„Výsledek, který přinesla mezinárodně obeslaná, finančně dobře zajištěná soutěž, je bohužel zklamáním," stojí ve stanovisku kritiků. Pod otevřeným dopisem adresovaným zástupcům kláštera augustiniánů na Mendlově náměstí, brněnské primátorce Vaňkové a členům městské rady, je podepsaný i architekt Zdeněk Fránek.

Právě on byl předsedou soutěžní poroty, která nakonec rozhodla jen těsným rozdílem hlasů ve prospěch Garguláka.

Signatáři dopisu doporučují revizi výsledků soutěže, a to vzhledem k úrovni vítězné plastiky, její finanční náročnosti i Mendelovu renomé. „Vzhledem k rozsahu a významu soutěže doporučujeme také transparentně uveřejnit všechny soutěžní návrhy a slovní hodnocení poroty," napsali mimo jiné.

Primátorka: Už je rozhodnuto

„V porotě byli zastoupení klíčoví odborníci na všechny důležité hodnocené aspekty. Jako její členka mohu potvrdit, že finální výběr byl velmi detailně diskutován," reagovala na dopis primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Video
Video se připravuje ...

Exhumace těla zakladatele genetiky G. J. Mendela. Masarykova univerzita

Podle ní už byla soutěž ukončena a je uzavřená smlouva. „Nemám tedy důvody výsledek soutěže zpochybňovat, navíc by takový krok byl i po právní stránce velmi problematický," dodala.

Vítěz: Nelze se všem zavděčit

„Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem," reagoval sochař Gargulák a zdůraznil, že práce na monumentu ve slévárně už začala. Naopak rozpaky neskrývá ani vedoucí Mendeliana, muzea G.J. Mendela, historik Jiří Sekerák.

„Z mého pohledu historika by bylo vůbec nejlepší vrátit Charlemontovu historickou Mendelovu sochu, dnes umístěnou v klášteře, na její původní místo, kde vždy byla a kam patří. Ktomu třeba architektonicky vhodně upravit její nejbližší okolí. Každý další pomník historické Mendelovo poselství jenom rozmělňuje, " podotkl Sekerák.

Památník bude průchozí

Dvanáctitunový monument bude průchozí, tvoří jej čtyři horizontální i vertikální celky. Dominuje čtverec se 16 stélami v podobě klíčků, na jejichž vrcholu jsou hrášky v barvách i tvarech poměrově odpovídajících Mendelovým objevům.

Náklady činí 20 milionů korun. Polovinu částky poskytne město Brno, zbytek by měli pokrýt dárci.

Fotogalerie
12 fotografií