Canal Grande

Kámen místo skla. Benátky se potýkají s mostem od Calatravy

Partneři sekce:

Italské Benátky se rozhodly k radikálnímu řešení dlouholetých problémů s moderním mostem přes Canal Grande, který navrhl známý španělský architekt Santiago Calatrava. Stavba ze skla a oceli, která stojí poblíž vlakového nádraží Santa Lucia, se potýká se stížnostmi kvůli kluzkému povrchu a nízké životnosti materiálů.

Nový most pro pěší funguje od roku 2008 a jeho estetickou hodnotu zpochybňuje jen málokdo. Podle mnohých jeho autor vstoupil do historického města svým návrhem citlivě, a to právě i díky transparentnosti zvoleného materiálu.

Volba skla jako povrchu mostu ale způsobila i řadu problémů. Při dešti či vlhku si lidé stěžují na to, že je most kluzký, ještě větší potíže chodcům i údržbě způsobuje zimní námraza. Radnice se proto nyní chystá všechny skleněné schody nahradit kamennými, napsal deník The Times.

„Calatrava sklo miluje, ale často se tam padá a lidé na nás podávají žaloby,“ říká Francesca Zaccariottová, která ve městě řídí údržbu veřejných prostor. Podle ní už se bez úspěchu zkoušela řada triků, jak potíže vyřešit – například aplikace protiskluzné pryskyřice nebo pásků, ale žádné z těchto opatření nemělo dlouhou životnost.

Drahý a nebezpečný

V roce 2018 město utratilo 160.000 eur (čtyři miliony korun) za to, že se sklo na schodech v těch nejnebezpečnějších úsecích nahradilo trachytem – světlou vulkanickou horninou. „To funguje dobře, takže jsme v rozpočtu vyhradili dalších 500.000 eur, abychom trachytem osadili všechny schody,“ doplňuje Zaccariottová.

Calatravův most je jablkem sváru už od svého vzniku. Náklady totiž překročily dvojnásobně původní rozpočet a dosáhly 12 milionů eur (303 milionů korun), most zároveň nebyl bezbariérově přístupný, což se muselo řešit přístavbou výtahu pro lidi na vozíku. Stavební zásah si vyžádaly i nadměrně vibrace.

Město se bude snažit získat souhlas architekta, aby mohlo schody osadit jiným materiálem, podle Zaccariottové ale může práce zahájit i bez jeho svolení. „I když řekne ne, máme stále povinnost zajistit, aby byl bezpečný. Můžeme stavět krásné věci, ale musejí fungovat. V případě tohoto mostu je potřeba, aby se lidé dostali z jedné strany na druhou,“ řekla.

red