Hlavní obsah

Hlavica už udělal za nešťastnou srážkou s Berkovcem tečku. Mentálně mě posílila, tvrdí stoper Zbrojovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v polovině října vešel do většího povědomí sportovní veřejnosti, když se ve 23. minutě druholigového zápasu s Vyškovem srazil smolně s parťákem v brance Berkovcem a ani jeden z nich jihomoravské derby po hrůzostrašně vypadajícím střetu nedohrál. Sedmadvacetiletý stoper brněnských fotbalistů Jan Hlavica musel se zraněnou hlavou na několik dní na pozorování do nemocnice, ale v závěru podzimu se stihl vrátit na hřiště.

Foto: fczbrno.cz

Stoper Zbrojovky Jan Hlavica je na jarní odvety hodně natěšený.

Článek

Obránce Zbrojovky tvrdí, že ho nešťastný okamžik posílil.

Poznamenala vás nějak ona událost, při níž spoustě lidí na stadionu i u televize pořádně zatrnulo?

Rozhodně ne. Všechno je v pohodě, na mém myšlení nebo mentálním rozpoložení se vůbec nic nezměnilo. Už o tom ani nevím. Neměl jsem nic zlomeného, nemusel jsem ani nastupovat s obličejovou maskou. Šlo jen o roztrženou kůži. Do soubojů už zase chodím naplno a po hlavě.

Podíval jste se zpětně na hrozivě vyhlížející srážku?

Ale jo, viděl jsem ji už v nemocnici. A když jsme měli po podzimní části druhé ligy závěrečnou, koukli jsme se společně s Martinem Berkovcem. Trochu jsme si to rozebrali a společně jsme se tomu zasmáli. Nic jsme si vzájemně nevyčítali. Udělali jsme za tím tečku.

Dá se na tom najít i něco pozitivního?

Pro mě je to poznatek, že moje tělo něco vydrželo a funguje normálně dál. Troufám si říct, že mě to mentálně posílilo. Mám radost, že jsem se ještě v závěru podzimu vrátil do základní sestavy a byl jsem u naší výhry v Opavě, jejíž předchozí výsledky vzbuzovaly značný respekt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Moravec ze Zbrojovky Brno.

Konkurenci mezi stopery Zbrojovky zvýšil v zimní přípravě uzdravující se Šural. Zůstávají z Olomouce hostující Štěrba i mladý Endl. Jak vidíte boj o místo v základu?

Konkurence mně nevadí. Žene člověka dopředu a posouvá ho výš. Loni v létě nás taky bylo před sezonou pro střed obrany hodně, avšak pak nás postupně kosily karty a zdravotní problémy. Takže si přeju, abychom všichni zůstali zdraví, a hráli ti nejlepší. To už pochopitelně záleží na trenérech. Já se pro to snažím dělat v přípravě maximum.

V čele druhé ligy máte po podzimní části luxusní desetibodový náskok...

To je velmi dobrá výchozí pozice. Máme opravdu hodně bodů, což je ovšem zároveň dost zavazující. Naším jednoznačným cílem je pochopitelně přímý postup do nejvyšší soutěže z prvního místa. Naše postavení však musíme na jaře v každém zápase potvrzovat. Bude to chtít oplatit Prostějovu hned v úvodním kole podzimní porážku a dát jasně najevo, že si vedoucí pozici nenecháme vzít. Já už se na jaro moc těším.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Brna Richard Dostálek.

Které týmy vám mohou roli druholigového favorita nejvíc znepříjemnit?

Bezesporu sparťanské béčko, které je druhé. Předvádí výborný fotbal bez ohledu na to, je-li mužstvo složené výhradně z mladíků, anebo doplněné borci z áčka. A samozřejmě Líšeň, která je nesmírně efektivní. Opavu, která se v průběhu podzimu výrazně lepšila, jsme naštěstí v podzimní derniéře výhrou na jejím hřišti přibrzdili. Na jaře se ale může stát spousta věcí, třeba vyskočí nějaké další mužstvo. Pro nás to znamená, že musíme hledět hlavně sami na sebe, a pravidelně vítězit.

V Líšni, mužstvu vašeho městského rivala, jste v minulosti působil. Překvapuje vás výkonnostní vzestup druhého brněnského klubu?

Ani ne. Vždyť Líšeňští skončili už loni ve druhé lize hned za postupujícím Hradcem Králové. Občas se vědomě trochu podceňují, pozice jakéhosi outsidera jim vyhovuje. Líšeň se ale v soutěži už skvěle etablovala. Má kvalitní mužstvo, všechny další týmy ji berou mnohem vážněji než dřív.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Gólová radost fotbalistů Zbrojovky Brno.

V úvodních přípravných utkáních jste remizovali s prvoligovými celky Zlína i Plzně...

Jsme za to rádi. Nad Zlínem jsme ale vedli už o dva góly, a měli jsme zápas dovést k vítězství. Každý dobrý výsledek s prvoligovými soupeři nám ale po psychické stránce pochopitelně pomáhá.

Reklama

Související témata: