Arnošt Vašíček: Perunův hněv

Perunův hněv je fantasy thriller, jehož děj se odehrává v Beskydech. I když označení fantasy by autor zcela nejspíš odmítl, a vlastně právem. V příběhu nenajdeme nic, co by se nemohlo stát nebo co by se už někde na Zemi prokazatelně nestalo.

Beskydy představuje Arnošt Vašíček jako krajinu s výrazně magickou minulostí, jež ovlivňuje i současnost. Kdo si až dosud myslel, že slovo Valašsko vzniklo na základě italské migrační vlny, tedy příchodu Vlachů, bude vyveden z omylu. A bude se mu to líbit.

Čte: Tomáš Jirman
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 9. 1. 2022
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

Děj velmi dramatického příběhu, ve kterém dojde i k vraždám, se točí kolem bájné hory Radhošť. A kolem uhelného dolu na Frenštátsku. Někdo touží po pokladu ukrytém v jeskynním systému pod Radhoštěm a někdo zase po uhlí.

Zdá se, že nejlepší bude, když uhlí i poklad zůstanou tam, kde až doposud byli, ale jak to vysvětlit těm, kteří si nic vysvětlit nenechají a někteří kolem sebe navíc mávají zbraněmi?

Prozradit můžeme, že hrdinové knihy Perunův hněv to nakonec dokážou, ale cesta ke šťastnému konci bude velmi složitá. Minulost se prolíná s přítomností a šanci na přežití má jen ten, kdo rozumí místní krajině a kdo ctí její historii.

Sedmidílnou četbu pro Rozhlasové listování připravila Eva Lenartová, v režii Tomáše Soldána uslyšíme Tomáše Jirmana, technicky na pořadu spolupracoval mistr zvuku Marek Hoblík.

Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava od 9. ledna každou neděli v 15:30, na webu pak všech sedm dílů najdete k poslechu na čtyři týdny od 21. února.

Arnošt Vašíček

Logo

Arnošt Vašíček vystudoval žurnalistiku, ale dnes ho známe především jako cestovatele, scénáristu a spisovatele. Na svém kontě má přes čtyři desítky knih, mezi kterými převažuje beletrie a populárně naučná literatura. Ačkoliv to označení nemá rád, veřejnost ho považuje za jednoho z nejznámějších záhadologů.

Na svých výpravách za neodhalenými záhadami navštívil již více než 80 zemí na pěti kontinentech a také řadu ostrovů v Tichomoří a v Indickém oceánu. Předmětem jeho zájmu  jsou především nerozluštěné archeologické nálezy, nevysvětlitelné úkazy a tajemné jevy, utajované rituály a legendy.

Jako první badatel se vydal po stopách sachamamy-gigantického hadovitého zvířete  z amazonské džungle, dokumentoval objev neznámé rasy bílých lidí, kteří obývali Peru 500 let před Kolumbem, nebo pořídil fotografie trpasličího humanoida. Zajímá se také o poslední pozůstatky primitivních kmenů, které ještě přežívají v nejodlehlejších koutech  naší planety  a žijí prakticky na úrovni doby kamenné.

V posledních letech píše také scénáře televizních filmů a seriálů.

Náš svět není tak obyčejný, jak se zdá. Kdesi hluboko pod nánosem všednosti jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Útržky dávno odvátých dějů, minulost plná záhad a nevysvětlených okamžiků. Čekali bychom, že moderní věda jednou provždy skoncuje s nadpřirozenými jevy a tajemnými úkazy, že odhalí vše skryté a najde odpovědi na většinu vzrušujících otázek, ať už se týkají naší historie či současnosti. A je to přesně naopak. Jak se rozrůstá archeologický výzkum, přibývá nálezů, s nimiž si nevíme rady. Čím více důmyslných přístrojů a technických postupů se používá, tím více se vynořuje nových záhad. V knížkách a filmech se pokouším dotknout alespoň některých z nich.
Arnošt Vašíček

Spustit audio

Související