselu doplňují rozhlasoví novináři Petr Nováček a Jan Pokorný. A občas si pozvou originálního hosta.

Od 28. ledna na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio