Americké Northern Pacific Airways představily první letoun

19.01.2022 - USA & Kanada



Letecká společnost Northern Pacific Airways ukázala v pondělí pozvaným hostům na letišti San Bernardino v Kalifornii svůj první Boeing 757 a veřejnosti tak zároveň představila livery svých letadel. Letoun byl v netradičních černobílých barvách s nápisem Northern Pacific pod okénky v přední části trupu. Jen zelenou barvou byly natřeny konce wingletů. Zajímavým prvkem je černé lemování oken pilotní kabiny známé u letadel A350. Podle společnosti barvy letadla odrážejí divočinu Aljašky.

Představený Boeing 757 v barvách Northern Pacific Airways (foto: Northern Pacific Airways)

Šéf společnosti Rob McKinney seznámil přítomné novináře s plány na provoz linek. Northern Pacific Airways chce spojit americká města jako San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, New York či Orlando s městy v Japonsku (Tokio, Nagoja, Ósaka) a v Jižní Koreji (Soul).

Provoz má být zahájen s několika staršími Boeingy 757 v konfiguraci pro 180 cestujících při uspořádání do třech tříd. V září aerolinie oznámila nákup šesti 757-200, které mají postupně projít těžkou údržbou v Kalifornii. Boeingy 757 ze svých flotil vyřadila v posledních letech řada velkých amerických společnosti, takže je k dispozici dostatek letadel za výhodné ceny.

Takto by měl vidět Boeing 757 společnosti Northern Pacific Airways pozorovatel ze země (zdroj: Northern Pacific Airways)

Podle McKinneyho společnost jedná s Boeingem a Airbusem o možné objednávce letadel 737-9 MAX či A321XLR. Vedle modernějších a úspornějších letadel by aerolinie v případě A321XLR získala letoun s výrazně větším doletem, což by jí umožnilo obsluhovat další destinace v Asii.

Nový dopravce rovněž jedná asijskou aliancí nízkonákladových aerolinií Value Alliance o možné spolupráci. Členy této aliance jsou v současnosti společnosti Cebu Pacific, Cebgo, Jeju Air, Nok Air a Scoot. McKinney dříve uvedl, že by s touto aliancí mohla společnost spolupracovat při zajištění přepravy cestujících do dalších cílů.

(foto: Northern Pacific Airways)

Novou leteckou společnost založila regionální aerolinie Ravn Alaska, která létá na Aljašce již několik let. Northern Pacific Airlines rovněž plánuje nabízet svým cestujícím možnost strávit několik dnů na Aljašce. Koncept, na který nová společnost sází, se tak výrazně podobá obchodnímu modelu Icelandair.

Témata