BK MLADÁ BOLESLAV

Po karanténě opět v akci: Bruslaři se střetnou s aktuálním lídrem

22. 1. 2022
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Po několikadenní karanténě už znovu krouží po ledě. Ani boleslavskému kádru se koronavirová pandemie na začátku ledna nevyhnula a po pozitivních testech odkázala ho do izolace. Nyní už jsou hráči v pořádku a vrací se zpět do poněkud okleštěného extraligového kolotoče. Na úvod je čeká poměrně velké sousto, ve Slezsku se v neděli 23. ledna utkají s loňskými mistry a aktuálním lídrem, třineckými Oceláři. Ti navíc pokaždé v tomto ročníku Středočechy vynulovali a celkem 180 minut v kuse od nich neinkasovali. Podaří se Bruslařům zlomit černou sérii? Utkání začíná v 15:00 ve WERK Aréně.

Jak se (ne)daří Bruslařům

Poslední zápas před nucenou pauzou Mladá Boleslav odehrála na ledě Mountfieldu. Do utkání vstoupila lépe, po úvodním dějství dokonce vedla 2:0. To ale nestačilo, v prostřední periodě Hradečtí otočili třemi góly stav na svou stranu a v závěrečné pasáži ještě dvěma trefami zapečetili výhru 5:2. „Myslím, že zápas rozhodly přesilovky. Domácí v nich byli efektivnější, dali dvě branky, a to byl ten rozdíl. První a třetí třetinu jsme nehráli špatně, ale ve druhé jsme vypadli z role, domácí skóre otočili a třetí třetinu už ubránili,“ hodnotil zápas trenér Bruslařů Radim Rulík.

Bruslaři tak na zaváhání Plzně, na kterou by se po případné výhře ve 40. kole dotáhli na rozdíl tří bodů, reagovat nedokázali. Čtvrtí indiáni mají momentálně 65 bodů a oproti Středočechům tři zápasy navíc.

Z důvodu několikazápasové absence se posunuli o příčku níže, tudíž momentálně drží s 57 body devítku. Osmá Kometa s 59 body má o dva odehrané zápasy více. Naopak desátí sparťani mají stejný počet odehraných soubojů a o bod méně. Tabulka je ve středu poměrně nahuštěná a její rozuzlené přijde nejspíše až v samém závěru základní části.

Jaké změny se během karantény udály?

Týdenní odmlka nezůstala beze změn. Nejpodstatnější z nich byla oznámena ve čtvrtek 20. ledna. Do týmu se z hostování ve Zlíně vrací boleslavský odchovanec Oscar Flynn, spolu s ním se ke středočeskému celku připojí obránce Tomáš Hanousek.

„V případě Oscara spoléháme hlavně na to, že velmi rychle zapadne zpátky do známého prostředí, a že naváže na spolupráci s hráči, které dobře zná,“ doufá boleslavský sportovní manažer Václav Nedorost. „U Tomáše Hanouska pro změnu věříme, že naváže na své působení v Liberci před dvěma roky. Taky jsme hledali obránce-praváka, což Tomáš splňuje,“ dodává Nedorost.

Opačným směrem putují útočník Valentin Claireaux a bek Petr Šidlík. Podle Nedorosta jsou oba hráči „fajn kluci“, ale bohužel se letos nepotkali s formou a herní pohodou. „Od Vala jsme rozhodně očekávali větší produktivitu a Petr nedokázal navázat na svou loňskou sezonu. Pevně věříme, že se oba ve svém novém působišti takříkajíc chytí. Přejeme jim hodně štěstí,“ říká na účet hráčů Nedorost.

Kromě trejdů přišla pro jednoho z Bruslařů pozvánka na olympiádu. Národní tým Slovenska povolal útočníka Miloše Kelemena do svých řad, ten tak v únoru okusí hru pod pěti kruhy. „Jsem velmi šťastný, na olympiádu se nejezdí každý rok a někomu se to nepodaří ani za celý život. Těším se na to,“ popisuje své pocity boleslavská jednadvacítka.

Třinec kraluje lize

Oceláři navázali na loňský úspěch a pokračují v krasojízdě i nyní. Po covidové izolaci, kterou absolvovali v letošním extraligovém ročníku jako první, sehráli dva duely a oba zvítězili. Naposledy se střetli v rámci předehrávky 57. kola v pátek 21. ledna na domácí půdě s Olomoucí. Utkání nejprve vypadalo lépe pro Hanáky, avšak Oceláři na počátku prostřední části vyrovnali a v závěrečné periodě dvěma trefami rozhodli o tříbodové výhře 3:1.

Vítězstvím si pojistili prvenství a odskočili druhému Hradci o tři body. Vyhráno stále ještě není, ale Slezanům může nyní hrát do karet fakt, že mají oproti druhému Mountfieldu o odehraný zápas méně.

Oceláři dominují i ve statistice přesilových her. S využitím 29,71 % mají oproti Dynamu, které je v této disciplíně druhé, více jak 6procentní náskok. Slezanům se daří i oslabení, v něm hájí čtvrtou příčku.

Kanadské bodování vede Růžička

Tabulku produktivity vede s 35 body Martin Růžička (15+20), za ním se drží Andrej Nestrašil (13+15) a následuje je Erik Hrňa (11+13). Nejproduktivnějším obráncem Ocelářů je Tomáš Kundrátek (8+8), ten se ještě pyšní statistikou v plus/minus, kde se 13 body patří mezi TOP5 beků ligy. Třinec drží i silné brankářské duo. Nejvíce prostoru dostává Marek Mazanec, který zasáhl do 27 zápasů, z pěti z nich vyšel s čistým kontem. Záda mu kryje Ondřej Kacetl, jenž nastoupil v 15 duelech. Oba gólmani mají úspěšnost nad hranicí 91,5 %.

Vzájemné duely

Týmy se v letošní sezóně střetly dvakrát a v obou případech Bruslaři nedokázali skórovat. Nejprve se 17. října hrálo na třinecké půdě, kde domácí dominovali a nastříleli Středočechům pět branek. Druhý vzájemný souboj hostila 5. prosince ŠKOENERGO Aréna, ve které se Bruslaři také střelecky trápili a Ocelářům podlehli 0:3.

Mladou Boleslav svírá proti Třinci černá série. Naposledy překonala slezského soka v šestém zápase semifinálové bitvy, tedy 13. dubna, což znamená, že proti Ocelářům se nedokázala prosadit více jak 180 minut. Podaří se jí zlomit kouzlo třinecké svatyně nyní?

Sestavy z posledního zápasu:

HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, M. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Dravecký (A), Miloš Roman, Hrehorčák – Hrňa, Marcinko, Chmielewski.

BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Šidlík, Lintuniemi – Kotala, Fořt, Šťastný – Kelemen, Raška, Pospíšil – Lunter, Najman, Kousal – Eberle, Bičevskis, Stránský (A) – Závora.