11. května 2024

zprávy z Karlovarského kraje

Jsem přesvědčením komunistka

„Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse Lukáš Doležel.
REKLAMA
Pirátská kandidátka na předsedkyni strany Jana Michailidu se otevřeně hlásí k původní komunistické ideologii. Napsala to na online fóru strany. Michailidu se v sobotu utká s dosavadním šéfem Ivanem Bartošem.

„Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse Lukáš Doležel.

Michailidu v sobotu na online kongresu Pirátů vyzve dlouholetého předsedu strany Ivana Bartoše. Ten dlouhodobě levicovou orientaci strany odmítá a označuje ji za liberálně-středovou.

V kandidátské řeči na stranickém fóru uvedla, že Piráti jsou v krizi. Dále podotkla, že nabízí návrat transparentnosti do stranické diskuse i rozhodování, ale také „snahu o nalezení cest, jak mediálně komunikovat autentické pirátství”.

Michailidu je doktorandkou VŠCHT v oblasti biotechnologie. Aktuálně působí jako vedoucí meziresortního týmu pro návykové chování. V roce 2014 působila jako místopředsedkyně strany.

V boji o předsednické křeslo se dále utká se senátorem Lukášem Wagenknechtem a ostravským radním Davidem Witoszem.
Doležela v září zajímaly její politické názory. „Několikrát jsem narazil na to, že jsi zastánkyní komunismu – v tom nebolševickém, nestalinistickém pojetí. Moc nechápu, co to konkrétně znamená, tak bych si pod tím rád představil něco konkrétního. Co to tedy konkrétně znamená a jakou roli v tom hraje Tvůj názor na kapitalismus. Jak to jde dohromady s Pirátskou stranou,“ ptal se na fóru.

„Pirátský boj proti kapitalismu“

Michailidu ho nejprve odkázala na knihu „Marxismus a Bolševismus: Demokracie a diktatura“ od Karla Kautského. „Pokud ti není jasné, co znamená komunismus, doporučuji si přečíst něco o marxismu. (…) Moje přesvědčení o ideálním chodu světa pro všechny okolo se pak dá nazvat liberálně socialistickým,“ uvedla.

Zdůrazňovala přitom, že podle ní stojí vždy na prvním místě „společenský konsensus“.

Pokud jde o spojení s Piráty, je výrazná členka přesvědčená, že „abolishment (odstranění) duševního vlastnictví je neoddiskutovatelná součást pirátství“. Dodala, že to považuje také za součást jednoho z hlavních pirátských bojů proti kapitalismu.

zdroj:novinky.cz

Copyright © Všechna práva vyhrazena | Newsphere by AF themes.