Štítek studentské finance

Studentské finance patří mezi součást našeho webu. Zabývají se pak finanční gramotností studentů a porovnáváním finančních produktů pro studenty jako jsou např. studentské půjčky, běžné bankovní účty anebo třeba i spoření.

Související štítky

Související zprávy

  • Roky ve škole dnešní studenti pocítí při výpočtu důchodu
    Měsíční částku starobního důchodu ovlivňuje významným způsobem získaná doba pojištění, přičemž aktuálním žadatelům o důchod se započítává do doby pojištění i studium, zatímco budoucím žadatelům již nikoliv. Získání nižší doby pojištění například o sedm let znatelně sníží státní důchod.
  • Mohou získat příspěvek na bydlení také studenti?
    Příspěvek na bydlení je aktuálně nejžádanější sociální dávkou v České republice. Mohou o něj požádat také studenti?
  • Kdo ze žáků a studentů a od kdy může na letní brigádu?
    Letní prázdniny jsou příležitostí pro sezonní zaměstnance. Přivydělat si mohou i žáci a studenti. Od kdy a za jakých podmínek?
  • Jak je to s pojištěním a daněmi během brigády v zahraničí?
    Brigáda v zahraničí je skvělou příležitostí, jak si přivydělat, zdokonalit se v cizím jazyce a navázat nová přátelství. Jak je to ovšem s daněmi a pojištěním během této doby?
  • Kombinované studium na VŠ: status studenta, sleva na studenta a daňové zvýhodnění na dítě
    Chystáte se po prázdninách začít studovat kombinovanou formou? Kombinovaná forma skrývá pro studenty mnoho nejasností z hlediska uplatňování nejrůznějších výhod. Na co máte nárok stejně jako studenti prezenčního studia a co je vám naopak zamítnuto?
  • Kdy vám končí status studenta po vysoké škole?
    Kdy po bakalářském a magisterském typu studia ztrácíte status studenta? Po promocích? Kdy musíte začít platit sociální a zdravotní pojištění? A kdy ztratíte status studenta po vyloučení ze školy?
  • Kdy budete platit za studium na vysoké škole? Příklady napoví
    Podívejte se na 4 příklady, které vám ukážou, kdy budete muset platit poplatky za studium. Co když brzy oslavíte 26 let? Jak se počítá neúspěšné studium? A co více studií najednou?
  • Letos maturujete či státnicujete? Kdy si musíte začít platit zdravotní pojištění?
    S čerstvým maturitním vysvědčením nebo inženýrským titulem v kapse jste se naposledy ohlédli za budovou školy a vykročili směrem novému životu. A pak vám to teprve došlo. Už nejste studenti a budete se o sebe muset postarat sami.
  • Odkdy si musí neúspěšní maturanti hradit zdravotní pojištění?
    Maturity pomalu končí a řada studentů plánuje za studentským životem udělat doživotní tečku. Ne všem se vždy maturita povede na první pokus, a proto zde nastává otázka, jak to bude s úhradou zdravotního pojištění.
  • Od 1. dubna dojde ke zdražení jízdenek pro důchodce, děti a studenty
    Vláda oznámila, že sníží slevy pro seniory, děti a studenty, kteří si dvojnásobně připlatí za jízdné ve vlacích a autobusech. Jaké další změny nás od dubna čekají ve veřejné dopravě?
  • Kdo může uplatnit slevu na studenta v daňovém přiznání za rok 2021?
    Studujete a při práci si přivyděláváte? Kdy jako pracující student musíte odevzdat daňové přiznání? A do kdy je možné uplatnit daňovou slevu na studenta a za jakých okolností?
  • Přes 50 tisíc korun za semestr aneb poplatky za delší studium na VŠ
    Řada vysokoškoláků se rozhodne prodloužit studium, a to z mnoha různých důvodů. Kdy již musí platit školné ze své kapsy? Jak vysoké jsou poplatky za delší studium na jednotlivých českých vysokých školách? Kdy je možné se jim vyhnout?
  • Co si ohlídat u podmínek brigády a co nelze v rámci práce u mladistvých?
    Přivyděláváte si teď v létě prostřednictvím DPP anebo DPČ? Pak by vás možná mohlo zajímat, na co máte v práci nárok, anebo co se může naopak stát.
  • Na co myslet při výdělku u práce na dohodu?
    Léto je v plném proudu a řada studentů si přivydělává formou brigád. Víte ale, jak je to u nich s výplatou, pojištěním a růžovým prohlášením poplatníka?
  • 10 nepravd o studentské brigádě
    V letních měsících si mnozí studenti přivydělávají formou brigád. Ohledně zdanění a dalších podmínek přivýdělku panují v praxi určité nesrovnalosti. Podívejme se na vybraných deset z nich. 
  • Jak je to se sirotčím důchodem během prázdnin a po ukončení nebo přerušení školy?
    Pobíráte vy anebo vaše dítě sirotčí důchod a přemýšlíte, zda bude náležet i během letních prázdnin anebo při ukončení studia? Přečtěte si, jak to je, pokud student pobírající sirotčí důchod přeruší školu, ale po nějaké době nastoupí na jinou.
  • Kdy musí student odevzdat daňové přiznání?
    Jste student, ke škole si přivyděláváte a nevíte, jestli je vaší povinností podat daňové přiznání? Pojďte se s námi podívat na výčet, kdy zkrátka musíte.
  • Studujete a blíží se vám 26 let? Musíte si platit sociální a zdravotní?
    Protáhli jste si studium a již vám táhne na 26 let? Na co si dát pozor při překročení 26 let. Které slevy vám končí? A musíte začít platit sociální a zdravotní pojištění? A co sleva na studenta, kdy ji je možné uplatnit? Budete muset platit školné?
  • Studium PC her není dnes už žádné sci-fi
    Sedí vaše dítě celé odpoledne u počítače a „paří“ s kamarády hry on-line? Zůstaňte v klidu. Je totiž docela možné, že se tím začne úspěšně živit.
  • Chceme, aby studenti neplýtvali časem a firmy penězi, propojujeme je smysluplně, říkají zakladatelé Xflow
    Měli jste někdy problém najít stáž? A pokud se náhodou zadařilo, vzpomínáte na ni jen v negativním slova smyslu a s tím, že vám vlastně nic nedala? To se snaží změnit Lukáš Apolenář a Dominik Růžička, zakladatelé projektu Xflow.
  • Jak žádat o mateřskou, když studujete? A jak o ní žádá otec či jiná osoba?
    Jak o peněžitou pomoc v mateřství žádá nezaměstnaná či studující osoba? Jak a kdy o PPM může žádat otec či babička? A co dělat, když na mateřskou nedosáhnete?
  • Do kdy platí sleva na studenta?
    Dostudováno, knihy zavřeny, diplomy zaneseny do CV a doma dobře uschovány. Studentem už tedy nejsem. Anebo pro mě ještě některé povinnosti typu placení odvodů na zdravotní a sociální pojištění neplatí? A odkdy je platit musím?
  • Jak stoupnout v očích zaměstnavatele? Titul má dnes skoro každý, na ERASMUS+ si však troufnou jen někteří
    Podle údajů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy studuje v současné době vysokou školu zhruba 300 tisíc lidí, což rozhodně není nijak zanedbatelné číslo. Inženýrů, magistrů a bakalářů, kteří své vysokoškolské studium obohatili o zkušenosti získané v zahraničí, už ovšem tolik není. Je to přitom právě ERASMUS (nebo další jemu podobné programy), díky jehož absolvování se můžete pro potenciálního zaměstnavatele stát o poznání atraktivnějším.
  • Prodlužujete studium? Kdy zaplatíte až 65 800 Kč?
    Práce, erasmus, nemoc nebo jen prodloužení studentského života, to vše jsou důvody, proč se studium VŠ protáhne. Od kdy se musí platit? A jak se liší poplatky na Masarykově či Karlově univerzitě? Která škola je "nejdražší"?
  • Jak pojistit věci na studentských kolejích?
    Přemýšlíte, zdali lze nějak pojistit věci na studentských kolejích? Ano, lze. U pojišťovny Slávia je to navíc možné v balíčku, který zahrnuje pojištění domácnosti. Co všechno kryje?
  • Chcete být na trhu práce žádaným zbožím?
    Být vzdělaný, mít praxi a umět cizí jazyk a být s tím vším dnes nezaměstnaný – to je hotový nesmysl. Po těchto lidech je velká sháňka a firmy se spíš potýkají s tím, že adeptům něco z uvedené trojice dovedností chybí.
  • Duolingo aneb jak se vlastními chybami naučit cizí jazyk zcela od základů
    Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem, zní jedno staré přísloví. A třebaže značná část nejen středoškoláků má s výukou nějaké cizí řeči nemalé problémy, ve skutečnosti nebylo studium jazyků nikdy v minulosti snazší. Kromě zahraniční hudby, seriálů, potažmo počítačových her na tom mají velkou zásluhu i různé výukové online aplikace. Tu nejznámější z nich pak s největší pravděpodobností představuje platforma zvaná Duolingo.
  • Stát platí zdravotní pojištění i za některé studenty starší 26 let
    Myslíte si, že stát za vás bude platit zdravotní pojištění jen do 26 let? Tak to jste na omylu. V některých případech za vás bude hrazeno pojištění, i když přesáhnete zmíněný věk. Kdy ale?
  • Studentské bydlení je šance pro majitele investičních bytů
    Studenti, kteří nedostali kolej nebo zkrátka dávají přednost takzvanému privátu, mohou být zajímavou cílovou skupinou pro majitele investičních bytů, a to jak ve velkých, tak v menších univerzitních městech. Poptávka po pronájmech z jejich strany je nejsilnější v průběhu srpna a nároky na vybavení a stav bytu jsou u studentů nižší než u jiných potenciálních nájemníků.
  • Jak budou letos placeni brigádníci?
    Zájem zaměstnavatelů o brigádníky je jako každý rok vysoký. Pracovních příležitostí je mnoho a student i si nebudou muset vydělávat jen doplňováním zboží nebo točením zmrzliny? V jakých oborech je poptávka? A kolik brigádníci dostanou na hodinu?
  • Co potřebují vědět studenti, kteří si hledají letní brigádu?
    Letní prázdniny jsou za dveřmi a v tomto období si plno studentů hledá letní brigádu. Ještě předtím, než začnou projíždět inzeráty na internetu, by však měli vědět hned několik věcí.
  • Kdy vám končí status studenta po střední škole?
    Kdy ztratíte status studenta po maturitě? 30. června či 31. srpna? A co, když maturujete až v září? A co když vás ze střední školy vyloučí? 
  • Kolik cizinců studuje v ČR vysokou školu zdarma?
    Studium na české vysoké škole je pro studenty z ciziny lákavé. Odkud přichází? Jaké platí poplatky? Jaké mají problémy? A kam chodí naopak studovat Češi?
  • Kdy se studentům vyplatí podat daňové přiznání
    Většina vysokoškoláků si během roku přivydělává. S rozvojem IT technologií stoupá i počet výdělečně činných středoškoláků. Protože většina studentů neuplatní během roku v plném rozsahu slevy na dani, tak je pro ně výhodné podat daňové přiznání, neboť mohou obdržet na účet zaplacené zálohy na dani během roku.
  • Mobilní studentské tarify 2019: kde mají nejvýhodnější?
    Jste student a hledáte pro sebe výhodný tarif? Zajímat vás bude určitě počet SMS zdarma, volné minuty, množství dat a cena. Který operátor má pro studenty nejlepší nabídku?
  • Těhotenství a studium: na co máte nárok v roce 2019?
    Studujete a zjistila jste, že jste těhotná? Kdy budete mít nárok na mateřskou? A jak vyřídit rodičovskou? Na jak dlouho budete moci přerušit studium?
  • Studujete a blíží se vám 26 let? Musíte platit školné? O které slevy přijdete?
    Studujete na vysoké škole a 26 let se vám kvapem blíží? Budete muset platit škole poplatky? A jaké slevy se vás již nebudou týkat? A co Erasmus, zůstanou vám všechny výhody?
  • Kolik vás bude stát novoroční předsevzetí?
    Do nového roku si dává novoroční předsevzetí kde kdo. Chci přestat kouřit, začít žít zdravěji, chci začít cvičit a taky budu víc číst a chodit častěji do divadla. Pro zdravější a lepší život. Víte ale, kolik vás postupné plnění takového předsevzetí bude stát? Vemte si do ruky tužku a papír a spočítejme si to!
  • 7 důležitých faktů, které byste měli vědět o slevě na studenta
    Pracující studenti mají nárok na uplatnění daňové slevy na studenta, a sníží si tak daň z příjmu fyzických osob. Jak je to s uplatněním slevy při práci po část roku? Lze uplatnit daňovou slevu při práci pro dva zaměstnavatele?
  • Studenti a podnikání: 6 věcí, na které si dát pozor
    Jak začít podnikat při studiu? Otázka, před kterou stojí nejeden student. Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním? A jak se vaše povinnosti změní při dosažení 26 let?
  • Jak mohou studenti v novém akademickém roce ušetřit?
    Nastupujete v záři do dalšího semestru a už teď se bojíte výdajů spojených se studiem? Podívejte se s námi, na čem v letošním akademickém roce můžete ušetřit.
  • 7 daňových chyb studentů na letní brigádě
    Mnozí studenti si během studia přivydělávají, nejvíce potom během letních měsíců. I pracující studenti však musí věnovat dostatečnou pozornost daňovým záležitostem. Jak neplatit zbytečně vyšší daně? Na co si dát pozor?
  • Na co nezapomenout v daňovém přiznání: Přehled daňových slev II.
    V daňovém přiznání lze uplatnit několik různých daňových slev. V úvodním článku jsme se v praktických příkladech zaměřili na daňovou slevu na poplatníka, na manželku a na invaliditu. Nyní se blíže podíváme na druhou polovinu daňových slev, které lze uplatnit v daňovém přiznání za rok 2017.
  • Jak uplatnit slevu na studenta v daňovém přiznání?
    Mnozí studenti si během studia přivydělávají, ať už prací na zkrácený úvazek nebo brigádami pro více zaměstnavatelů nebo výkonem samostatné výdělečné činnosti. Jak se uplatňuje daňová sleva na studenta v daňovém přiznání za rok 2017?
  • Studentská daňová sleva v příkladech
    Studující zaměstnanci mají nárok na daňovou slevu na studenta. Co je dobré o slevě na studenta vědět, si ukážeme v praktických příkladech.
  • Nelíbí se vám na vysoké? Studium můžete ukončit, změnit nebo přerušit
    Nastoupili jste na VŠ a zjišťujete, že obor, který jste si vybrali, není to pravé ořechové? Uvažujete, jestli bude lepší akademický rok ukončit nebo jen přerušit? A projde vám to vůbec?
  • 5 tipů, jak efektivně ušetřit peníze
    Považujete se za typ člověka, kterému za se za krátký čas rozkutálí peníze, ani se nenaděje? Možná právě vám je tento článek adresovaný.
  • Velké porovnání mobilních tarifů pro studenty 2017
    Přemýšlíte o změně mobilního tarifu a nejste si jistí, jestli je vůbec z čeho vybírat? Co nám v letošním roce pro studenty připravila velká trojka? A co nám můžou nabídnout virtuální operátoři?
  • 8. září aneb Den finanční gramotnosti: otestujte si tu svou
    Finanční gramotnost je důležitou součástí našeho běžného života. Aneb vždycky se vyplatí, když se dokážete správně orientovat v nabídce bankovních produktů a dokážete efektivně spravovat své osobní finance. Jste finančně gramotní? Otestujte se!
  • Bankovní účty pro studenty: kde nejsou zbytečné poplatky?
    Nad založením bankovního konta uvažuje plno studentů a nejen těch, kteří se snaží přivydělávat si při studiu. Je ale z čeho vybírat? Podle čeho bychom se vůbec měli rozhodovat?
  • Najděte si novou práci do září
    Je polovina srpna a za chvíli začíná opět školní rok. Pro absolventy i poslední prázdniny končí a je na čase si hledat první práci. Když budete dobře připraveni a budete mít jen trošičku štěstí, tak možná tu novou práci najdete i dřív, než začne prvního září škola.
  • Kdy musejí studenti a absolventi platit sociální pojištění?
    Budoucí absolventi středních a vysokých škol se často ptají, zda po ukončení studia musí začít pojistné na sociální zabezpečení platit. To však záleží na konkrétní situaci. Přinášíme přehled těch nejtypičtějších situací dle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).
  • 13 tipů, v čem začít podnikat při i po studiu
    Že studenti svá studentská léta jen proflákají, po nocích flámují a občas si přečtou skripta? Bývávalo. I během studentského života totiž můžete odstartovat úspěšný byznys a vydělat milióny. Takových studentů přibývá. Tak se inspirujte a vydělejte si ještě na škole.
  • 10 tipů pro studenty, kteří si přivydělávají na brigádě
    V letních měsících si mnozí studenti přivydělávajíc různými brigádami. Jak je to s daňovými povinnostmi studentů? Kdy je možné obdržet zaplacenou daň z příjmu zpět?
  • Kdy musejí studenti platit zdravotní pojištění a kdy nikoliv?
    Při splnění zákonných podmínek platí zdravotní pojištění za studenty stát. Jak je to s platbou zdravotního pojištění během posledních prázdnin po maturitě? Nebo u absolventů vysokých škol? A jak se vypočítává zdravotní pojištění podnikajícím nebo zaměstnaným studentům?
  • Studenti ušetří i několik tisíc ročně. Poplatky za další studium se ruší
    Novela zákona o vysokých školách přinesla úplné zrušení poplatků za další studium na veřejných vysokých školách. Pro mnohé studenty se nic nemění, protože některé vysoké školy tento poplatek v posledních letech již nevybíraly. Ostatní studenti, kteří doposud měli povinnost poplatek za další studium platit, ušetří i několik tisíc ročně.
  • 4 tipy na letní prázdniny v zahraničí
    Až se léto zeptá, kam pojedete? Studentské prázdniny jsou dlouhé a je tolik možností jak je prožít. Na cestách, pracovně nebo na druhém konci světa? O prázdninách si můžete vydělat, naučíte se cizí jazyk a získáte zkušenosti, které budou dobře vypadat v životopise. A zrovna teď je ideální příležitost letošní prázdniny naplánovat.
  • 8 tipů jak přežít zkouškové
    Jste ponoření do skript pomalu až tak, že vám slova tančí před očima? Máte snad už šestý šálek kávy za den a i přes pěti hodinovou seanci s Mikroekonomií máte pocit, že jste se nic nenaučili? Možná nastal moment rozplánovat si váš čas před zkouškovým obdobím efektivněji.
  • 5 tipů, jak najít studentskou brigádu
    Přivýdělek ke studiu je pro mnoho studentů důležitý. Přinášíme užitečné tipy jak si poradit při hledání práce a studentské brigády.
  • Jsou finanční produkty pro studenty opravdu výhodnější?
    Na trhu dnes narazíte na řadu produktů, které svým názvem cílí na studenty. Studentský účet, půjčka, nebo dokonce hypotéka. Je však produkt označený jako studentský automaticky výhodnější?
  • Marksová: Zrušit proplácení žákovského jízdného je ostudné
    Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes označila rozhodnutí Středočeského kraje zrušit vyplácení nákladů na jízdné žákům za ostudné. Vedení kraje podle ní jde proti svým obyvatelům. Marksová zvažuje jednání s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou (ANO). Postup Středočeského kraje kritizovali i další zástupci ČSSD. Žákovské jízdné zdarma zavedl Středočeský kraj pod vedením ČSSD jako jediný, přestože strana v minulosti ovládala většinu regionů.
  • Jak na zdravotní pojištění při studiu?
    Studentský život může být i náročný, protože představuje přípravu na budoucí povolání a určitou investici do života. Proto stát studium podporuje nejrůznějšími úlevami včetně toho, že za studenta hradí zákonné pojistné. Jak je to se zdravotním pojištěním v různých situacích kdy si musí student platit pojištění sám?
