Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blackout je jako jihomoravské tornádo. U něj taky nikdo nevěřil, že přijde

V energetice se delší dobu děje něco sakra dramatického. Je normální, že během jednoho roku málem zhasne celá Evropa, v Česku skončí desítky prodejců s téměř milionem zákazníků a ceny energií a plynu vystoupí na několikanásobek?

Bojím se, že obávaný blackout je jen otázkou času. Mnoho lidí bohužel riziko nadále bagatelizuje, a tak předpokládám, že až to přijde, bude to podobné jako s tornádem na jižní Moravě: šok, připravenost nulová, spoušť obří.

Jeden z největších hráčů české energetiky Pavel Tykač nedávno přiznal Hospodářským novinám, že těsně před Vánoci byla energetická situace v Evropě tak našponovaná, že jsme nebyli daleko od odpojování domácností a podniků. „Od čtyř odpoledne do půlnoci jelo prakticky vše, co do sítě může být připojeno,“ prozradil o středě 22. prosince. Čekala jsem, co na to správce soustavy a zelení aktivisté. A dočkala jsem se starého známého scénáře. ČEPS velmi opatrně konstatoval, že k „žádné neobvyklé situaci nedošlo“, a aktivisté na to zareagovali oslavnými tanci s tím, že jejich oblíbenec Tykač lhal.

Nedalo mi to a podívala jsem se na několik veřejně přístupných parametrů, které nám dávají objektivní informaci, jak daleko jsme skutečně byli od krize. Pár dní před Vánoci se denní teploty pohybovaly mírně pod nulou a ty noční až k -10 °C. Cena elektřiny na denním trhu, která se běžně pohybuje v řádech desítek eur, vylezla až na rekordních 620 eur/MWh. Co to znamená? Že se skutečně v tu dobu točilo prakticky všechno, co umí vyrábět energii, a že pro případ výpadku velkého zdroje toho v záloze moc nezůstávalo. Energetici připouštějí, že v těchto situacích neplatí úplně doslova pravidlo, podle kterého musí být pořád k dispozici záloha ve výši největšího bloku (v případě ČR je to blok Temelína s instalovaným výkonem 1000 MW), a pokud k výpadku skutečně dojde, situaci v prvních vteřinách a minutách musí zachránit některá z okolních zemí.

To by však před Vánoci zřejmě nepřicházelo v úvahu. Špičková výroba v české síti dosahovala téměř 13,5 GW a přeshraniční toky místy vykazovaly čistý export ve výši až 3,5 GW (to je na úrovni téměř dvou Temelínů!). Jinými slovy v tu dobu jsme sami někoho zachraňovali, tak si moc nedovedu představit, že by nám někdo byl schopen vzápětí poskytnout pomoc. Bližší pohled prozradí, že jsme pomáhali především Rakousku a Slovensku. Dalším zajímavým ukazatelem je tzv. odhadovaná cena odchylky, která znázorňuje, kolik musí výrobce uhradit operátorovi za to, že dodal do sítě jinou produkci, než měl v plánu. Zatímco za normálních okolností se platí nižší tisíce korun za odchýlenou MWh, před Vánoci to bylo skoro 17 000,-/MWh. Operátor tím jinými slovy říká: Dejte si setsakramentsky záležet, abyste dodrželi závazky, protože v sítě se momentálně počítá každá gigawatthodina. A ještě jedna indicie. Uhlí jelo skutečně na plné pecky (47,1 %), plyn také (12,3 %). Dohromady s jádrem to dělalo téměř 90 %.  

Z výše uvedeného je patrné, že Tykač fakt nelhal. O nějakém klidném předvánočním rozjímání nemohla být v evropských elektrárnách a na dispečincích ani řeč. Fakticky ovšem nelhal ani ČEPS, ten se totiž vyjadřoval výhradně k českému trhu bez ohledu na nějaké „co by, kdyby“. Upřímně řečeno správce sítě asi těžko prozradí, že jsme byli na pokraji blackoutu – jeho úkolem je v komunikaci za každou cenu uklidnit odběratele, že se nic nestalo. Na druhou stranu se nemůžu ubránit dojmu, že už to s tím klidem občas trochu přehání. O to překvapenější bude, až to jednou opravdu „rupne“ a celá země nebo nedej bože Evropa se ponoří do tmy. Co myslíte, je to pravděpodobnější než tornádo na jižní Moravě?

Autor: Barbora Vomáčková | pátek 21.1.2022 17:39 | karma článku: 35,98 | přečteno: 982x
  • Další články autora

Barbora Vomáčková

Český rozhlas šíří klimatickou paniku

Naprosto nevyvážené zpravodajství na téma české pozice vůči „klimatu“ zveřejnil na svých stránkách Český rozhlas u příležitosti zahájení „klimatického summitu“ OSN.

20.9.2023 v 7:35 | Karma: 34,49 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Přilepení aktivisté dokázali jen naštvat všechny okolo

Říkají si Poslední generace nebo Rebelové proti vyhynutí a v poslední době všude možně blokují silnice. Asi jsou na sebe hrdí. Zatím ale dosáhli jediného. Štvou už úplně každého. Gratuluju.

14.9.2023 v 9:42 | Karma: 35,45 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Dokážete poznat klimatické dezinformace a lži?

O dezinformacích se v poslední době hodně mluví. Spousta z nich se týká i tématu klimatické změny. A spousta dezinformací jde ze „zelené“ strany.

22.5.2023 v 11:09 | Karma: 33,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Německo páchá energetickou sebevraždu

V zemi, z níž pocházejí nositelé Nobelovy ceny Otto Hahn, Werner Heisenberg, Max Planck či Albert Einstein, otcové jaderné energetiky, se staly jaderné elektrárny symbolem zla.

5.4.2023 v 15:41 | Karma: 34,66 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Energetická soběstačnost ČR v ohrožení

Vlastníci českých uhelných elektráren většinu svých energetických zdrojů brzy vypnou. Za uhlí, pokrývající přes 40 procent české spotřeby, si ČR nepřipravila včas náhradu. Po roce 2025 tak Česku hrozí nedostatek vlastní elektřiny.

23.3.2023 v 6:32 | Karma: 25,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2204x
Život je soubor náhod a rozhodnutí. Jsme tu jen na chvilku a je zbytečné se zabývat hloupostmi. Podstatné věci však chápeme až od určitého věku a na začátku života se trápíme naprostými podružnostmi. Užijme si každou vteřinu s těmi, které máme rádi.

Seznam rubrik