MENU

Generál Opata ocenil mincí

čtyři vojáky za záchranu života


V pondělí 17. ledna ocenil náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata mincí za záchranu života a certifikátem Laudi Memorabilis čtyři vojáky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil velitel Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové plukovník gšt. Zdeněk Macháček.

„Jsem rád, když jsou naši vojáci ve správný čas na správném místě a dokážou ve vypjatých situacích jednat rychle a s chladnou hlavou. Svým jednáním zachránili lidské životy, za to jim patří velké poděkování,“ zdůraznil armádní generál Aleš Opata.

Pro žáky jsou vzorem

Dramatický okamžik se naskytl nadporučíku Danielu Chvalovi a praporčíku Leonu Starkovi, kteří jsou pedagogickými pracovníky sokolovské pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové. Když byli se svými žáky v nemocnici v Sokolově, v mezipatře mezi gynekologickým a dětským oddělením upadl starší pán. Vojáci neváhali a ihned poskytli zraněnému muži první pomoc. Resuscitace vážně raněného trvala více než hodinu a musel se do ní zapojit také zdravotnický personál gynekologického oddělení.

Nejen odborné schopnosti a dovednosti obou učitelů, ale také chování, které je pro studenty vzorem, ocenil primář sokolovské nemocnice v děkovném dopise. „Bylo příkladné, jak naprosto klidně a profesionálně celou tuto dramatickou událost Vaši vojáci řešili a následně se ve skromnosti rozloučili a vrátili ke svým žákům,“ uvedl lékař v dopise. Daniel a Leon jsou zkušenými profesionály, mají za sebou několik zahraničních operací a i v těch nejtěžších chvílích je na ně spolehnutí.

Zachránili kolegu

Doslova štěstí v neštěstí měl příslušník Agentury personalistiky, který během služební činnosti zkolaboval. Na místě nehody byli podplukovník Ivan Hudík ze sekce rozvoje sil MO ČR a kapitán Pavel Novák z Agentury personalistiky, kteří okamžitě poskytli kolegovi první pomoc a až do příjezdu záchranné služby prováděli masáž srdce. Jejich rychlý a pohotový zásah zachránil vojákovi život.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: pplk. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: mjr. Jakub Šimíček, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.