  • Studenti se mohou snadno stát neplatiči zdravotního pojištění
    Je to poměrně časté nedopatření, ze kterého mohou pramenit zbytečné nepříjemnosti. Nejčastěji se týká studentů, kteří od nového školního roku nastupují na střední nebo na vysokou školu. Ti totiž vesměs očekávají, že škola jejich studium oznámí zdravotní pojišťovně a za ně tedy bude nadále platit pojištění stát. Jenže ne všechny školy to dělají. A není to ani jejich povinnost.
  • Vyjednaná miliarda je podle studentů pro vysoké školy stále málo
    Studenti vysokých škol dále kritizují návrh státního rozpočtu na rok 2017. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) sice v srpnu vyjednala s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), že proti původním plánům dostanou vysoké školy miliardu navíc, ale ke splnění minimálních požadavků vysokoškolského prostředí stále 300 až 500 milionů korun chybí. Studentská komora Rady VŠ, která je národní reprezentací studentů, na to upozornila v tiskové zprávě před dnešním jednáním vlády o rozpočtu.
  • Vysoká škola: Na jaké výdaje se připravit?
    Prázdniny se neúprosně blíží ke konci a mnohým z vás se brzy otevřou brány vysokoškolského života. Jak se na tuto změnu připravit? S jakým výdaji počítat, abychom obzvláště ty první měsíce finančně ustáli? Pokud se vás to tento rok prozatím ještě netýká, určitě nebude na škodu, když se již s předstihem podíváte, jak moc budete jako vysokoškolák zatěžovat vaši peněženku.
  • Poslední prázdniny: Pohlídejte si při vstupu do světa dospělých zdravotní pojištění
    Letní prázdniny už jsou za svou polovinou a řada mladých lidí – hlavně absolventů středních, vyšších odborných i vysokých škol – si užívá poslední delší volno v životě před důchodem. Se vstupem do světa dospělých na ně ale čeká řada otázek, na něž budou muset rychle nalézt odpověď. Jednou z těch nejdůležitějších po ukončení školy je, jak dlouho za ně ještě stát bude platit zdravotní pojištění.
  • Studentské brigády: Sklizeň chmelu je retro, ale znovu v kurzu
    Sklizeň chmelu jako letní studentská brigáda? Zní to jako návrat do dob mládí rodičů dnešních studentů, do dob kdy byly chmelové brigády povinné a svou zkušenost s nimi měl téměř každý. Nyní se ovšem zájem o účast na těchto brigádách znovu zvedá a překotně roste i poptávka po českém chmelu.
  • Firmy zohledňují absolvované pracovní stáže. Školy praxi studentů podporují
    Více než polovina firem při přijímání nových zaměstnanců zohledňuje absolvované pracovní stáže. Vyplývá to z posledního průzkumu Národní agentury pro evropské vzdělávací programy. 64 % zaměstnavatelů upřednostňuje stáž přímo v jejich firmě, 56 % akceptuje i stáže z jiných společností, obor však musí zůstat stejný. V získávání praxe studenty významně podporují i vzdělávací instituce. 87 % škol má zkušenosti s vysíláním studentů na pracovní stáže v rámci ČR i do zahraničí.
  • Letní brigáda a vrácení srážkové daně
    Prázdninové měsíce nabízejí řadu možností, jak si přivydělat, zejména pak na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Jaké daně se platí z přivýdělku? A kdy je možné obdržet sraženou daň z dohody o provedení práce zpět?
  • Průměrný dluh na školném je 20 tisíc. Častěji dluží bohatí rodiče s vysokoškolským vzděláním
    Dát dítě do školy a pak neplatit školné? Překvapivě takových rodičů není málo. Další skupinou školních neplatičů jsou pak vysokoškoláci a dálkoví studenti, kteří důkladně nečtou smlouvy. Průměrný dluh dosahuje 20 tisíc korun.
  • Daňové zvýhodnění při studiu
    Při uplatnění daňového zvýhodnění na děti je měsíční čistá mzda zaměstnance vždy vyšší než u bezdětného kolegy. Daňové zvýhodnění může při splnění zákonných podmínek uplatnit vždy jeden z rodičů. Zaměstnanec měsíčně a OSVČ jednou za rok. Jak je to s daňovým zvýhodněním během prázdnin, při ukončení střední školy, při absolvování vysoké školy nebo při dálkovém studiu?
  • Každý druhý student je připraven se kvůli nové práci přestěhovat kamkoli na světě
    Nejžádanějším zaměstnavatelem je u VŠ studentů již po čtvrté za sebou společnost Google. Mezi firemními benefity studenti preferují celoživotní vzdělávání, flexibilní pracovní dobu a stravenky. Pokud by se měli stěhovat za prací, polovina studentů by byla ochotna vycestovat kamkoli na světě. Letos již po jednadvacáté provedla organizace AIESEC Česká republika ve spolupráci se společností ManpowerGroup průzkum The Most Desired Company vyhlašovaný v rámci Výročních cen Klubu zaměstnavatelů.
  • Pět tipů, jak hledat brigádu
    Letní prázdniny jsou v plném proudu a studenti se stále ještě poohlížejí po možném přivýdělku. Jaké jsou nejlépe placené studentské brigády a jak je hledat?
  • Daně, které studenti odvedou na letních brigádách, mohou získat zpět. Musí však o ně zažádat
    Prázdninové brigády jsou významným zdrojem příjmů mnoha studentů. Co by si měli ohlídat, aby neprodělali na daních? Při krátkodobé brigádě s měsíční mzdou do 10 tisíc korun je nejvýhodnější uzavřít dohodu o provedení práce (DPP). Daňové přiznání musí podávat pouze studenti, kteří pracovali současně pro více zaměstnavatelů nezávisle na výši výdělku. Většině zato vyjde přeplatek na dani, který získají od finančního úřadu zpět.
  • Vyživovací povinnost rodičů se nevztahuje na věčné studenty
    Ústavní soud vydal nález, který se zabýval otázkou požadavku na výživné od dítěte, které opakovaně studuje na střední škole. Jedná se o zajímavé rozhodnutí, které bude mít dopad i do běžné rozhodovací praxe soudů v problematice takzvaných „věčných studentů“.
  • „Věčný“ student žádal o výživné. U soudu neuspěl
    Ústavní soud v nedávné době posuzoval případ přelétavého studenta střední školy žádajícího určení výživného, který poměrně často měnil studijní obory bez snahy k jejich dokončení. Jak tento student dopadl?
  • Doučování aneb kdy jak začít?
    Už máte letní brigádu? Čas běží rychle a konec školy pomalu, ale jistě klepe na dveře. Těšíte se nebo patříte spíše mezi ty, kteří to neřeší? A co se práce týče – to máte jak? Jste ve stejné společnosti jak loňský rok nebo si říkáte „Však ono se to nějak vyvrbí…“. Co když ale ne? Minulý měsíc jsme si představili krapet jinou formu brigády – doučování. Chcete vědět, jestli právě pro vás by to byla přímá trefa do černého, co se práce týče?
  • A co takhle doučovat?
    Nebaví vás vaše současná brigáda? Platí vám málo nebo to zrovna není to pravé ořechové, co jste si představovali? V práci ale zůstáváte, protože finanční obnos každý měsíc potřebujete. Víte ale, že se to dá změnit?
  • Studentský notebook
    Co by měl splňovat? Kolik by měl stát? Na co dávat pozor při koupi použitého produktu? S jakými výhodami a nevýhodami se setkáváme? Na toto a další otázky si odpovíme v následujícím čtení.
  • Online programy jsou zdarma
    Chcete prezentovat své tvůrčí schopnosti? Vytvořte si svůj kreativní počin přímo na webových stránkách! Obraz, báseň či román? Možnosti tu vždycky jsou.
  • Trápení českých řemeslníků: Neodborná konkurence a hon státu na živnostníky
    Podpora řemesel v ČR je v žalostném stavu. Ačkoliv je kvalitní řemeslo základem infrastruktury a vizitkou regionů, diskuse o něm je velmi povrchní a neodborná. Zatímco v okolních zemích má řemeslo neoddiskutovatelné společenské postavení, u nás se polemika zužuje pouze na ekonomické faktory, založené na tzv. paušálech a práci na švarcsystém.
  • Studentské tarify se nenabízejí jen pro studenty
    Studenti a mladí lidé představují pro mobilní operátory velmi důležité zákazníky. Právě oni totiž mobilní telefony milují, sledují novinky v této oblasti a velmi rádi je zkoušejí. Nevolají sice tak často jako třeba zaměstnaný byznysmen, ale hojně využívají nejrůznější další služby.
  • Vánoční dary pro nerozhodné studenty
    Blíží se Vánoce a s nimi mnohdy obtížně zodpověditelné obligátní dotazy, jaké dárky si přejete – s nimi ovšem nastává příležitost spojit příjemné s užitečným tím, že si řeknete o dary hodící se jak k zábavě, tak studiu. Elektronika, software, knížky i další vybavení nebo kurzy představují celou řadu možností!
  • Jak se vyhnout bankovním poplatkům při studiu v zahraničí?
    Na podzim řada studentů plánuje nebo vyjíždí na studium do zahraničí. Nákladné bývá nejen školné a ubytování, ale i běžné životní potřeby. Spousta peněz navíc padne na poplatcích, které si banky počítají za výběry z bankomatů nebo za převody peněz mezi českými a zahraničními bankami. Například poplatek za platbu školného z českého na zahraniční účet může lehce přesáhnout 1000 korun.
  • Podnikání při studiu? Proč ne!
    Studujete školu, ale rádi byste se co nejdříve postavili na vlastní nohy? Kromě doplňování zboží v supermarketu a jiných brigád můžete přijít k penězům zcela jinou formou, a to sice podnikáním. Víte, že podnikající studenti do 26 let jsou dokonce státem podporováni?
  • Živnostenský list může mít i student
    Rádi byste si při studiu na vysoké škole vydělali více než pár stovek na brigádě a nevíte jak na to? Zařiďte si živnost a začněte podnikat! Místo živnostenského listu dnes dostanete tzv. výpis ze živnostenského rejstříku. U ohlašovacích živností stačí splnit jen všeobecné podmínky.
  • Lepší koleje a učebnice zdarma pro všechny vysokoškoláky?
    Politické strany vědí, že studenti vysokých škol a jejich rodiče tvoří významnou část voličů. Nabízí jim proto zlepšení stavu školství celkově i různé způsoby, jak docílit rovného přístupu k vysokoškolskému vzdělání.
  • My předstíráme, že vás platíme, vy předstíráte, že pracujete
    Prezenční doktorandi. Studenti, kteří si místo nástupu do práce vybrali vědu a musí proto vyžít se skromným měsíčním stipendiem. Vlastní byt nebo založení rodiny zpravidla nepřipadá v úvahu. Dojde po předčasných volbách ke změně?
  • Rodiče, kde jsou moje úspory?
    Myslíte si, že rodiče mohou s majetkem svého dítěte nakládat zcela volně a bez zákonného omezení? Zákon o rodině a občanský zákoník stanovují pravidla při správě jmění dítěte, které nejsou pouze „nevymahatelnými“ ustanoveními zákona, ale pevně stanovenými pravidly, jak si představíme v jednom soudním rozhodnutí.
  • Jak může student kombinovat další příjmy se sirotčím důchodem?
    Jaké pracovní možnosti má student pobírající sirotčí důchod? Mnoho studentů si přivydělává nebo pracuje při pobírání důchodu. Měli by ale znát pravidla, kterými se nárok na tuto dávku řídí. Můžou se tak vyhnout nepříjemné situaci, kdy onen nárok na sirotčí důchod ztratí.
  • Jak si stojí koruna, euro a dolar ? (Ruesch)
    Včerejší obchodování koruny vůči euru se opět  neslo v očekávání dnešního zasedání centrální banky, kdy obchodníci nejsou ochotni otevírat své pozice.
  • Výsledky hospodaření dalšího fondu
    ING Penzijní fond, který je součástí holandské finanční skupiny ING, dosáhl v roce 2001 hrubý zisk 225 mil. Kč (v roce 2000 to bylo 137 mil. Kč).