Návrh pravidel dotací chce MZe poslat Evropské komisi do konce ledna

ČTK
Sdílejte článek
Návrh pravidel dotací chce MZe poslat Evropské komisi do konce ledna

Návrh pravidel vyplácení zemědělských dotací v Česku pro roky 2023 až 2027 chce ministerstvo zemědělství zaslat Evropské komisi do konce ledna. Parametry chce mít po projednání hotové do pololetí, aby na ně farmáři mohli reagovat. Na tiskové konferenci po dnešním jednání pracovní skupiny ministerstva zemědělství o takzvaném strategickém plánu společné zemědělské politiky to uvedl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a jeho náměstek pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání Pavel Sekáč. Vznikne on-line kalkulačka, ve které si zemědělské podniky budou moct předběžně spočítat provozní podpory podle nových pravidel.

Nekula připomněl, že strategický plán měla ČR předat Evropské komisi už počátkem roku. Nový návrh po změnách, které odmítají Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, stát podle ministra pošle do konce ledna "v náhradním termínu". "Je potřeba nadále tento návrh projednat v rámci Evropské komise. Budeme čekat na připomínky," řekl. Připomínky očekává asi po třech měsících a potom podle něj poběží šestiměsíční lhůta schvalování.

Podle Sekáče se během této doby budou s nevládními organizacemi nebo ministerstvem životního prostředí probírat další dílčí parametry tak, aby mohla být nová pravidla známá už v prvním pololetí. Farmáři tak podle náměstka dostanou čas na ně reagovat, aby mohli například změnit osevní postupy.

Proti novým pravidlům, která mimo jiné podle ministerstva odstraní zvýhodnění zemědělských podniků s větší plochou obhospodařované půdy v tom, kolik podpory dostávají na hektar, svolaly Agrární komora a Zemědělský svaz ve čtvrtek protesty. Podle Nekuly komora a svaz při dnešním jednání zůstaly na svých stanoviscích. Ministerstvo chce proto zemědělcům umožnit, aby si udělali představu o provozních podporách, na které budou v budoucnu mít nárok. Vznikne k tomu on-line kalkulačka, která má být zemědělcům k dispozici podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství na konci ledna.

Přečteno: 532x