5 znamení, že vám selhávají ledviny. Lidé je většinou přehlédnou a skončí špatně

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle. Jejich filtrační funkce je nenahraditelná, a pokud odejde, člověku nezbývá než se nechat pravidelně připojovat na dialyzační přístroj. Tím však dramaticky klesne kvalita jeho života. K mnoha takovým případům by přitom nemuselo dojít, kdyby lidé věnovali pozornost varovným příznakům, jež ledviny vysílají, když selhávají. Bohužel ani v takové fázi často nebolí a nehlásí se nějak vehementně. Znamení je tedy třeba rozpoznat včas.

Otoky

V případě, že ledviny nefungují správně a nezvládají plnit svou filtrační funkci a odvádět přebytečné tekutiny z těla ven, může se to projevit nejrůznějšími otoky. Ty se nejčastěji vyskytují na nohách a rukách, ale může být patrný také nateklý obličej. To je dáno tím, jak se v tkáních hromadí voda.

Kovová chuť v ústech

Jakmile ledviny začnou selhávat, nedokáží z krve odvádět některé látky, jejichž koncentrace se tím pádem zvyšuje. Jde například o močovinu, která se ve slinách rychle rozkládá na čpavek. Pokud jí je v těle příliš, můžete pocítit kovovou pachuť na patře. Ten pak přeroste i ve velmi nepříjemný zápach z úst.

Bolest zad

Pravdou je, že ledviny v problémech dlouhou dobu nebolí, což může být zrádné. V některých případech se ale bolestí přeci jen ozývají. Ta může být různorodá. I vážný problém se může ohlásit jen mírným tlakem v bedrech, zatímco relativní banalita může vyústit i ve skličující bolest.

Foto: Shutterstock

Vyrážka na těle

Ledviny představují velmi komplexní mechanismus, který se stará o odvádění řady toxických látek z těla. Když se jim to nedaří, znamená to, že tyto škodlivé látky zůstávají v těle a budou zde působit neplechu. Jedním z nejviditelnější příznaků je náhlá vyrážka na různých částech těla, která může velmi svědit.

Silná zimnice

Zimnice sama o sobě může být příznakem mnoha nejrůznějších onemocnění či problémů v organismu. V případě selhání ledvin se ale vyskytuje velmi často. Pokud ji tak zpozorujete s některým z jiných příznaků, je třeba rychle jednat. Bohužel často dojde k nepřesnosti a přisouzení zimnice jinému původci.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Mayo Clinic

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments