Beskydská horská služba varuje před ledovými chodníky

21. leden 2022 11:36

Beskydská horská služba varuje před ledovými chodníky. Většina lyžařských středisek bude v provozu, jejich provozovatelé vyrábějí technický sníh. Podmínky pro lyžaře by tak o víkendu měly být dobré.

„Momentálně v terénu přírodního sněhu moc není. Navíc se potýkáme se zledovatělými chodníky. Lidé při pěších túrách by měli být opatrní, používat nesmeky,“ uvedl Česlav Jadamus z Horské služby Beskydy.

Sněhu je na hřebenech podle Jadamuse okolo 15 centimetrů. „V terénu ho ale moc není. Takže pro běžkaře jsou podmínky špatné,“ řekl. Naopak v lyžařských areálech, kde mohou vyrábět technický sníh, je situace lepší. „V provozu jsou a o víkendu budou všechna větší střediska v Beskydech,“ dodal.

Výkonný ředitel areálu ve Starých Hamrech Kemal Rušitovič ČTK řekl, že čekají na mrazy, aby mohli začít zasněžovat. „Předpokládáme, že technický sníh budeme vyrábět ještě i v noci na sobotu. Pokud to podmínky dovolí,“ řekl. Dodal, že momentálně je v jejich areálu v provozu hlavní svah a sedačková lanovka.

V provozu bude i celý areál v Mezivodí na Frýdecko-Místecku. Provozovatelé na svém webu uvádějí, že na sjezdovce mají 50 centimetrů technického a deset centimetrů přírodního sněhu. Podobná je situace i v největším lyžařském areálu v moravskoslezské části Beskyd v Bílé. Tam jsou v provozu všechny sjezdovky, na kterých je okolo 60 centimetrů převážně technického sněhu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související