Rozhodnutí Hawkea bylo racionální a logické, odůvodnil soud zamítnutí Djokovićova odvolání

Australský federální soud ve čtvrtek zveřejnil odůvodnění, proč zamítl odvolání tenisty Novaka Djokoviće, který byl v neděli deportován z Austrálie po nařízení ministra pro imigraci Alexe Hawkea. Podle soudu by účast Srba na Australian Open skutečně ohrozila veřejné zdraví a pořádek v zemi.

Sydney Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamaný Novak Djoković

Zklamaný Novak Djoković | Zdroj: Reuters

Když australský ministr pro imigraci Alex Hawke využil své pravomoci a deportoval světovou jedničku z Austrálie, vysvětlil to „veřejným zájmem“. Podle něj by jinak společnosti hrozila vlna odpůrců očkování. 

Návrat Djokoviće domů: bez přivítání s fanoušky a s nejistou účastí na Roland Garros

Číst článek

Djoković se odvolal, ale tři federální soudci rozhodnutí Hawkea potvrdili. Obhájce Australian Open se tak turnaje zúčastnit nemohl a odcestoval zpátky do Bělehradu. Soud si na podání vysvětlení vyžádal čas několika dní.

Až do čtvrtka, kdy v oficiálním odůvodnění potvrdil slova ministra pro imigraci. Podle soudců by skutečně tenistova přítomnost ohrožovala veřejné zdraví a pořádek v zemi. V reakci na to právníci srbského hráče namítali, že na to nejsou důkazy.

Podle soudu ale žádné potřeba nejsou. „Není potřeba evidence. Jde o zdravý rozum a lidskou zkušenost. Ikonická hvězda tenisu by mohla ovlivnit zejména mladé, kteří by ji mohli napodobovat,“ stojí v prohlášení.

Označování Djokoviće jako odpůrce očkování je přitom podle srbské premiérky Any Brnabićové chybné. „On podporuje v očkování ty, kteří se očkovat chtějí. Jako antivaxera ho vůbec nevnímám,“ sdělila ve středečním rozhovoru pro CNN.

Djokovićovo mlčení

Bezprostředně po příletu do rodného Bělehradu na majitele dvaceti grandslamů sice čekali fanoušci s vlajkami a transparenty, tenista je ale pozdravit nešel. Letiště opustil bočním východem a vyhnul se tak i zástupcům médií.

„Jsem extrémně zklamaný s verdiktem soudu o zamítnutí mé žádosti přezkoumání rozhodnutí ministra pro imigraci se zrušením mého víza, což znamená, že nemohu v Austrálii zůstat a účastnit se Australian Open.“ Tak zní prozatím jediný Srbův vzkaz veřejnosti.

Djokovićova matka Dijana později agentuře Tanjug řekla, že Novak v nebližších dnech zůstane v Bělehradu a žádné rozhovory poskytovat nebude.

Od té doby se devítinásobný vítěz „šťastného grandslamu“ k celé situaci nevyjádřil.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme