Česnekové kuře na smetaně, jak ho připravuje Jana Boušková. Snadný a výtečný oběd

Česnekové kuře na smetaně, jak ho připravuje Jana Boušková. Snadný a výtečný oběd
Zdroj: Profimedia/Freepik/koláž Lifee.cz

Kuřecí maso se dá připravit na spoustu různých způsobů. Můžete z něj zhotovit cizokrajné speciality, ale také obyčejná jednoduchá jídla, která vyžadují jen několik surovin. Takovým příkladem je právě i česnekové kuře, které ráda peče herečka Jana Boušková.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 01. 2022 13:30

Už název česnekové kuře naznačuje, že pokrm bude obsahovat velké množství této skvělé aromatické zeleniny. Její kouzlo spočívá v kombinaci se šlehačkou, kdy česnek sice poslouží ke skvělé chuti, ale vůbec není cítit tak, jak očekáváte.

Tipy na přípravu česnekového kuřete

Česnek je skvělou ingrediencí, která může jídlu dodat zajímavou chuť. I když je stroužků v pokrmu poměrně dost, není pálivý. A vůbec nejste na hony cítit, jak tomu obvykle bývá. Česnek se do pokrmu může přidat různými způsoby. Jedním z nich je nakrájení na plátky. Můžete ho ale také prolisovat a smíchat se solí, olivovým olejem a najemno posekaným libečkem.

Česnek se solí navíc nemusíte dát jen navrch, ale také ho můžete vetřít pod kůži a nechat maso pár hodin marinovat. Na to je ale třeba myslet dostatečně dopředu. V tomto pokrmu se dá využít celé kuře, ale také čtvrtky, stehna nebo paličky. Záleží na zásobách v lednici a na tom, co vám bude lépe vyhovovat.

Česnekové kuře podle Jany Bouškové

Herečka Jana Boušková je známá mimo jiné jako průvodní hlas pořadu o vaření Prostřeno. V jednom z dílů speciální série VIP Prostřeno se také pochlubila výborným česnekovým kuřetem. Pokrm obsahuje nastrouhaný sýr, kterým je maso posypáno. Když ho nechcete spálit, můžete nádobu přikrýt, třeba alobalem. Na posledních deset minut však fólii odstraňte.

Suroviny: kuře, 20 stroužků česneku, 2 x 250ml šlehačky, 400 g tvrdého sýra, pálivá paprika dle chuti, sůl

Příprava: Troubu dáme předehřát na 160 °C. Pokud máme celé kuře, naporcujeme ho, posypeme paprikou a osolíme. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a posypeme jimi kuře. Maso zalijeme půllitrem šlehačky a posypeme nastrouhaným sýrem.

Pečení: Vložíme do rozpálené trouby a opečeme dozlatova. V průběhu pečení můžeme polévat výpekem. Kuře se peče zhruba hodinu až hodinu a půl.

Příloha: Jako příloha se hodí především rýže, ale můžeme podávat i s opečenými nebo vařenými bramborami.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články