Sněhu přibylo, hory hlásí až metrovou pokrývku

21. 01. 2022
ǀ
POSLEDNÍ AKTUALIZACE 21.1.2022 23:34
ǀ
Lukáš

Jak to bylo v uplynulém pracovním týdnu se srážkami? Jak na studené frontě, která naším územím prošla v pondělí, tak na studené frontě, která naším územím prošla ve čtvrtek, spadlo až přes 20 mm. Obě studené fronty s sebou přinesly intenzivní přeháňky až bouřky (do klasických letních bouřek měly pochopitelně daleko). Proto bylo detekováno bezmála 1 100 výbojů – většina, přes 800, během čtvrtka a na bouřkové linii, která přispěla k tomu, že jsme se v pátek probudili do zasněženého rána.

 

BOUŘKOVÁ LINIE NA RADAROVÉM SNÍMKU Z 11:30 | ZDROJ: RADAR.BOURKY.CZ

 

17. ledna nejvíce srážek zaznamenala stanice Labská bouda, a to 23 mm. O pár kilometrů dále, na Dvoračkách, bylo zaznamenáno 20 mm. Ostatní stanice zaznamenaly nejčastěji od 1 do 5 mm, pouze některé o něco více (např. Aš 7 mm, Lysá hora 7 mm, Mariánské Lázně 8 mm, Pec pod Sněžkou 8 mm, Harrachov 10 mm, Klínovec 10 mm, Vysoké nad Jizerou 10 mm, Deštné v Orlických horách 12 mm, Kořenov-Jizerka 13 mm, Zdobnice 16 mm).

20. ledna byl nejvyšší srážkový úhrn naměřen opět v Krkonoších: Dvoračky 20 mm, Labská bouda 17 mm. Ve Vysokém nad Jizerou naměřili 15 mm. Hranice 5 mm byla dosažena jen sporadicky, srážkové úhrny se pohybovaly převážně v rozmezí 1 až 4 mm. Postup přeháněk byl totiž velmi rychlý, o bouřkách to platilo také. Zmiňovaná bouřková linie se pohybovala rychlostí přibližně 60 km/h, a tak již okolo 14. hodiny byla v Rakousku a na Slovensku.

 

DALŠÍ SRÁŽKY (SNĚŽENÍ) DORAZILY V NOCI NA SOBOTU (RADAROVÝ SNÍMEK Z 0:00)

 

Přes Prahu se přehnala mezi desátou až jedenáctou. Na Karlově spadly dva milimetry srážek s tím, že se ochladilo o čtyři stupně Celsia (na -1 °C). Pokles teploty o dva až čtyři stupně Celsia se však týkal prakticky celé Prahy. Třeba poblíž UNYP (University of New York in Prague) za deset minut teplota klesla z 2,7 °C na -0,3 °C, u Staroměstského náměstí za dvacet minut klesla z 1,6 °C na -0,8 °C, v Modřanech za čtvrt hodiny klesla z 3,5 °C na 0,5 °C apod.

Samozřejmě nezasáhla jen Prahu. Mimo jiné i Benešov – v centru srazila rtuť teploměru z 3,2 °C pod bod mrazu, až k -0,6 °C. Na chvíli se odstěhovala i do Humpolce, kam přinesla nejen ochlazení, ale i nárazy větru o rychlosti přes 60 km/h. Deset minut před polednem byla průměrná rychlost větru necelých 45 km/h. O něco později dorazila do nedaleké Jihlavy, kde deset minut po poledni vítr dosahoval průměrné rychlosti 46 km/h s nárazy v rozmezí 60 až 70 km/h. Teploměr v ten okamžik ukazoval nulu, čili pocitová teplota byla až kolem -9 °C.

Po přechodu této bouřkové linie následovaly sněhové přeháňky, které byly nejčetnější večer.

 

PELHŘIMOV | ZDROJ: MIROSLAV HARUDA

 

DĚČÍN | ZDROJ: JINDRA HANZAL

 

HRADEC KRÁLOVÉ | ZDROJ: MONIKA ZAPALAČOVÁ

 

JABLONEC NAD NISOU | ZDROJ: DAVID FRODL

 

PLZEŇ | ZDROJ: MILENA PEŠTOVA

 

Dvě šumavská „nej“

V noci na pátek se na mnoha místech vyjasnilo s tím, že někde se také, byť jen přechodně, utišil vítr. Jako na Rokytské slati, tamní stanice hlásila až -18 °C, nejméně z celé republiky. Pod -15 °C bylo ještě v Hliništi (-17 °C) nebo ve Volarech (-16 °C). V Jizerských horách k žádnému prudkému teplotnímu výkyvu nedošlo, jedním z důvodů byla velká oblačnost. Stejně tomu bylo na západě Krušných hor, resp. na stanicích Jelení a Rolava.

Na Šumavě bylo páteční jitro nejen nejmrazivější, ale současně nejzasněženější – na Blatném vrchu (necelých 8 km jihozápadně od Modravy) leželo 101 cm sněhu. Plechý hlásil sněhovou pokrývku o výšce 80 cm. Přes tři čtvrtě metru sněhu hlásily i Krkonoše. V Beskydech, Jeseníkách, Krušných horách nebo Orlických horách se maximální výška sněhové pokrývky pohybovala od 30 do 40 cm, v Jizerských horách až okolo 50 cm.

Sníh nicméně ležel skoro všude, akorát ho nebylo příliš – v nížinách od 1 do 3 cm. K výjimkám patřilo kupříkladu ruzyňské letiště s 5 cm.

 

MRZLO, ALE PŘED 172 LETY, 21. LEDNA 1850, V PRAŽSKÉM KLEMENTINU NAMĚŘILI AŽ -24,8 °C, NÁSLEDUJÍCÍ DEN DOKONCE AŽ -26,8 °C A 23. LEDNA AŽ -26,5 °C

Mohlo by Vás zajímat

VYSVĚTLENÍ ǀ 7.12.2023

Oblačný útvar comma, o co se vlastně jedná?

SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 29.9.2023

Jaké radarové polarimetrické veličiny používáme a k čemu nám slouží?

BOUŘKY,SRÁŽKY,VÍTR,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.3.2023

Jak číst informace o radiálních rychlostech z meteorologických radarů?

AKTUÁLNĚ,BOUŘKY,FOTOGRAFIE,VYSVĚTLENÍ,VÝZKUM ǀ 26.2.2023

První letošní supercela se vyskytla na jižní Moravě