BK MLADÁ BOLESLAV

Staň se malým Bruslařem! Proč je hokej ten správný sport pro vaše dítě?

21. 1. 2022
Autor: Klub
M l. B o l. – V úterý 25. ledna pořádá BK Mladá Boleslav ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje nábor malých hokejistů s podtitulem "Týden hokeje aneb pojď hrát hokej". Pokud stále ještě váháte, jestli by právě lední hokej mohl být tím správným sportem pro vaše dítě, pak je tento článek určen právě pro vás – najděte v něm totiž odpovědi na pět otázek, který si jako rodič nepochybně pokládáte:

Jak děti na modelový trénink vybavit?

  • brusle
  • helma (stačí cyklistická)
  • rukavice (klidně i lyžařské)
  • pití a svačinka

Pokud nedisponujete bruslemi a helmou, můžete se obrátit na Radka Holíka (tel.: 737 921 089) s dotazem na možnost zapůjčení vybavení přímo na místě.

Nejčastější otázky, které si rodiče položí

Proč je hokej ten správný sport pro moje dítě?

Hokej znamená být a fungovat v kolektivu. Děti se učí být s ostatními dětmi, zároveň jsou ale vedeny k samostatnosti. Už v raných fázích tréninků je snaha, aby se děti samy oblékaly, aby si uměly říct, co se jim líbí, nelíbí nebo co potřebují. Hokejová přípravka není jen o hokeji, je to i příprava do života, do školy. Děti jsou vedeny k disciplíně, k respektu ke staršímu a k dodržování pravidel.

Proč je BK Mladá Boleslav tím správným hokejovým klubem?

BK Mladá Boleslav má široký a kvalitní výběr trenérů, pro které není trenéřina jen práce, ale poslání. Na dětech jim záleží a hokejové dění pro ně nezačíná jen tréninkem a končí zápasem. Nadále se školí, snaží se své metody modernizovat. Bruslařský klub se rovněž v rámci mezí a možností snaží nabízet individuální přístup k dětem – aktuálně například nabízí prvňáčkům, kteří nemohou chodit na trénink se svou třídou, sobotní účast na jiném tréninku. Dále trenéři využívají prostory tělocvičny na zimním stadionu coby další pohybové činnosti.

Jak a kdy s hokejem začít?

Je to jako se vším – co nejdříve. Ideálně kolem pátého roku věku. Hokejová přípravka má své opodstatnění, děti, které ji absolvují, mají o několik desítek procent větší šanci věnovat se hokeji až do dospělosti. A třeba i profesionálně. Na druhou stranu, i když je dobré začít s hokejem co nejdříve, není doporučováno věnovat se jen jemu. Trenéři rádi vidí, věnuje-li se dítě v takto raném věku i jiným sportům a dovednostem, protože je potřeba rozvíjet jej i v jiných směrech. Krom toho – určitě jako rodič chcete, aby se jednou vaše dítě mohlo rozhodnout, co ho opravdu baví a co chce dělat.

Jak takový začátek dítěte u hokeje vypadá? S čím se začíná, jak to pokračuje…?

Tréninky hokejové přípravky jsou rozděleny na stanoviště, na každém s dětmi fungují jiní trenéři. Nejdříve se děti vůbec učí pohybu na ledě, takzvaně „ťapat“ za vodítky, kterých se drží. Tohle stanoviště je asi vůbec nejdůležitější, na něm je totiž potřeba děti přesvědčit, že teď je to sice trochu dřina, ale pak to začne být zábava. Na dalším se učí jak správně držet tělo, jak klást nohy, jak držet hokejku. Na další stanoviště děti postupují, když zvládnou ta první dvě, a kde se nadále rozvíjí jejich dovednosti. Na nic se netlačí, všechno probíhá v klidu, bez stresů a bez přehnaných nároků.

Jak je hokej fyzicky, časově i finančně náročný?

Fyzicky to v této rané fázi není náročné prakticky vůbec. Dítě samozřejmě může být unavené, ale v tomhle věku regeneruje velmi rychle. Trenéři navíc samozřejmě dobře vědí, kde jsou limity a přísně je dodržují. Časová náročnost je jasná, přípravka má tréninky v úterý a ve čtvrtek odpoledne a v sobotu ráno. A co se týče financí, snaží se Bruslařský klub pomáhat – v přípravce je schopen děti vybavit bruslemi, helmou a rukavicemi, v první třídě pak přibývají kalhoty, lokty, vesty.

Máte další otázky? Přiveďte 25. ledna své děti do ŠKOENERGO Arény... Rádi vás uvidíme, vše názorně předvedeme a zodpovíme.