Anketa Album roku 2021 – představujeme druhou desítku

Anketa Album roku 2021 – představujeme druhou desítku

Pořad v souvislostech


Výsledky ankety Album roku 2021
Budeme vysílat

Sólo pro trubku 2024
Sólo pro trubku 2024
Slyšte, lidé!
Vysílali jsme


Střípky z židovské hudby 2024

Střípky z židovské hudby 2024

Sólo pro kytaru 2024
Audioarchiv
20. ledna 2022 Alternativní hudba, Aktuality Autor: Milan Tesař

I letos hledala hudební redakce Proglasu Album roku bez ohledu na žánry. Do naší výroční ankety se tentokrát zapojilo přibližně 130 osobností: hudebníků, organizátorů festivalů a koncertů, hudebních publicistů i našich vybraných posluchačů. Výsledky vám oznámíme v pořadu Slyšte, lidé! 5. února 2022. Nyní vám ale přinášíme pořadí na místech 11.–20.

Anketa hudební redakce Proglasu o Album roku 2021 – místa 11.–20.

11. Nikol Bóková – Prometheus (Animal Music)

Pianistka a skladatelka Nikol Bóková ve výběru spoluhráčů pro své nové album propojila oba žánry, kterým se na špičkové úrovni sama věnuje, klasickou hudbu a jazz. Na albu hrají Radek Baborák na lesní roh, David Dorůžka na kytaru, Jaromír Honzák na kontrabas a z původního tria Nikol Bókové je to Michal Wierzgoń na bicí. Při komponování alba se Bóková vyrovnávala se smrtí svého otce a – jak uvádí i oficiální tisková zpráva – „hudba zde vykresluje obrazy, emoce a střípky vzpomínek, přináší silné melodie a napětí ve střídání tempa, typické pro autorčinu tvorbu“. 

12. B4 – Pomazánkové máslo (Polí5)

B4 je skupina z Lužických hor, která už dvacet tři let nezvládá fungovat jako normální kapela, ale existuje spíše jako více skupin s rozdílným programem, nebo přebývá v různých stádiích vegetativního režimu, ve kterých delší dobu nekoncertuje a existuje jen jako myšlenka v myslích svých členů a spřízněných duší. (Zdroj: https://poli5.bandcamp.com/album/pomaz-nkov-m-slo)

13. Pavel Čadek – 20–30 (vl. náklad)

Pavel Čadek původně působil v rockové kapele The Eclipse, která spojovala tvrdší zvuk s tóny violoncella. V našem studiu se poprvé představil jako spoluhráč Ivo Cicvárka v roce 2017 a své vlastní skladby u nás hrál poprvé v lednu 2018. Novinka 20–30 je jeho druhé sólové album.

14. Blondýna – Nevolej mi do nebe! (Galén)

Eva „Blondýna“ Suková se v letech 2019 a 2020 stala finalistkou pražské písničkářské soutěže Notování, kde skončila druhá, a v roce 2020 získala na národním kole Porty v Řevnicích cenu Country radia. Album Nevolej mi do nebe! natočil Boris Carloff a hudební produkce se ujal Norbi Kovács, který nahrál i řadu kytarových partů. (Text vydavatelství Galén)

15. Treetop – Treetop (Animal Music)

Skupina Treetop hraje v netradičním obsazení: Vojta Drnek – akordeon, Richard Šanda – trombon a Michal Šelep – kontrabas. Její debutové album obsahuje především autorský repertoár z posledních tří let, ale také úpravy skladeb Edvarda Griega, Bély Bartóka, Charlieho Hadena a jedné lidové písně. 

16. Nauzea Orchestra – Láska (Červený kůň)

Po albech nazpívaných v angličtině sestavila skupina Nauzea Orchestra své páté album z českých písní. Vedle autorských textů zde najdeme také jednu báseň Williama Blakea a úryvek ze starozákonní Písně písní.

17. Amelie Siba – Love Cowboys (vl. náklad)

Druhé album mladé písničkářky, držitelky ceny Apollo za debut Dye My Hair. Tentokrát s řadou hostů, jakkoli autorka zůstává věrná estetice DIY (Do It Yourself).

18. Zapomělsem – Měsíc ve Váze (Indies Scope)

Zapomělsem je projekt písničkáře Aleše Mecenauera. Jeho písně jsou „velmi intimní zpovědí, patrnou i přes texty často vycházející z forem proudu nevědomí“. Na novém albu mimo jiné spolupracovali Zdeněk Jurčík (Priessnitz, Kafka Band), Lucie Krpalová (Prune), Tadeáš Polák (Severní nástupiště) nebo Lukáš Morávek (Priessnitz). 

19. Beata Hlavenková – Žijutě (Minority Records)

Po albu Sně a soundtracku Zátopek se Beata Hlavenková plně zaměřila na sólovou tvorbu, psaní textů a zpěv. Vyšla vstříc inteligentnímu popu s elektro beaty a nadžánrovými přesahy, které jsou tak vlastní její tvorbě. (Z oficiální tiskové zprávy)

20. Něco něco – Útržky (Divnosti)

Pražské duo Něco něco má blízko jak k popu, tak k elektronické taneční hudbě. Kytarista a hráč na syntezátory Tomáš Tkáč říká: „Každá písnička zní trochu jinak, takže pro sebe špatně nacházíme žánrovou škatulku. Chceme skládat melodie, které si budete pamatovat. Zároveň trochu stavíme pop na hlavu.“ 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!