Hlavní obsah

I přes svůj mladý věk ve svém oboru vynikají. Zlatý oříšek ocenil talentované děti

Praha

Zapálený astronom, který vzdělává ostatní, čtrnáctiletý multiinstrumentalista, jenž sbírá ocenění v Česku i v zahraničí, či naděje českého tenisu, pro kterou je tento sport vším. To je jen částečný výčet oceněných 23. ročníku soutěže Zlatý oříšek, která podporuje mladé talenty ve věku od 6 do 14 let v rozvoji jejich nadání.

Foto: archiv Zlatý oříšek

Vítězové 23. ročníku soutěže Zlatý oříšek

Článek

Soutěž musela již podruhé probíhat v rámci koronavirových opatření. To, že se jí stejně jako v předcházejících letech mohlo účastnit mnoho talentovaných dětí, považuje hlavní organizátor Jiří Kotmel za úspěch.

„Ačkoliv jsme kvůli covidu měli s organizací soutěže určité starosti, nebylo to nic vážného v porovnání s tím, do jakého stavu se kvůli všem omezením za poslední téměř dva roky dostal rozvoj aktivit a talentu dětí v České republice,” uvedl.

„O to více jsme se snažili opět vyhledat ty nejlepší, všemožně je podpořit a vyjádřit dík nejen jim, ale i jejich rodičům, trenérům, učitelům za to, že to všechno zvládli a přes veškeré problémy dosáhli společně skvělých výsledků,“ dodal Kotmel.

Soutěž Zlatý oříšek opět ocení nadané děti. Už zná své letošní patrony

Věda a školy

Dohromady se do 23. ročníku soutěže přihlásilo 152 dětí a dětských kolektivů ze všech koutů České republiky. Z nich na přelomu roku vybrala odborná komise sedm vítězů. Ti si kromě ocenění v podobě sošky ptáčka se zlatým oříškem v zobáčku odnesli i finanční odměnu 20 tisíc korun na podporu jejich talentu.

Tenistka, astronom či biatlonistka

Mezi oceněné se letos zařadil například 13letý zapálený astronom Jan Herzig, který o astronomii přednáší i přes vlastní kanál YouTube.

„Vítězství pro mě znamená opravdu hodně, a to především díky tomu, že mnohem více lidí bude mít možnost dozvědět se o mé práci,” uvedl s tím, že za získanou odměnu by si rád pořídil lepší dalekohled s větším průměrem objektivu a pokročilými funkcemi.

Foto: archiv Zlatý oříšek

Třináctiletý Jan Herzig o astronomii rád přednáší a vzdělává ostatní.

„Bezesporu největším úspěchem, kterého bych chtěl dosáhnout, je účast a v nejlepším případě i medaile z Mezinárodní astronomické olympiády,” dodal.

Oceněná letos byla také třináctiletá Monika Železníková, nadaná atletka, biatlonistka a běžkyně, která ráda soutěží. Dohromady nasbírala přes dvě stovky medailí.

„Dává mi to další motivaci k tréninku. Za finanční odměnu plánuji nové běžecké boty, tretry, sportovní hodinky a další sportovní vybavení,” zmínila k ocenění.

Foto: archiv Zlatý oříšek

Třináctiletá Monika Železníková ve sportu nasbírala už více než dvě stovky medailí.

Soutěž Zlatý oříšek probíhá už od roku 1998 a během let organizátoři dokázali vyhledat více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic či dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let.

V rámci projektu funguje i stejnojmenný nadační fond, který si v rámci spolupráce s nejrůznějšími institucemi klade za cíl přinášet dětem nové šance a příležitosti k rozvoji jejich talentu a schopností.

Vítězové 23. ročníku soutěže Zlatý oříšek
Jan Herzig (13 let) z Horšovského Týna
Už odmalička zvídavé dítě, fascinuje jej zejména vesmír. Doma má dva dalekohledy, dojíždí na specializovaný kurz do planetária v Plzni a připravuje odborné přednášky na vybraná témata, která prezentuje nejen rodině a spolužákům, ale také na svém vlastním kanále YouTube.
Matthew Stephen Hockaday (14 let) z Olomouce
Výjimečný hudební talent, který je držitel mnoha českých i zahraničních cen. Kromě flétny hraje i na klarinet a klavír a také zpívá. Uvažuje také o hře na další dva nástroje, tenorovou flétnu a housle. Díky perfektní znalosti angličtiny zvládá aktivní účast na zahraničních workshopech a má spoustu přátel mezi mladými hudebníky po celém světě.
Laura Mohylová (11 let) z Olomouce
Multifunkční talentovaná baletka, mistryně světa v kategorii Klasický balet a vicemistryně světa v kategorii Song and Dance. K baletu ji přivedly zdravotní komplikace kvůli plochým nohám. Kromě baletu zpívá i ve sboru, věnuje se sólovému zpěvu, hraje na čtyři hudební nástroje a zpívá v muzikálech.
Alexandra Pokorná (12 let) z Brna
Úspěšná hráčka na cimbál, která miluje hraní s cimbálovou muzikou i sólovou hru. Navzdory tomu, že nerada cvičí, dosahuje výjimečných výsledků. Ráda také tančí a zpívá a závodně hraje tenis.
Tereza Valentová (14 let) z Prahy
Naděje českého tenisu sbírá jedno ocenění za druhým, a to zejména díky své disciplíně. Tenisu, který miluje, podřizuje veškerý svůj čas. Už jako miminko ji na kurt vozila maminka, s opravdovou hrou začala ve čtyřech letech. V současnosti hraje za tenisový klub Sparta Praha.
Zdeněk Vlach (11 let) ze Ždírce nad Doubravou
Mladý rybář s neuvěřitelnou výdrží už dva roky po sobě vede rybářské žebříčky do 15 let. Jeho dosavadní největší úlovek je čtrnáctikilogramový kapr, který měřil 92 centimetrů. U rybníka vydrží sedět hodiny, pobyt u vody je jeho hlavní náplní volného času.
Monika Železníková (13 let) z Babic u Uherského Hradiště
Výjimečný atletický talent a nadaná biatlonistka a běžkyně, která všechny tyto sporty miluje stejně. Několikanásobná vítězka mistrovství České republiky v letním biatlonu a přespolním běhu dohromady nasbírala už více než 230 medailí, v závodech ji podporuje i rivalita s mladším bráškou, se kterým v počtu získaných medailí „soutěží”.

Reklama

Výběr článků

Načítám