Před 140 lety se narodil autor medvídka Pú: Projížďka za misku sladkého sirupu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Před 140 lety se narodil autor medvídka Pú: Projížďka za misku sladkého sirupu

Pú a všichni jeho kamarádi.
Pú a všichni jeho kamarádi. (Profimedia)

Je trochu trumbera a taky naivní, rád skládá veselé básničky, potlouká se se svými přáteli po lese a o hrnek medu se jen tak s někým nerozdělí. Medvídka Pú zná i po 96 letech bez nadsázky celý svět. Co už ale malým a velkým čtenářům zůstává skryto, je, jak jej jeho »otec« A. A. Milne (†74) probudil na stránkách svých knížek k životu.

Chlupatý sirotek

To, že předlohou k Púovi byl autorovi oblíbený plyšák jeho syna Christophera (†75), který v příběhu zase ztělesňuje Kryštůfka Robina, ví kdekdo. Méně známý už ale je příběh o tom, jak roztomile natvrdlý medvěd dostal své anglické jméno Winnie The Pooh… Začal se psát 14. srpna 1914 v kanadském Ontariu. Voják a veterinář Harry Colebourn tehdy čekal na nádraží na vlak do Quebecu, když tu jej oslovil jakýsi lovec s tím, zda by si od něj nechtěl koupit malou medvědí slečnu. Colebourn, který věděl, že medvídě jinak žádná veselá budoucnost nečeká, se tedy vydal z posledních peněz a huňáče si odvezl s sebou na základnu. Pojmenoval ho Winnipeg Bear – podle svého rodného města. Později mu zkráceně začal říkat Winnie.

Rozdělila je válka

Colebourn s Winnie odcestoval i do Anglie, kde během 1. světové války sloužil u veterinárního sboru královské armády. Všichni jeho souputníci si medvědici zamilovali, brzy se stala maskotem jednotky. Jenže pak Harry dostal povolávací rozkaz na frontu. A tak své kamarádce zařídil nové bydliště – na adrese londýnské zoo. I tam z ní byla celebrita. Vojáci ji vycvičili natolik, že na hřbetě bez okolků vozila malé děti. Nebylo to ale zadarmo. Jako odměnu nepřetržitě vyžadovala sladkou směs kukuřičného sirupu a kondenzovaného mléka. Mezi dětmi, které si Winnie zamilovaly, byl i malý Christopher Milne, který s tátou zoo pravidelně navštěvoval. Po cestě domů pak často vídali osamocenou labuť, které dali jméno Pooh. A tak se ani chlapcův nejoblíbenější plyšák nakonec nemohl jmenovat jinak než Winnie The Pooh.

Tohle jste věděli?

  • Pú je dodnes nejvýdělečnější pohádkovou postavou. Studiu Walta Disneyho, kterému od 30. let náleží veškerá práva, ročně vynáší 6 miliard dolarů (128 miliard korun).
  • Medvídek má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Slavnostně ji odkryli v den jeho 80. narozenin v roce 2006.
  • V Ashdownském lese v Sussexu, kde měla Milneho rodina dům, se každoročně koná závod v pouštění proutků po vodě – podobně, jako to dělali v knížce Pú s Kryštůfkem Robinem. V roce 2004 zlato vybojoval český tým. 
  • První kniha o medvídkovi Pú vyšla v roce 1926, první povídka o rok dříve na Štědrý den v novinách London’s Evening News.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (23. 1. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.