Vliv tetování na zdraví: škodí, nebo může také pomoci?

Přestože dříve bylo tetování poznávacím znamením vězňů, v současnosti se těší velké oblibě mezi lidmi všech věkových kategorií a pohlaví. Je zkrátka trendy. Jenomže, není pro naše zdraví škodlivé?

Zdroj foto: UfaBizPhoto / Shutterstock.com
Zdroj foto: UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Pojďme se na vliv tetování na naše zdraví podívat zblízka.

Hlavní nevýhoda tetování? Riziko infekce

S tetováním je spojeno riziko infekce. To ale hrozí pouze v případech, že se svěříte do rukou neprofesionálního tatéra. Pokud je dodržen správný postup, nic vám nehrozí. Tetování by vždy mělo být prováděno ve sterilním prostředí a kůže před samotnými vpichy důkladně ošetřena dezinfekcí. V nesterilním prostředí a při nedodržení hygienických opatření může dojít k opravdu nepříjemným infekcím. Mezi potenciální onemocnění, která jsou s neprofesionálně provedením tetováním spojována, patří:

  • nákaza stafylokokem,
  • nákaza hepatitidou typu C.

Špatně zvolená barva vám může podlomit zdraví

Druhou položkou, která je s tetováním často spojována, je tatérská barva. Ta, když je špatně zvolena, může mít na váš organismus devastující účinek. Rozhodnete-li se pořídit si tetování například na ruku, krk nebo zápěstí vybírejte si tatérské studio pečlivě. Profesionální tatéři totiž nakupují pouze dermatologicky testované barvy, které prošly všemi testy a neobsahují žádné toxické prvky.

Trpíte alergiemi? Pozor na barvu!

Tetovací barva s sebou přináší ještě další riziko. Pokud trpíte alergiemi, může se u vás projevit alergie právě na barvu, kterou tatéři nanáší do kůže. A jak takovou alergii poznat? Nemusí se projevit ihned, ale jakmile se projeví, klidně i po několika letech, poznáte ji snadno: na místě, kde se tetování nachází, se vám utvoří vyrážka, která bude doprovázena svěděním a zarudnutím.

Zdroj foto: pio3 / Shutterstock.com
Zdroj foto: pio3 / Shutterstock.com

Čerstvé tetování? Zapomeňte na darování krve

Ruku v ruce s čerstvým tetováním jde i to, že půl roku nebudete moci darovat krev. To je dáno již zmíněním rizikem infekce. Proto, pokud patříte k pravidelným dárcům krve, počítejte s tím, že několik měsíců nebude o vaši krev zájem.

Doporučujeme: Přečtěte si více o tetování hennou

Pozor na alkohol

Den před tetováním je důrazně doporučováno, aby si lidé, kteří si nechají něco vepsat do kůže, odpustili konzumaci alkoholu. A to z toho důvodu, že alkohol rozproudí krev ve vašem těle, a při zavádění jehly by pak daný jedinec zbytečně krvácel více, než je nezbytně nutné.

Dá se tedy říci, že lidé, kteří se nechávají pravidelně tetovat, nekonzumují tolik alkoholu a nemusí nutně patřit k nějakému drogovému či motorkářskému gangu. Mnohdy se naopak jedná o lidi, kteří myslí na své zdraví, jedí pestrou a vyváženou stravu, nekouří a vyhýbají se alkoholu. Už dávno neplatí, že co potetovaný jedinec, to vyvrhel.

Jste potetování? Posunete si práh bolesti

A tím se rovnou dostáváme k další položce. Tou není žádné zdravotní riziko, ale spíše výhoda. Necháte-li si do své kůže vpravovat inkoust pravidelně, posunete si svůj práh bolesti. Protože, řekněme si to na rovinu: tetování bolí. A na některých místech, například na žebrech, se jedná opravdu o nepříjemnou bolest. Proto platí pravidlo, že čím více kérek na své tělo umístíte, tím bude vaše odolnost vůči bolesti vyšší.

Nechat se tetovat či nenechat se tetovat? Na tuto otázku si musí každý odpovědět sám. Pokud se necháte potetovat v neprofesionálních podmínkách a nesterilním prostředí, je pravděpodobnost toho, že bude vaše tetování zaneseno infekcí poměrně vysoká. Proto, pokud se pro tetování rozhodnete, navštivte profesionální tetovací studio, ve kterém tatér nosí latexové rukavice, své pracoviště pravidelně sterilizuje a vaší kůže se dotkne pouze v rukavicích a poté, co jej řádné dezinfikuje. A v případě, že trpíte kožními problémy, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Piercing do ucha nebo jazyka: Jaké jsou výhody a rizika?

Zdroj: emozzy.com

Mohlo by se Vám také líbit
2 komentáře
  1. Pavel10 říká

    Takže už s opět vracíme do polointeligence ,krom techníky jsme přestali myslet a vracíme se do dyby kamenné,Kdysi byli tetování u zločinsů a u pologramotných a dnes,?Dnes je mimo kulturu a o kultuře raději mlčím.Jak říkám blbost je jde nevyléčit a je to skoro ve všem.Snad jsme homosapiens a ne idiohomosaoiens.

  2. PICHAV říká

    Tetování je známka nízkého intelektu

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.