Tipy na víkend v Praze: Letenské prase, Festival SCANDI nebo výstava Czech Press Photo

20. leden 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

  • sobota 22. ledna, Praha 7
Řeznická kapela zahraje na akci Letenské prase

Čtrnáctý ročník slavností u Národního zemědělského muzea slibuje atmosféru staročeské zabijačky. Mezi 10. a 17. hodinou můžete ochutnat vepřové speciality, podívat se na práci řezníka (11:00, 13:00, 15:00) nebo se zúčastnit workshopů vyřezávání ze dřeva či výroby masopustních masek. O hudební doprovod se postará Řeznická kapela, která vystoupí v 11:30 a 13:30. V gastrostudiu pak můžete absolvovat také celodenní kurz domácího vaření piva. Hlad a žízeň tu zkrátka mít nebudete. 

Festival SCANDI

  • středa 19. až úterý 25. ledna, různá kina
Jeden z filmů Festivalu SCANDI s názvem Margrete - královna severu

Vydejte se na sever, alespoň na ten filmový, Festival SCANDI trvá celý týden a nabídne ty nejzajímavější snímky ze skandinávské kinematografie. Promítat se bude hned v několika pražských kinech - Edison Filmhub, Lucerna, Atlas, Evald, MAT, Petrohradská, Humanita, zároveň bude možnost sledovat některé snímky online. Celý festival zahájil film Margrete - královna severu. Panovnice v roce 1402 dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie. Za další neobyčejný snímek je považován cenami ověnčený film Utéct. Tvůrci v něm skloubí animaci, dokument i hraný film. Zaručeným diváckým hitem se prý stane třeba komedie Divoch.

Czech Press Photo 2021

  • pátek 21. ledna až 30. května, Praha 1

Výstava Czech Press Photo 2021 v západní dvoraně Národního muzea představí vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 27. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora. Tematicky dominovalo rozhodně tornádo, které zasáhlo jižní Moravu, olympijské hry, kříže na Staroměstském náměstí a také demonstrace proti očkování, které se účastnili fotbaloví hooligans. Uvidíte ty nejkvalitnější snímky, které reprezentují posledních dvanáct měsíců.

Zoo Praha - Den u goril a komentovaná krmení a setkání u zvířat

  • sobota 22. ledna Den u goril, víkendy a svátky do konce března krmení, Praha 7 - Troja

Letos uplyne přesně padesát let od doby, kdy se v kamerunských pralesích narodila nejstarší členka pražské skupiny goril nížinných, samice Kamba. Její další životní osudy jsou smutným příkladem ohrožení, kterým tito primáti čelí. „Kamba se narodila ve volné přírodě v roce 1972, její rodiče zabili pytláci, když jí byly asi dva roky. Poté postupně žila v několika zoologických zahradách, ale po desítky let jí nebylo dopřáno poznat funkční gorilí skupinu, tu nalezla teprve u nás, kdy se začlenila do Richardovy rodiny a stala se láskyplnou tetičkou zdejších mláďat,“ přibližuje životní osudy gorilí samice ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. V sobotu bude v Pavilonu goril od 10 do 16 hodin připraven program, více zde.

V zimním období o víkendech a svátcích pořádá Zoo pravidelná komentovaná krmení a setkání u zvířat. Své oblíbence můžete zastihnout, když jsou nejaktivnější, a dozvědět se spoustu zajímavostí z jejich života. Vždy v 11:00 dostávají svůj příděl jídla tučňáci, ve 12:00 je setkání u psů pralesních a za příznivého počasí se ve 13:30 můžete přesunout ke slonům. Podívejte se na celý rozpis.

Čtěte také

Bruslení v Praze

A co si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled i s mapou.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.