Jindřichohradecké místní dráhy mají nového akcionáře a zažehnaly hrozbu odebrání licence

Drsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMDDrsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMD

Drážní úřad přerušil řízení o odebrání licence na základě informace o poskytnutí financí ze strany akcionářů.

Ve společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) došlo ke změně akcionářské struktury. Novým akcionářem se stal podnikatel Jan Kysela, který také podle dokumentu ve Sbírce listin zasedl ve správní radě JHMD.

Změnu deníku Zdopravy.cz potvrdil Kysela i předseda správní rady a dosud největší akcionář Boris Čajánek. Kysela koupil podíly od firmy Railway Capital (majitel Jan Šatava), Igora Hořeního a Jana Hrušky. Celkem má podle svých slov v JHMD 21 procent. Kysela podniká mimo jiné v oblasti nových technologií a IT.

Z původních akcionářů zatím zůstali právě Čajánek a Vladimír Jindřich. Podrobnosti ke svým plánům, budoucnosti firmy a případnému dalšímu přesunu podílů se chce Kysela vyjádřit až po setkání se zaměstnanci.

JHMD byly na vlastní žádost téměř celé druhé pololetí loňského roku pod soudní ochranou před věřiteli. Ta skončila začátkem prosince, kdy firma oznámila, že jednání o zajištění dlouhodobé budoucnosti budou završena do konce roku. Firmě hrozilo i nucené zastavení provozu, neboť s ní Drážní úřad od října vede správní řízení o odejmutí oprávnění k provozování drážní dopravy, a to z důvodů finanční nezpůsobilosti.

Změna mezi akcionáři toto nebezpečí zatím zažehnala. Drážní úřad firmě v pátek odeslal rozhodnutí, že správní řízení přerušuje do konce března. „Řízení bylo přerušeno na základě žádosti účastníka Jindřichohradecké místní dráhy, a.s., který v žádosti o přerušení uvedl nové skutečnosti, zejména informaci o vylepšení cashflow prostřednictvím poskytnutí finančních prostředků ze strany akcionářů,“ uvedla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

JHMD vlastní a provozuje 79 kilometrů úzkorozchodných tratí. Dopravu na nich provozuje na základě smluv s Jihočeským krajem (50 km) a krajem Vysočina (29 km). Především vztahy s Vysočinou jsou dlouhodobě napjaté. Zatímco firma tvrdí, že je ze strany kraje podfinancována, kraj vždy tvrdil, že plní veškeré závazky plynoucí ze smlouvy.

Tagy Doporučeno Drážní úřad JHMD Jindřichohradecké místní dráhy
61 komentářů