Pracovní karanténa platí pro lidi v riziku, ne s nákazou

0
4598
pracovni_karantena
Ilustrace: Pixabay.com

Pracovní karanténa ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] rozvířila vody. Jasno, co přesně obnáší, nemají ani členové sněmovního zdravotnického výboru, jak vyplynulo z jejich jednání 19. ledna.

Pracovní karanténu vláda schválila pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. Dané zařízení ji může využít jen výjimečně. Přesněji pak v situacích, kdy je ohrožena péče o pacienty nebo klienty sociálních služeb. Její přesné podmínky určují i o ní rozhodují krajské hygienické stanice. Pracovní karanténu lze přitom podle zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] nařídit jen pracovníkům v riziku, nikoli s jasnou nákazou.

Poslanci chtějí jasnou definici, co je pracovní karanténa

Někteří členové sněmovního Výboru pro zdravotnictví na svém posledním jednání [19.1.] ale kritizovali nejasnosti právě u pracovní karantény. Zároveň upozornili na to, že mezi zdravotníky panuje ohledně pracovní karantény velká nevole. A pro nařízení MZ ČR chybí dle nich i jasná definice.

„Není možné, abychom řekli, že zdravotník, který je PCR pozitivní a je asymptomatický, že bude zatím chodit do práce,“ uvedla na jednání místopředsedkyně výboru Věra Adámková [ANO] s dodatkem, že takto pracovní karanténu nyní chápe veřejnost.

Poslanci řešili, kdo má platit pobyt na záchytné stanici

Zástupci MZ ČR ji ale vysvětlili, že pracovní karanténa není to samé jako pracovní izolace. Jinak řečeno, zaměstnanci s pozitivním výsledkem PCR testu nepůjdou pracovat do nemocnice. Odbornější definici pak poskytla náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková.

„Epidemiologicky závažný kontakt, který není pozitivní zdravotnický pracovník nebo antigen pozitivní asymptomatický, mu může být nařízena pracovní karanténa, která musí být oznámena hygieně,“ uvedla náměstkyně.

VZP opustí ČSSD, KSČM i Piráti. Přijde Miroslav Kalousek

O něco jasněji pak vyložila pracovní karanténu tak, že jakmile test u zaměstnance ukáže na pozitivitu, žádná pracovní karanténa neexistuje. To znamená, že zdravotník jde domů a léčí se. A není možné mu nařídit pracovní karanténu ani v situaci, kdy je nouze na pracovišti.

„Pracovník rozhodně nesmí být symptomatický. Je to absolutně výjimečné opatření, které je nutné takto brát,“ dodala Koziar Vašáková.

I pětidenní karanténu ukončí negativní PCR test

K pracovní karanténě se nedávno vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Ten potvrdil, že zaměstnanci v riziku nákazy smějí do práce jen za předpokladu nulového rizika, že v ní někoho dalšího nakazí.

„Nejen, že nesmí mít příznaky onemocnění, ale po celou dobu na pracovišti nosí ochranný respirátor a separují se od ostatních zaměstnanců, hlavně pak v době stravovací pauzy,” zdůraznil ministr.

Dodejme, že s platností od pondělí 17. ledna se u nás testují všichni zaměstnanci v intervalu dvakrát do týdne AG testy bez ohledu na očkování nebo prodělané onemocnění covid-19. Zdravotníci a lidé v sociálních službách se testují jednou týdně za předpokladu, že jim stěr a vyhodnocení výsledku testu provede profesionální zdravotník.

Vláda řešila pravidla PCR testů i profesní karanténu

Standardně platí, že pracovníci s AG+ testem odcházejí do pětidenní karantény. Ukončit ji ale mohou i dříve. Pokud jejich výsledek vyvrátí PCR analýza. V současné době hradí zdravotní pojišťovny všem očkovaným klientům nebo těm po prokázaném prodělání nemoci pět PCR testů do měsíce.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here