Yak films – mladí talenti, kteří vytvořili z tance moderní umělecké dílo

307

Slovo „yak“ je v rapové kultuře slangovým označením pro koňak. Organizace YAK films se sice v rapové kultuře pohybuje, ale s koňakem to nemá nic společného. Jde o mezinárodní produkční společnost, která se zabývá spojováním hudby a tance a jejich medializaci. Světoznámá umělecká skupina, jejíž jméno je synonymem pro objevování a sdílení street-art talentů z celého světa a pro zachycení tance napříč styly, nabízí na YouTube profilu spoustu skvělých videí nabitých hudbou, tancem a úchvatnými městskými scenériemi z různých koutů světa.

Od počátku jejich tvorby bylo cílem stát se „hlasem odporu“, alternativou k „mainstreamu“ a dát prostor novým tanečním i hudebním stylům a multimediálnímu umění. Jde o tým mladých filmařů, ale za zrodem stojí duo Yoram Savion a Kash Gaines, kteří se seznámili během Gainesových studií na Youth Uprising Community Center v kalifornském Oaklandu. Savion byl Gainesovým pedagogem a jejich vztah se záhy přehoupl ze školního prostředí do profesního. Začali pracovat s místní (dnes již legendární) taneční skupinou Turf Feinz, která se stala inovátorem tanečního stylu „turf“ (forma tance, charakteristická kombinací rytmických pohybů s vlněním těla, pohyby na zemi apod.).
Vrcholem této spolupráce bylo uveřejnění videa na již zmiňovaném YouTube s názvem „RIP Rich D“, běžné známé jako „tanec v dešti“, k poctě zemřelého (nevlastního) bratra jednoho z tanečníků. Video se stalo virálním a kanál YAK films se v den uvedení videa zařadil jako 18. nejsledovanější kanál na světě, což katapultovalo původní oaklandský taneční styl „turfing“ (zkratka pro: Taking Up Room on the Floor) na mezinárodní scénu a samozřejmě proslavil i platformu YAK films.

 Nicméně, tímto úspěchem se jejich kariéra nevyčerpala. Vedle natáčení výborných streetových tanečků jako je – mimo turfingu – také „popping“, či „bboy“ (tedy breakdance) se věnují organizaci veřejně přístupných show, tzv. dance-battlů s různými tanečními skupinami. Jedná se o masovou záležitost, na níž je možno si zakoupit lístky podobně jako třeba na koncerty Madonny atd. O tom, že jde opravdu o velkou show, svědčí i skutečnost, že podobné taneční show pořádají nejen v Americe ale i v Evropě. 

Do těchto battlů přizvali mimo jiné i světoznámé fenomenální taneční duo Les Twins, s nimiž pravidelně spolupracují již několik let – k výčtu jejich spolupráce patří mnoho tanečních videí opět nabitých elektrizujícím energickým tancem. Například video: Les Twins in Houston Texas s půl milionem zhlédnutí na YouTube, na remix písničky My Boy od Billie Eilish. YAK films natáčeli Les Twins ale i během jejich tour spolu se zpěvačkou Beyoncé. Tehdy vzniklo video: Les Twins on London Beyonce tour bezprostředně v ulicích Londýna mezi civilisty na hudbu Straight Things od hudebníka a tanečníka SoFly. 


Tím ale výčet spolupráce mezi YAK films a Les Twins nekončí. Podíleli se společně i na vydání několika filmů. Například film s názvem One Shot, který je celosvětově dostupný na Amazonu a Les Twins zachycuje v různých tanečních videích na nejrůznějších místech světa, nebo film Breaking Shot, v němž Les Twins hrají jedny z postav. Film pojednávající o mladé tanečnici Casey, která se skrze YouTube dostane do světa internetových celebrit a musí se pokusit najít hranici mezi svým nitrem a zároveň svou online osobností v režii Jasona Swetnama. Za produkcí filmu stojí přímo Kash Gaines.

Jejich produkční činnost je bohatá, což dokládá i skutečnost, že vytvořili videa z SDK Europe – jednoho nejprestižnějších street dance meetingů pořádaného v České republice.