Český moderní pětiboj má nové vedení. Předsedou svazu byl zvolen David Marčev

Český svaz moderního pětiboje (ČSMP) změnil téměř po deseti letech vedení. Bohumila Hrudku  nahradil ve funkci předsedy David Marčev. Dva nové členy má i výkonný výbor.

David Marčev byl po rezignaci Bohumila Hrudky zvolen předsedou Českého svazu moderního pětiboje na mimořádné valné  hromadě v pondělí 17. ledna 2022. Šestatřicetiletý pražský rodák se u moderního pětiboje pohybuje od  útlého dětství, kdy ho k tomuto sportu přivedl nevlastní otec a člen stříbrného družstva pětibojařů z olympiády v Montrealu 1976 Jiří Adam. Od moderního pětiboje se Marčev nevzdálil ani poté, co v šestnácti letech s aktivním sportováním skončil.

Jak říkám...

„Už tehdy se mi líbila organizace závodů a  zpracovávání výsledků. Takže jsem těm lidem, kteří to dělali a kterých nebylo mnoho, koukal přes rameno. Poté jsem začal pomáhat s organizací, převážně jako asistent u výsledků, na mezinárodních závodech v Česku. Později jsem se vrhl na vlastní dráhu a začal zpracovávat výsledky pro TJ Dukla Praha a následně i pro ostatní oddíly. A následně jsem začal plně zajišťovat  výsledkový servis pro svaz,“ vrátil  se ke svým funkcionářským začátkům Marčev.

Od roku 2018 je  členem výkonného výboru ČSMP. V posledních dvou letech měl na starost zejména komunikaci a  přípravu smluv s oddíly, řešení grantů a s tím spojené další administrativní činnosti.
V nové vedoucí funkci chce Marčev nejprve stabilizovat personální obsazení svazu.

Jak říkám...

„Potřebujeme  zajistit některé klíčové funkce, bez nichž by se nám do nové sezóny vstupovalo těžko. Konkrétně jsou to Technický vedoucí reprezentace a Koordinátor mládeže. Celkově je potřeba uklidnit situaci ve svazu. To je teď priorita.  Pak se samozřejmě musím rozkoukat, protože i když  jsem byl necelé čtyři roky ve výkonném výboru, úplně do všeho jsem nepronikl. Každý jsme se  věnovali své vlastní oblasti. Dále je potřeba zajistit samozřejmě financování a moc rád bych  prohloubil komunikaci s oddíly. Chtěl bych jim víc naslouchat,“ má jasno nový muž v čele moderního pětiboje v Česku.

David Marčev nastupuje do vedení svazu v nelehké době. Mezinárodní federace od podzimu  pracuje na nahrazení jízdy na koni jinou disciplínou. Zároveň zatím není jisté, zda se moderní  pětiboj vůbec udrží v olympijském programu.

Jak říkám ...

„Samozřejmě nastává těžké období. Nikdo zatím nevíme, jak moc se změní pětiboj a jeho pravidla skrze pátou disciplínu. To se dozvíme snad brzy.  Doufám, že na jaře, nejpozději v létě. Uvidíme, jestli zůstaneme olympijským sportem, to bude samozřejmě rozhodující. Mým přáním je, aby moderní pětiboj na olympiádě zůstal i za cenu toho, že se jedna z disciplín změní. Vnímáme, že když moderní pětiboj vznikal, byly jeho disciplíny moderními v tu danou dobu. Ale my potřebujeme být moderní i teď, abychom zaujali mladé. Očekáváme tedy, že nastoupí mladý sport, který zaujme zejména mladé závodníky a mladé diváky.  Toto kvituji, i když chápu, že historie moderního pětiboje je také důležitá. Změn už  náš sport potkalo hodně. Jakákoliv změna je vystoupením z komfortu, ale nakonec se přijme a  pracuje se s tím, co je. Měli jsme úspěchy, i když jednotlivé disciplíny procházely změnami,
například spojení střelby s během nebo nahrazení diabolkové střelby laserovou. I tehdy jsme s těmi
změnami měli velké problémy, ale pak se ukázalo, že se naši závodníci dokáží velmi rychle
aklimatizovat a okamžitě ve světě prorazit,“ prohlásil nový předseda, který  by také rád navázal na předchozí práci Bohumila Hrudky nejen v Českém poháru mládeže.

„I za tohle patří bývalému vedení velké poděkování. Z malých závodů, kde bylo  osmdesát závodníků, jsme se dostali na nějakých dvě stě padesát. Trochu nám hází klacky pod nohy finance. Nechceme rapidně zvyšovat startovné, i když jiné sporty třeba tuto cestu volí. Ale my bychom ho rádi udrželi na symbolické hodnotě. I nadále chceme v tomto jako svaz pomáhat. Stejně jako s organizací závodů tak, že budeme i nadále poskytovat technické zajištění a podobně. To je to, co se tady povedlo a s čím chceme pokračovat,“ ocenil práci bývalého vedení Marčev.

Obměny se dočkal také výkonný výbor ČSMP. Stávající členy Davida Marčeva, Libora Capaliniho  a Daniela Kašpara doplnili po odchodu Bohumila Hrudky a Zbyňka Hercíka Veronika Váňová a Tomáš Lukeš.


(Šárka Razýmová, www.pentathlon.cz, SportovíListy.cz,   foto: Filip Komorous)