Canon představil první plnoformátovou kameru Cinema EOS s 8K

Publikováno: 20. ledna 2022 | autor Petr Březina
canon-eos-r5-c-front-rf24-70mmf2.8lisusm.jpg

Společnost Canon uvedla výkonnou hybridní filmovou kameru EOS R5 C, která spojuje profesionální kinematografické schopnosti přístrojů řady Cinema EOS s fotografickými funkcemi systému EOS R.

Plnoformátový snímač typu CMOS s vysokým rozlišením, procesor DIGIC X a bajonet RF umožňují pořizovat vysoce kvalitní videozáznam v rozlišení 8K a statické snímky o rozlišení 45 Mpx rychlostí až 20 snímků za sekundu – to vše v jednom těle.

Kompaktní, ale všestranné tělo kamery EOS R5 C, které staví na revolučních filmových schopnostech modelu EOS 5D Mark II, vychází vstříc potřebám nové generace tvůrců obrazového obsahu a menších produkcí.

První hybridní kamera Canon řady Cinema EOS

EOS R5 C je prvním modelem úspěšného systému Cinema EOS, který podporuje interní záznam ve formátu 8K 30p RAW a až 60p při použití externího zdroje napájení, čímž lze dosáhnout mimořádné čistoty obrazu a získat takřka neomezené možnosti postprodukce. Aktivní interní chladicí systém umožňuje filmovat dlouhé hodiny  ve vysokém rozlišení 8K.

canon-eos-r5-c-front-rf24-70mmf2.8lisusm.jpg

Díky podpoře HDR podle standardů PQ a HLG spolu s populární gama křivkou Canon Log 3 mohou filmaři zachytit působivé, realistické záběry a využít širší možnosti tvůrčího vyjádření, aby diváka vtáhli do obrazu. Kamera je vybavená uznávaným systémem automatického ostření se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF a nabízí funkce Eye AF a EOS iTR AF X, které zajišťují zcela přesné zaostření každého záběru.

Tato pokročilá technologie automatického ostření v reálném čase sleduje oči osoby v záběru a dokáže dokonce sledovat pohyb hlavy, když se odvrátí. Kamera je vybavená elektronickou stabilizací obrazu, která spolupracuje s optickou stabilizací u kompatibilních objektivů. Řízená součinnost obou systémů zmírňuje vliv otřesů při snímání z ruky a zajišťuje plynulost a ostrost všech záběrů.

Díky 45megapixelovému snímači a procesoru DIGIC X dokáže kamera EOS R5 C pořizovat také špičkové fotografie s mimořádně rychlým sériovým snímáním až 20 snímků za sekundu. Procesor DIGIC X přináší také inovace v oblasti odstraňování šumu a umožňuje pracovat s citlivostí až 51 200 ISO – ideální pro filmování a fotografování v prostředích s nízkou hladinou osvětlení, například při halových sportovních událostech.

Fotografové získávají větší tvůrčí svobodu díky ukládání snímků do formátu HEIF s 10bitovou barevnou hloubkou, a tedy s možností rozšířeného dynamického rozsahu a barevného gamutu. Další možnosti nabízí intervalový časovač, který umožňuje zachytit působivé časosběrné snímky s vysokým rozlišením.

Zjednodušené pracovní postupy v rozlišení 8K

Kamera EOS R5 C zapisuje interně ve formátu Cinema RAW Light, který zachovává vysoce věrný 12bitový obraz s širokým dynamickým rozsahem a barevným gamutem při rozumné velikosti datových souborů.

eosR5C

Dva sloty pro paměťové karty – CFexpress 2.0 typu B a UHS-II SD – nabízí pokročilé možnosti simultánního záznamu, kde lze na jednotlivé karty současně zaznamenávat v různém formátu, rozlišení a bitové hloubce, což poskytuje větší flexibilitu při zpracování. Platí to i pro záznam zvuku při snímání v rozlišení 4K 120p. Vedle 12bitového formátu Cinema RAW Light podporuje EOS R5 C oblíbený 10bitový formát XF-AVC s datovým tokem až 810 Mb/s a všestranně použitelný formát MP4 s různými možnostmi nastavení.

Všestrannost a konektivita

Nová kamera využívá inovativní bajonet RF s krátkou vzdáleností příruby od roviny snímače a dvanáctipólovým konektorem pro rychlejší komunikaci mezi tělem a objektivem. Lze ji tedy používat s objektivy řady EF a RF i kinematografickými objektivy Canon, stejně jako s anamorfními objektivy jiných výrobců.

Vedle flexibility při výběru objektivů nabízí kamera i široké možnosti připojení příslušenství pomocí multifunkčních sáněk, totožných s modely EOS R3 a XF605. Těmi lze přímo připojit a napájet příslušenství, jako je stereofonní mikrofon Canon DM-E1D, blesk Canon Speedlight 470EX-AI nebo XLR audio adaptér CA-XLR2d od společnosti TASCAM. Kamera EOS R5 C je také vybavená samostatným terminálem pro přenos časových značek kvůli integraci do profesionálních sestav s více kamerami.

Kompaktní tělo s obvyklým uspořádáním ovládacích prvků

Aby přístroj EOS R5 C skutečně nabízel to nejlepší z obou světů, má dvě samostatná menu pro fotografování a pro video – systém EOS R a rozhraní Cinema EOS. Díky 13 programovatelným tlačítkům a řadě profesionálních funkcí pro záznam videa nabízí EOS R5 C velmi široké možnosti přizpůsobení.

canon-eos-r5-c-slantright-with-rf24-70mmf2.8lisusm.jpg

Tato vysoce výkonná filmová kamera je vybavená také 0,5palcovým OLED hledáčkem s vysokým rozlišením 5,76 milionu bodů pro přesnou analýzu obrazu, bodovým maticovým displejem na horní straně pro rychlou kontrolu nastavení a jasným kloubovým 3,2palcovým HD LCD monitorem pro pohodlné sledování z různých úhlů za dne i v noci.

Mimořádně lehké tělo o hmotnosti pouhých 680 g je aktuálně nejmenším a nejlehčím přístrojem řady Cinema EOS. Tělo, byť kompaktní, má robustní rám z hořčíkové slitiny a je odolné vůči prachu a povětrnostním vlivům.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.