Nenechte si ujít v týdnu od 24. do 30. ledna 2022

nenechte_si_ujit
První měsíc roku se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. I během jeho posledního týdne si můžete zajít na literární akce, které se konají v různých koutech naší země. V Plzni například proběhne autorské čtení básnířky Mariky Mariewicz, v Praze pak přečte úryvky ze své nové knihy Petr Fejk.

A začneme zmíněným autorským čtením Mariky Mariewicz, které se uskuteční hned v pondělí 24. lednaM-klubuPlzni. V roce 2020 jí vyšla její prvotina Polynésie, sbírka básní, které jsou jakýmisi intimními dialogy. Plzeňským návštěvníkům přečte vybrané úryvky a otevře tak pohled do svého nitra. Autorské čtení začíná v 18.00.

úterý 25. ledna se podíváme na jih Moravy. V Městské knihovně ve Znojmě v 17.30 začne beseda s autorkami knihy Drobky v peřinách Marií Maderovou a Petrou Varaďovou. V této knize i na samotné besedě si připomenete české tradice, zjistíte, jak žili naši předci, a třeba si díky tomu i některý z dávných zvyků osvojíte. Často totiž mohou přispět ke spokojenému a pohodovému životu.

Ve středu 25. ledna přijede do městské knihovny v Ostravě česká spisovatelka s ruskými kořeny Dora Čechova, která zde návštěvníkům přečte úryvky ze své tvorby. Můžete znát její tituly jako Nechtěl jsem být LeninemPadaná letní jablka či Život a sochy Olbrama Zoubka. V roce 2021 jí pak vyšla její zatím poslední kniha – soubor povídek nazvaný Ženy, které potřebují muže. Její texty jsou překládány i do cizích jazyků. Akce se koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 17.00.

Další akce zaujme všechny, kteří se zajímají o psychické zdraví. Ve středu 26. ledna se v Krajské knihovně Františka Bartoše koná autorské čtení Michaely Malé z její nové knihy ŽIVOT velkými písmeny. Jedná se o volné pokračování její trilogie Homo psychoticus a autorka se zde opět věnuje svým problémům se schizofrenií a panickými úzkostmi. Zapisovala si své myšlenkové pochody a vystihla tak mnoho běžných aspektů této zákeřné nemoci. Čtení začíná v 17.00.

Následující akcí potěšíme všechny, kterým se nechce nikam cestovat. Autorské čtení spisovatelky, dokumentaristky a literární kritičky Dory Kaprálové, které se uskuteční v rámci projektu Spisovatelé do knihoven, se totiž bude konat online, můžete se jej tak zúčastnit všichni z pohodlí svého domova. Akci pořádá Městská knihovna Krnov a koná se ve čtvrtek 27. ledna od 18.00 na facebookovém profilu knihovny.

A nyní také slibované autorské čtení bývalého ředitele pražské zoologické zahrady Petra Fejka. Autor ze své knihy Jak se dělá ZOO bude předčítat ve čtvrtek 27. ledna návštěvníkům pražského Kulturního centra Průhon. Autor se s vámi podělí o své výjimečné příběhy, které zažil se zvířaty i lidmi v jedné z nejoblíbenějších zoologických zahrad v republice. Nebude chybět ani projekce unikátních fotografií a na závěr akce také autogramiáda. Vše vypukne v 19.00.

Spisovatelé do knihoven do třetice. Městská knihovna v Praze pozvala na čtvrtek 27. ledna od 18.00 do Domě čtení na ulici Ruská spisovatelku Zuzanu Dostálovou, dceru spisovatele, scénáristy a režiséra Zeno Dostála. Sama je zakladatelkou facebookového projektu Povídky ze zdi a autorkou hned několika knih, například Proč všichni odcházejíJohana, Hodinky od Ašera či zatím poslední Soběstačný. Pokud tedy chcete autorku a její tituly poznat blíže, určitě se v pražské knihovně zastavte.

Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář