O asistentky prevence kriminality nechce město přijít

0
532

Nad bezpečností v Litvínově nedohlíží jen policisté a strážníci Městské policie Litvínov, ale také asistentky prevence kriminality. Ve městě jich v současné chvíli působí 12. Náplň jejich činnosti se řídí Akčním plánem prevence kriminality, který je aktualizován každým rokem. „Asistentky prevence kriminality jsou takovou prodlouženou rukou odboru sociálních věcí a školství i městské policie. Většina lidí je zaznamenala, když ráno pomáhají u škol u přechodů pro chodce řídit dopravu,“ podotýká velitel Městské policie Litvínov Martin Klika. Právě pod jeho resort asistentky patří.

Dodává, že jejich záběr činnosti je ale mnohem širší. „I během dne se snaží eliminovat záškoláctví. Na popud škol kontaktují rodiny záškoláků, pomáhají s osvětou očkování proti covidu, zaznamenávají porušování předpisů a pokud to jde, rovnou se snaží věc na místě vyřešit. Jako příklad mohu uvést znečišťování prostranství, špatné parkování na chodníku, zvláště u škol. Obrací se na ně občané s různými poznatky. Zkrátka lidé si na ně v ulicích zvykli a mají v ně důvěru,“ shrnuje Martin Klika.

Radní při svém prvním letošním setkání vzali na vědomí vyhodnocení Akčního plánu pro prevenci kriminality pro rok 2021. Z něj je patrné, že některé činnosti na podporu prevence kriminality se kvůli epidemické situaci nemohly uskutečnit. Naopak se ale reagovalo na potřeby vyplývající z aktuální situace. „Jak už jsem zmínil, asistentky prevence kriminality pomáhaly s osvětou očkování proti covidu a asistovaly při očkování v Janově, kdy přijel očkobus. Zapojily se také do přípravy příměstského tábora,“ dodává velitel strážníků.

Radní také schválili Akční plán prevence kriminality pro letošní rok. Jedním ze zásadních úkolů pro město je zpracovat pro Ministerstvo vnitra ČR novou žádost o dotaci na projekty spojené s prevencí kriminality. Letos se však musí vyčkat do chvíle, než bude schválen státní rozpočet. „Podávat budeme žádosti na dva projekty. Jeden je nazvaný Společnost a já a druhý se jmenuje Asistenti prevence kriminality Litvínov. Nyní máme zajištěny peníze pro asistentky do konce školního roku,“ podotýká vedoucí odboru sociálních věcí a školství Veronika Knoblochová.

Městská policie Litvínov má jednu preventistku, která během školního roku dochází přímo do mateřských a základních škol za dětmi. V roce 2021 připravila necelou stovku preventivních jednodenních akcí. Kromě toho působí v Nízkoprahovém centru Jaklík a připravuje příměstský tábor v rámci projektu Podpora kvality vzdělávání v Litvínově. Tento projekt je financován prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!