Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácné Mitsubishi Lancer Evolution VI RSX, jedno z pouhých třiceti vyrobených

Filip Melich
Diskuze (0)

Lancer Evolution VI RSX vznikl v roce 1999 jako představa Ralliartu UK o ultimátním silničním Mitsubishi. Vyrobeno bylo pouhých třiceti kusů a jeden z nich může být váš.

Společnost Ralliart UK vznikla v roce 1999 jako společný podnik několika firem, především specialistů na motorsport a oficiálního dovozce vozů značky Mitsubishi do Velké Británie. Právě daný dovozce, Colt Car Company, následně společnost Ralliart UK v roce 2002 odkoupil, provedl reorganizaci a přejmenoval se na Xtreme Automobiles.

Během své krátké kariéry však Ralliart UK nezahálel, hned ve svém prvním roce existence přišel na trh s vozem, který označoval za ultimátní silniční Mitsubishi. Základem byl model Lancer Evolution VI, který proti sériovému provedení dostal samosvorné diferenciály, řízení s kratším převodem, turbo s titanovými vnitřnostmi a třicet dodatečných bodových svarů na karoserii.

Za účelem snížení celkové hmotnosti vůz přišel o ABS i o sofistikovaný elektronický systém Active Yaw Control, který se staral o rozdělování točivého momentu. Interiér byl zbaven zbytečností a vybaven sedačkami Recaro SR. Karoserie tohoto konkrétního exempláře je nalakována stříbrnou barvou Satellite Silver, která byla v rámci limitované editace použita pouze na dalších devíti vozech.

Video se připravuje ...

Stavba byla dokončena v roce 1999, následná registrace pak proběhla v květnu 2000. První vlastník, právník z Hongkongu, provedl celou řadu dalších modifikací, které jsou detailně popsány v doprovodné dokumentaci k vozu. Zmiňme například tlumiče pérování s přetokovou nádržkou, kotoučové brzdy s šestipístkovými třemny od AP, výfukové potrubí o průměru tří palců a sání od HKS a přeprogramování řídicí jednotky motoru. Kola byla vyměněna za sedmnáctipalcové disky ze sedmé generace Lanceru Evolution, protože se ukázalo, že skrze ně proudí více vzduchu k brzdám, což usnadňuje jejich chlazení.

Hongkongský právník svůj vůz vlastnil přes čtrnáct let, poté jej prodal zakladateli společnosti Ralliart UK, Jonu Kirkhamovi. Ten ho v dubnu 2017 prodal stávajícímu majiteli. Od doby uvedení do provozu se tento konkrétní Lancer Evolution VI RSX těšil z příkladné péče, která krom pravidelného servisu zahrnovala také přestavbu převodovky a zavěšení kol.

Aktuálně je tento vůz s nájezdem 53 tisíc mil (85,3 tisíc kilometrů) a kompletní servisní historií nabízen k prodeji za 45 tisíc liber (1,3 milionu korun).

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme