Lída Rakušanová: Putin nechce otočit kolo dějin zpět, ale vpřed

21. leden 2022

Zatímco se zájem české veřejnosti upírá na dvojjediného Jana Farského (STAN), který dokáže být doma poslancem a zároveň studovat v Americe, anebo na to, jak noví ministři umí anglicky, balancuje skutečný svět na hraně konfliktu, který jsme si v posledních třiceti letech nedovedli představit. Nebo přesněji, před kterým jsme v Evropě v posledním desetiletí, kdy Putin obsazoval Krym a posílal své žoldáky do Sýrie, zavírali kolektivně oči.

V těchto dnech stíhá v Moskvě, Washingtonu i v Berlíně jedno diplomatické jednání druhé, ale nikam to nevede. Jen napětí stoupá, že by se dalo krájet.

Čtěte také

Sto tisíc Putinových vojáků stojí v plné polní na hranici s Ukrajinou a z Moskvy je jak z kolovrátku slyšet, že se Rusko cítí ohroženo západní aliancí a tudíž žádá, aby stáhla z Evropy americké jaderné zbraně a přestala se rozšiřovat na východ. Od posledního rozšíření NATO přitom uplynulo už 18 let a vzhledem ke striktním podmínkám členství není přijetí dalších členů, včetně Ukrajiny, na pořadu dne.

Ve skutečnosti jsou výroky Kremlu o ohrožení směšné. Rusko je dnes opět světová velmoc. Má moderně vyzbrojené vojsko, jaderné zbraně a panuje v něm hřbitovní klid, protože Vladimir Putin důsledně zničil všechny výhonky demokracie a občanské společnosti, které tam v 90. letech vyrašily. Se Západem si ruský prezident teď hraje jak kočka s myší. A chce rozhodně víc než jen vrátit kolo dějin zpět do strnulých časů studené války.

Kreml je o slabosti Západu skálopevně přesvědčen

Podle německého časopisu Die Zeit je Putinovým cílem postupně vytlačit Spojené státy z Evropy, zaujmout jejich místo jako zaštiťující velmoci a nastolit na evropském kontinentu nový pořádek. Podle týdeníku Die Zeit je to cesta vpřed do rozvolněných pravidel 21. století, kde platí hlavně vojenská síla a jednota národa.

Čtěte také

Případný konflikt na Ukrajině, byť by ho ruský prezident klidně riskoval, přitom hraje jen vedlejší roli.

Konstantin Kosačov, jedna z nejvlivnějších postav ruské zahraniční politiky, řekl v rádiu Echo Moskvy, že je Evropa „podřízena cizí vůli“. A dodal, že „je to přece i náš kontinent, který nám chtějí brát. Právě my jsme přitom příkladem budoucí Evropy – jednotného suverénního kontinentu od Lisabonu po Vladivostok“.

Lída Rakušanová

Ze současných diplomatických jednání čiší, že Kreml je o slabosti Západu skálopevně přesvědčen. Dodejme, že mu Evropa svým váháním uplatnit proti Rusku skutečně účinné sankce, jako je například finanční izolace vyloučením z bankovního systému Swift nebo uzavření plynovodu Nord Stream 2, bohužel nahrává.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio