Do podhůří Orlických hor za vodní turistikou a na hrady Potštejn a Litice

S příchodem nového roku se začínají v mnoha domácnostech spřádat plány na letní dovolenou. S ohledem na stále se zvyšující ceny energií někteří zvažují strávit své letošní volno v tuzemsku, a tak hledají, kam by se vypravili. Příznivci vodní i pěší turistiky a kolaři si mohou udělat výlet do podhůří Orlických hor. Čekají tu na ně řeka Divoká a Tichá Orlice i řada kulturních památek.

Řeka Orlice, nadšení vodáci a vodní turistika

Divoká a Tichá Orlice odvodňují Orlické hory, u Týniště nad Orlicí se slévají v řeku Orlici, která se pak v Hradci Králové vlévá do Labe. Je-li na nich normální stav vody, mohou zde s klidem plavit i rekreační vodáci. Ti zkušenější využívají divočejší jarní vody, kdy se vypouští přehrada Pastviny. Toky obou Orlic vedou Přírodním parkem Orlice, celková délka řek je 200 km.

Divoká Orlice je během léta sjízdná obvykle z Kostelce nad Orlicí, její horní tok k směrem k přehradě Pastviny je možné sjíždět v období, kdy taje sníh, což je březen až duben. Z Potštejna a Doudleb je Divoká Orlice sjízdná prakticky celoročně. Vodáky oblíbená je i Tichá Orlice. Její horní tok od Mladkova do Jablonného je většinou sjízdný po jarních deštích a vyžaduje určité zkušenosti. Z Letohradu je pak možné se po řece vydat po většinu roku.

Hrad Potštejn. Foto: Pixabay

Hrady Potštejn a Litice

Do podhůří Orlických hor se můžete vypravit i tehdy, pokud vodní turistice příliš neholdujete a raději chodíte po svých nebo na kole. Čekají tu na vás dva zajímavé hrady – Potštejn a Litice.  V obou případech se jedná o zříceniny, z nichž hrad Litice je lépe zachovalý. Z Ústí nad Orlicí se do Potštejna dostanete po 21 kilometrů dlouhé cyklostezce. Z Potštejna je to pak jen 7 kilometrů pěší chůzí na hrad Litice, a to naučné stezce Dr. J. S. Gutha-Jarkovského, jenž byl slavným občanem města Kostelce na Orlicí. Hrady jsou přístupné od dubna do října, jejich prohlídka je možná jen s průvodcem.

Autocamping Pod Černým lesem

Jestliže dáváte přednost ubytování v kempu, pak rozhodně za pozornost stojí ten Pod Černým lesem v Žamberku. Najdete tu možnost ubytování v chatkách, srubech, stanech i karavanech. Kemp je v provozu od dubna do listopadu. Jeho součástí je aquapark s tobogány i masážní vanou, squash, minigolf, bowling a samozřejmě i restaurační zařízení.

Zdroj: Wikipedia.org, Mapy.cz, autocamping.cz

Hrad Litice. Náhledové foto: Pixabay

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.