Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Knižní tipy Když je vše řečeno

Když je vše řečeno

Anne Griffin
Dybbuk 2021, 232 s.

Anne Griffin (nar. 1969) z irského Dublinu je oceňovanou spisovatelkou, jejíž úspěšný knižní debut Když je vše řečeno byl jako objev roku nominován v roce 2021 na Dublin Literary Award a přeložen do dvaceti jazyků.

Maurice Hannigan, čtyřiaosmdesátiletý farmář, navštíví v městečku, kde žije, hotelový bar. Chodívá sem, ale dnes jde o návštěvu výjimečnou. Objednává si postupně několik sklenic kvalitní whiskey a lahví piva, jimiž v ten den připíjí pěti nejdůležitějším lidem v jeho životě. „Jsem tady, abych vzpomínal. Na všechno, co jsem byl, a na všechno, co už nikdy nebudu.“

K bilančnímu vzpomínání si vybral záměrně tohle místo, jehož historie je provázána s minulostí jeho rodiny. V mysli mu znovuožívají důležité události a setkání. I nyní jich ještě několik čeká. Maurice se vyznává ze svých citů, lásky, radostí i bolesti a smutku, připomíná si, co chtěl projevit a neprojevil i co často nevnímal, ačkoliv měl.

Vypráví svůj příběh, a i když poznal, že „celému světu jde o stejné věci: zachovat si tvář a peníze“, ví, že ve skutečnosti jde o mnohem víc, o život s láskou. Jeho niterné vyznání životu se dotkne každého čtenáře.

Dana Vondrášková

 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

15-opava-jakartovice
p1140741
P5303047
v-dolina2011-01
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.